Een tijdje terug kreeg ik een goeie tip van mijn vriendin Deborah, om eens naar een recept van Yvette van Boven te kijken. Zij heeft momenteel een programma op de VPRO met erg leuke recepten. Ik heb ook een aantal kookboeken van haar dus weet dat het qua lekker wel goed zit. Dit recept is een goed vegetarisch alternatief op draadjesvlees, met dezelfde structuur en hartigheid. De saus waar de paddestoelen in gaan is echt heerlijk, deze ga ik ook nog eens maken voor bij de barbecue.
Het recept heb ik op bepaalde punten aangepast, het origineel vind je hier. Mocht je niet weten hoe je een goede andijviestamppot maakt waar deze saus bij geserveerd wordt kun je deze daar ook terugvinden. Maar ik denk dat dat de meeste mensen wel gaat lukken :).
Voor de paddestoelen heb je nodig(recept voor 3):
Het recept heb ik op bepaalde punten aangepast, het origineel vind je hier. Mocht je niet weten hoe je een goede andijviestamppot maakt waar deze saus bij geserveerd wordt kun je deze daar ook terugvinden. Maar ik denk dat dat de meeste mensen wel gaat lukken :).
Voor de paddestoelen heb je nodig(recept voor 3):
- 300g oesterzwammen
- 2el olijfolie
- peper en zout
- een pan met stoommand of rookoven
- aluminiumfolie
- losse groene thee
Aangezien ik geen rookoven heb werd het bij mij dus de stoommand :). Zet de pan op het fornuis met daarin een vel aluminiumfolie. Strooi daar de thee in, in een dunne laag. Zet de stoommand erop met daarin de oesterzwammen. Zet het vuur dan halfhoog voor 10 minuten. Na een paar minuten begin je het wel te ruiken, het heeft wel wat weg van wiet op dat moment! Draai dan het vuur uit maar laat de paddestoelen nog 10 minuten in de mand zitten, draai op dat moment de oven aan op 180 graden.
Wanneer ze wat zijn afgekoeld mogen ze in een braadslede. Sprenkel er olie, zout en peper overheen, hussel en zet ze dan voor 40 minuten in de oven. Ja, zo lang. Geloof me, het is de moeite waard.
Wanneer deze in de oven staan kun je mooi de saus maken:
- 2 sjalotten, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 2el olie
- 1/2tl gerookt paprikapoeder
- 1tl komijnpoeder
- snufje chilipoeder
- klein blikje tomatenpuree
- 2 laurierbladeren
- 1 blik tomatenblokjes
- 1el donkere basterdsuiker
- 2el rode wijnazijn
- 1el balsamico
- zout en peper
- optioneel: slowcooker of pan geschikt voor de oven
Fruit in een pan de sjalot aan in de olie, voeg na een minuutje de knoflook toe. Wanneer dit begint te kleuren mogen de specerijen, laurier en tomatenpuree erbij. Bak dit even mee om de smaken vrij te laten komen. Blus dan af met de 2 soorten azijn, voeg de suiker toe en giet het blik tomatenblokjes erbij. Voeg nog een half blik water toe, door het sudderen straks dikt het nog in. Maak 'm op smaak met zout en peper.
Op dit moment doe ik mijn saus in de slowcooker en zet hem naast de paddestoelen. Mijn idee is, hoe langer zo'n saus stooft, hoe lekkerder hij wordt. In dit geval was dat een uur.
Wanneer de paddestoelen na de 40 minuten klaar zijn laat je ze even afkoelen op het aanrecht. Zodra ze aan te raken zijn scheur je ze in de lengte in stukken. Yvette doet dat met een vork maar dat werd bij mij echt een plakboel. Oesterzwammen zijn vanaf de dunne rand prima in dunne reepjes te scheuren. Vervolgens voeg je ze toe aan de saus.
Op dit moment kun je beginnen aan de andijviestamp. De saus kan dan nog een half uurtje extra in de oven, de paddestoelen kunnen dan nog lekker alle smaken van de saus opnemen.
het grote bord linksonder is van Niels! |
Nog een kleine in-between: Morgen eten we pasta met erwten en dubbelgedopte tuinbonen. Deze heb ik vandaag al geblancheerd en gepeld met een grote hulp van Noora. Lekker in de bank met een bordje om de boontjes op te leggen. En bij elke boon Ploep! zeggen uiteraard. De helft van de door haar gedopte boontjes is in haar eigen mond verdwenen maar wat is het toch leuk om ze zo bij het koken te kunnen betrekken!
Comments
Post a Comment