Skip to main content

Rode koolsoep

Na een tijdje een beetje druk geweest te zijn weer een recept update vandaag. Met de feestdagen draait alles om eten maar tijd om nog je blog bij te werken, nope. Daar bovenop nog een zieke dochter, zieke Niels en daarna uiteraard nog zieke moi, jippie. Maar nu lijkt de boel weer wat opgeklaard en ondertussen heb ik nog wel wat leuke recepten verzameld. 
Bij deze numero uno: Rode koolsoep. Ideale manier om zo'n mega grote kool op te maken (al heb ik nu nog steeds een stukje in mijn koelkast liggen).

Je hebt nodig (ditmaal voor 4):

  • 750g rode kool, ragfijn gesneden
  • 1 ui, in dunne plakjes
  • 2 tenen knof, in plakjes
  • 1 duim gember, fijngehakt
  • 1el komijnpoeder
  • 1l kokend water
  • 1 bouillonblokje (groente)
  • sap van 1/2 citroen
  • mespunt gedroogde chilivlokken
  • 2el olie
  • zure room
  • wat piment of sumak om mee te bestrooien
  • zout en peper
Bak in een soeppan de ui, knof en gember mooi zacht in de olie. Voeg de rode kool, komijn en chilivlokken toe en bak een paar minuten mee. Blus af met het water en voeg het bouillonblokje en het citroensap toe. Laat een klein uurtje zachtjes koken. Pureer met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Mocht de soep wat te dik zijn leng 'm dan aan met een beetje water.
Serveer met een schepje zure room in het midden en in mijn geval wat sumak eroverheen.


Dit recept is smaakvol, rijk en toch heel laag in calorieën. Zure room is veel minder vet dan creme fraiche  en verder zit er alleen een beetje olie in. Zorg er wel voor dat de rodekool botergaar is, anders is de soep echt niet lekker. 
We aten er een stokbroodje bij en Noora had in plaats van soep een lekkere salade. Hij was iets te pittig uitgevallen voor haar :).

Comments

  1. Die gaan we ook een keer maken :-) klinkt goed!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...