Omdat ik met eerste kerstdag de voorgerechten voor mijn rekening neem vandaag een voorproefje daarop. Ik vind het toch altijd wel verstandig alles minstens 1x te maken van tevoren, zo kun je gewend raken aan het gerecht en eventueel dingen aanpassen. Naast dit gerecht maak ik ook een soep maar die verklap ik niet; er leest ook familie mee :)
Het is een recept uit het boek Down to Earth, van Jacob-Jan Boerma en Sacha de Boer. Een mooi boek vol met eigenlijk simpele gerechten, maar allen met een twist. Zo ook dit gerecht, fris, ziltig, een beetje zoet, zout en romig. Alle lekkers op één bord!
Je hebt nodig(voor 3-4p):
Het is een recept uit het boek Down to Earth, van Jacob-Jan Boerma en Sacha de Boer. Een mooi boek vol met eigenlijk simpele gerechten, maar allen met een twist. Zo ook dit gerecht, fris, ziltig, een beetje zoet, zout en romig. Alle lekkers op één bord!
Je hebt nodig(voor 3-4p):
- 100g Parmigiano Reggiano, waarvan 75g geraspt en de rest in kleine blokjes
- 210ml water
- 1 eiwit
- 1.5 blaadje gelatine
- 1g zout
- 8 cherrytomaatjes, in kwarten
- 40g feta, in blokjes
- paar takjes geblancheerde zeekraal
- 8 olijven, in kwarten en plakjes
- paar druppels extra vergine olijfolie
- peper en zout uit de molen
- Extra: een schoongespoelde theedoek of kaasdoek (zonder zeepluchtjes!!)
Doe de geraspte kaas, eiwit, water en zout in een steelpan en laat op heel laag vuur warm worden. Week ondertussen de gelatineblaadjes in koud water. Na ongeveer 10 minuten sudderen (en af en toe roeren) is de kaas opgelost in het water en heb je een melkachtige substantie. Wanneer het bijna kookt is het klaar en kun je het door de kaasdoek gieten in een maatbeker. Pers er zoveel mogelijk vocht uit tot je 200ml hebt. Knijp de gelatineblaadjes uit en los deze op in de parmezaanbouillon. Schenk dit nu in een vierkant of rechthoekig bakje bekleed met vershoudfolie. Zet in de koelkast en laat een half uurtje opstijven. Nog beter is om dit van tevoren voor te bereiden.
Wanneer je wil gaan serveren haal je de gelei uit de koelkast, haal 'm voorzichtig uit het bakje en snijd in grillige stukjes. Het drilt echt heel erg dus begin hiermee als je het bord op gaat maken. Leg er per bord een stuk of 5/6 op. Verdeel er daarna speels de feta, olijven, parmezaan, zeekraal en tomaatjes tussen/over. Bedruppel met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout.
Het lijkt een beetje gek, zo'n geleitje. Maar gek genoeg is het erg lekker! Het smelt helemaal weg in je mond en in combinatie met de aardse olijf, pittige feta en friszoete tomaat echt heerlijk..
Noora vond trouwens alles lekker behalve de gelei, het mondgevoel is natuurlijk een beetje wennen...
Comments
Post a Comment