Ik denk dat het meer dan een jaar geleden is dat we ouderwetsche pasta met tomatensaus op hebben. Dus het werd weer eens tijd! Wel met veel groentes erin en een lekkere salade ernaast, we moeten ook aan de vitamientjes denken. Als vleesvervanger ben ik de laatste tijd fan van het Tomeato gehakt, dat bedacht is door Moshik Roth, een 2* chef uit Amsterdam. De meeste vleesvervangers smaken wat kartonnig en zijn heel zout, deze heeft dat niet. Het is gemaakt van tomaat, wortel, biet en haver, is lekker hartig en als je het bakt en op het laatst terug doet in de saus blijft het ook z'n bite houden.
Voor de pasta heb je nodig:
- 175g linguini
- 1 blik tomaten (hele)
- 1 kleine aubergine, in blokjes
- 2 uitjes, in plakjes
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 10 groene olijven, in plakjes
- 1el bruine basterdsuiker
- 3el olijfolie
- flinke hand basilicum, de steeltjes fijngehakt en de blaadjes apart gehouden
- flinke hand vers geraspte Parmigiano Reggiano
- zout en peper
Verhit 1el olie in een bakpan en bak het 'gehakt' mooi krokant en rul. Haal uit de pan en hou apart. Doe de rest van de olie in de pan en voeg aubergine, knoflook en 3/4 van de ui toe. Kruid deze met zout en peper en bak tot het mooi bruin is. Voeg de tomaten uit blik toe samen met het sap en breng zachtjes aan de kook. Meng de steeltjes basilicum en de basterdsuiker erdoor en laat zo een tijdje pruttelen met de deksel op de pan.
Breng ondertussen een volle pan gezouten water aan de kook voor de pasta en kook deze in 9 minuten al dente. De tomaten in de saus zijn nu als het goed is uit elkaar gevallen, zo niet druk je ze wat kapot met een pollepel. Voeg de olijven toe en proef of de saus op smaak is. Giet de pasta af maar bewaar wat van het kookvocht. Meng de pasta door de saus en leng evt. aan met wat kookvocht, de pasta blijft altijd wat vocht opnemen na het koken.
Serveer de pasta met de kaas en de blaadjes basilicum.
Voor een simpele maar smaakvolle salade neem je een goeie slamelange (in mijn geval landkers en snijbiet), het halve uitje dat je nog over had, 2 volle handen kerstomaten, wat zwarte olijven en een simpele dressing van citroensap, goede olijfolie, zout en peper. De sla heeft heeft naast zo'n sterk smakend gerecht als de pasta niet veel meer nodig, het is een lekker fris/bitter tegengewicht.
Mocht je het 'gehakt' eens willen proberen, het is voor 2,69 verkrijgbaar bij de Appie H.
Comments
Post a Comment