Skip to main content

Venkelsoep met gerookte zalm

Vandaag maar eens een klassieker uit 'de Zilveren Lepel' gemaakt. Een soepje dat het prima zou doen als voorgerecht maar dat wij met een paar stokbroodjes met pesto een prima avondmaal vonden. Wat belangrijk is, is dat je de groentes lekker lang laat stoven. Hierdoor krijgen ze veel meer smaak en wordt je soep echt lekkerder. Koop ook indien mogelijk goede houtgerookte zalm, daar zit veel meer smaak aan als aan die goedkope pakjes en het is toch minder zout.

Je hebt nodig:


  • 3 stronken venkel, schoon gehalveerd en in plakjes
  • 1 flinke aardappel, geschild en in blokjes
  • 1 ui, grof gehakt
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 1/2 bouillonblokje
  • 1 glas water
  • 100ml kookroom
  • 100g gerookte zalm, in blokjes
  • handje gehakte dille
  • zout en peper
Neem een soeppan en bak in de boter de venkel met ui, aardappel en knoflook zachtjes. Roer regelmatig en laat deze zeker 20 minuten stoven in de boter tot ze mooi zacht en iets verkleurd zijn. Voeg water en het bouillonblokje toe en kook nog 10 minuten met de deksel op de pan. Pureer de soep met een staafmixer, voeg room, zout en peper toe en proef. Bij mij mocht er nog wat extra peper bij. Serveer bestrooid met de dille en zalm.


De zilveren lepel is een oud Italiaans kookboek dat vroeger als huwelijkskado aan verse bruidjes werd gegeven zodat zij lekker voor hun man konden gaan koken. Het idee is een beetje achterhaald maar de recepten zeker niet, vrijwel allemaal tijdloze klassiekers!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...