Skip to main content

Zoete prei met kastanjes

Aangezien ik wat kastanjes overhad van gisteren wilde ik ze op maken bij iets lekkers. Maar in ingewikkeld doen had ik geen zin dus heb ik een klassieker gemaakt die vaak wordt geserveerd bij wildgerechten. Aangezien we dat niet eten heb ik er maar vegaballetjes van de AH bij geserveerd. Daarvan is het zoutgehalte nog acceptabel, 1.5g per ons. 
Daarbij nog een puree met zoete aardappel; hiervoor neem je 500g kruimige aardappel, 1 flinke zoete aardappel. Deze kook je in gezouten water gaar, daarna afgieten en fijnstampen met een klontje boter, wat melk, peper en flink wat nootmuskaat. Smullen!

Voor de prei heb je nodig:

  • 500g prei, gewassen en in stukken van 5cm
  • 200g kastanjes
  • klontje boter
  • klein kruidenbouillonblokje
  • scheut heet water (75ml)
  • 1el honing
  • peper
Verwarm de boter in een koekenpan. Voeg als de boter schuimt de prei toe en wentel even om in de boter. Voeg het water toe, leg een deksel op de pan en laat zo ongeveer 15 minuten sudderen, korter als je dunne prei hebt. Als ze zacht aanvoelen haal je ze uit de pan, voeg honing toe en laat het vocht verdampen. Wacht tot de honing wat karamelliseert en bruin kleurt; voeg dan de kastanjes en de prei weer toe. Schep voorzichtig om (anders valt de prei uit elkaar) en bestrooi royaal met peper. Serveer de stukjes prei rechtop, dat staat wat chiquer :)

Bon Appetit!
 

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...