Skip to main content

Zalm met salade van biet en groene asperges

Niels vierde afgelopen zondag zijn verjaardag en ik had nog een hoop dingetjes over, zoals heerlijke kalamata olijven. Mijn vriendinnetje Marisa vertelde laatst dat zij een zalmlende een korst had gegeven van zongedroogde tomaten en allerlei lekkers, dat vond ik een heel goed idee. Wat lekkere aardappeltjes en een warme salade erbij en we hebben weer een klein feestje!
De roseval aardappeltjes heb ik in een hete oven gegaard met wat Baharat, olijfolie en zout erover, voor de precieze bereidingstijd kun je in een van mijn eerdere recepten kijken.

Je hebt nodig:

  • 400g zalmfilet
  • 8 kalamata olijven, fijngehakt
  • 1/2 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 zongedroogde tomaatjes, fijngehakt
  • 1tl Caribbean Spice, van Jonnie Boer
  • beetje zout en peper
  • olijfolie
  • scheutje witte wijn
Leg de zalmfilet in een ovenschaal en schenk er de wijn bij. Giet een beetje olijfolie over de zalm en wrijf dat uit, zo voorkom je dat de zalm uitdroogt. Meng alle andere ingredienten tot een soort tapenade en beleg de zalm ermee. Dek de schaal af met aluminiumfolie en schuif deze voor ongeveer 20 minuten in een hete oven (220 graden) tot de zalm gaar lijkt maar nog roze vanbinnen. Bij mij gingen ze dus onder de aardappeltjes. De wijn zorgt ervoor dat de zalm stoom krijgt en zo extra gaart, daarnaast zorgt het voor een lekker zuurtje.

Die potjes van Jonnie zijn lekker!
Voor de salade heb je nodig:

  • 100g kleine groene asperges, in tweeën
  • 200g babybietjes, in kwarten (AH)
  • 50g veldsla
  • 1/2 teentje knoflook, fijngehakt
  • 3el balsamicoazijn
  • 1el olijfolie
  • 1el extra vierge olijfolie
  • zout en peper
Verhit de olijfolie in een pan en voeg de asperges toe. Bak deze goed heet tot ze echt wat bruin kleuren. Doe de knoflook en bietjes erbij en laat een minuutje meebakken. Voeg de balsamico toe en draai het vuur laag, zo krijgen de groentes een mooi gekarameliseerd laagje. Voeg zout en peper toe en schep op de sla die je al op je borden hebt gelegd. Besprenkel met nog wat druppels olijfolie.


Voor het oog en de smaak heb ik over de salade en de vis nog wat gehakte platte peterselie gestrooid maar dat was omdat ik het nog in huis had, geen verplichting!


Noora vond de bietjes ook heerlijk, al zei ze telkens 'nee, rode kool!'. Ook erg fijn dat ze dan haar rode bietenhandjes schoonmaakt in haar haar. Maar ik klaag niet, ben al erg blij dat ze haar bord praktisch leeg had in deze 'nee' fase!




Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...