Skip to main content

Pulled Paddestoel

Een tijdje terug kreeg ik een goeie tip van mijn vriendin Deborah, om eens naar een recept van Yvette van Boven te kijken. Zij heeft momenteel een programma op de VPRO met erg leuke recepten. Ik heb ook een aantal kookboeken van haar dus weet dat het qua lekker wel goed zit. Dit recept is een goed vegetarisch alternatief op draadjesvlees, met dezelfde structuur en hartigheid. De saus waar de paddestoelen in gaan is echt heerlijk, deze ga ik ook nog eens maken voor bij de barbecue.
Het recept heb ik op bepaalde punten aangepast, het origineel vind je hier. Mocht je niet weten hoe je een goede andijviestamppot maakt waar deze saus bij geserveerd wordt kun je deze daar ook terugvinden. Maar ik denk dat dat de meeste mensen wel gaat lukken :).

Voor de paddestoelen heb je nodig(recept voor 3):

  • 300g oesterzwammen
  • 2el olijfolie
  • peper en zout
  • een pan met stoommand of rookoven
  • aluminiumfolie
  • losse groene thee
Aangezien ik geen rookoven heb werd het bij mij dus de stoommand :). Zet de pan op het fornuis met daarin een vel aluminiumfolie. Strooi daar de thee in, in een dunne laag. Zet de stoommand erop met daarin de oesterzwammen. Zet het vuur dan halfhoog voor 10 minuten. Na een paar minuten begin je het wel te ruiken, het heeft wel wat weg van wiet op dat moment! Draai dan het vuur uit maar laat de paddestoelen nog 10 minuten in de mand zitten, draai op dat moment de oven aan op 180 graden.
 Wanneer ze wat zijn afgekoeld mogen ze in een braadslede. Sprenkel er olie, zout en peper overheen, hussel en zet ze dan voor 40 minuten in de oven. Ja, zo lang. Geloof me, het is de moeite waard.

Wanneer deze in de oven staan kun je mooi de saus maken:
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2el olie
  • 1/2tl gerookt paprikapoeder
  • 1tl komijnpoeder
  • snufje chilipoeder
  • klein blikje tomatenpuree
  • 2 laurierbladeren
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1el donkere basterdsuiker
  • 2el rode wijnazijn 
  • 1el balsamico
  • zout en peper
  • optioneel: slowcooker of pan geschikt voor de oven
Fruit in een pan de sjalot aan in de olie, voeg na een minuutje de knoflook toe. Wanneer dit begint te kleuren mogen de specerijen, laurier en tomatenpuree erbij. Bak dit even mee om de smaken vrij te laten komen. Blus dan af met de 2 soorten azijn, voeg de suiker toe en giet het blik tomatenblokjes erbij. Voeg nog een half blik water toe, door het sudderen straks dikt het nog in. Maak 'm op smaak met zout en peper.
Op dit moment doe ik mijn saus in de slowcooker en zet hem naast de paddestoelen. Mijn idee is, hoe langer zo'n saus stooft, hoe lekkerder hij wordt. In dit geval was dat een uur.


Wanneer de paddestoelen na de 40 minuten klaar zijn laat je ze even afkoelen op het aanrecht. Zodra ze aan te raken zijn scheur je ze in de lengte in stukken. Yvette doet dat met een vork maar dat werd bij mij echt een plakboel. Oesterzwammen zijn vanaf de dunne rand prima in dunne reepjes te scheuren. Vervolgens voeg je ze toe aan de saus. 
Op dit moment kun je beginnen aan de andijviestamp. De saus kan dan nog een half uurtje extra in de oven, de paddestoelen kunnen dan nog lekker alle smaken van de saus opnemen.

het grote bord linksonder is van Niels!
Nog een kleine in-between: Morgen eten we pasta met erwten en dubbelgedopte tuinbonen. Deze heb ik vandaag al geblancheerd en gepeld met een grote hulp van Noora. Lekker in de bank met een bordje om de boontjes op te leggen. En bij elke boon Ploep! zeggen uiteraard. De helft van de door haar gedopte boontjes is in haar eigen mond verdwenen maar wat is het toch leuk om ze zo bij het koken te kunnen betrekken!




Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...