Gisteren kwamen Barry, Deborah en Jill bij ons eten. Ik had een heerlijke groentestoof met gele rijst gemaakt maar daar gaan we het vandaag eens niet over hebben. Het viel me laatst op dat ik praktisch geen desserts op de blog zet. Nu is dat ook wel logisch, doordeweeks eten we meestal wat kwark, vla of fruit na, niet echt blogwaardige toetjes. Maar gisteren vond ik het toetje best wel fotogeniek, daarnaast is het ook nog erg simpel te maken. De officiele naam is Millefeuille, wat duizend laagjes betekent. Nu had ik maar 2 laagjes maar het bladerdeeg dat gebruikt wordt heeft er natuurlijk een hele hoop.
Het originele recept is meestal met aardbeien en men bakt het bladerdeeg af met een gewicht erop zodat het niet rijst. Dat vind ik persoonlijk zonde, dus laat ik het lekker fluffy worden. En aangezien ik nog prachtige wilde perziken had liggen heb ik deze lekker gebruikt. Zo heb ik toch een eigen inbreng :).
Voor 4 porties en 2 halve (kinder) porties heb je nodig:
Het originele recept is meestal met aardbeien en men bakt het bladerdeeg af met een gewicht erop zodat het niet rijst. Dat vind ik persoonlijk zonde, dus laat ik het lekker fluffy worden. En aangezien ik nog prachtige wilde perziken had liggen heb ik deze lekker gebruikt. Zo heb ik toch een eigen inbreng :).
Voor 4 porties en 2 halve (kinder) porties heb je nodig:
- 5 blaadjes roomboter bladerdeeg
- poedersuiker
- 125ml opgeklopte slagroom
- 125ml biologische creme fraiche (die is heel dik)
- scheutje goede vanille essence of de zaadjes van 1 vanillepeul
- 3 flinke wilde perziken, in dunne plakjes
- 2el Amaretto
- kneepje citroensap
- een paar blaadjes munt
- 2el kristalsuiker
- spuitzak
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de vellen bladerdeeg in vieren, leg ze op een bakplaat met ovenpapier (of nog beter een siliconenmatje) en bepoeder ze met poedersuiker tot ze wit zien. Zet ze voor 20-30 minuten in de oven, tot de suiker een mooi glanzend laagje heeft gevormd over het deeg. Haal uit de oven en laat afkoelen. Verpak in een stukje plasticfolie zodat ze knapperig blijven.
Terwijl dit in de oven staat roer je in een kom de creme fraiche los met de vanille en wat poedersuiker, ongeveer 1el. Spatel er rustig de slagroom doorheen zodat deze z'n luchtigheid niet kwijtraakt. Proef of de mousse zoet genoeg is, bij mij was dat het geval. Lepel de mousse over in een spuitzak en leg deze in de koelkast tot je gaat serveren.
Marineer dan de stukjes perzik nog een tijdje in de Amaretto met citroensap, zet dit ook in de koelkast tot je gaat serveren. Voor het puntje op de i stamp je in een vijzel de blaadjes munt kapot. deze meng je met de kristalsuiker tot je een lekkere muntsuiker hebt. Zet ook opzij.
Tot hier is het prima voor te bereiden, dat zorgt ervoor dat je nog maar 10 minuutjes van je gasten weg bent als je het dessert gaat opbouwen.
Spuit een beetje mousse op de plek waar het gebakje komt, dan glijdt hij niet meer weg. Leg het eerste laagje bladerdeeg hierop, leg er 4 plakjes perzik op, dan een lekkere dot mousse en dan weer een plakje bladerdeeg. Dan 3 stukjes perzik (even bekijken hoe je uitkomt met je hoeveelheid), een dot mousse en afmaken met een beetje muntsuiker.
Klaar!
voor de 2 kleine dametjes had ik ieder 2 plakjes bladerdeeg met daarop wat aardbeien en de mousse. Heel grappig; de muntsuiker vonden ze megalekker!
Comments
Post a Comment