Skip to main content

Toetjestijd! Millefeuille...

Gisteren kwamen Barry, Deborah en Jill bij ons eten. Ik had een heerlijke groentestoof met gele rijst gemaakt maar daar gaan we het vandaag eens niet over hebben. Het viel me laatst op dat ik praktisch geen desserts op de blog zet. Nu is dat ook wel logisch, doordeweeks eten we meestal wat kwark, vla of fruit na, niet echt blogwaardige toetjes. Maar gisteren vond ik het toetje best wel fotogeniek, daarnaast is het ook nog erg simpel te maken. De officiele naam is Millefeuille, wat duizend laagjes betekent. Nu had ik maar 2 laagjes maar het bladerdeeg dat gebruikt wordt heeft er natuurlijk een hele hoop. 
Het originele recept is meestal met aardbeien en men bakt het bladerdeeg af met een gewicht erop zodat het niet rijst. Dat vind ik persoonlijk zonde, dus laat ik het lekker fluffy worden. En aangezien ik nog prachtige wilde perziken had liggen heb ik deze lekker gebruikt. Zo heb ik toch een eigen inbreng :).


Voor 4 porties en 2 halve (kinder) porties heb je nodig:

  • 5 blaadjes roomboter bladerdeeg
  • poedersuiker
  • 125ml opgeklopte slagroom
  • 125ml biologische creme fraiche (die is heel dik)
  • scheutje goede vanille essence of de zaadjes van 1 vanillepeul
  • 3 flinke wilde perziken, in dunne plakjes
  • 2el Amaretto
  • kneepje citroensap
  • een paar blaadjes munt
  • 2el kristalsuiker
  • spuitzak
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de vellen bladerdeeg in vieren, leg ze op een bakplaat met ovenpapier (of nog beter een siliconenmatje) en bepoeder ze met poedersuiker tot ze wit zien. Zet ze voor 20-30 minuten in de oven, tot de suiker een mooi glanzend laagje heeft gevormd over het deeg. Haal uit de oven en laat afkoelen. Verpak in een stukje plasticfolie zodat ze knapperig blijven.
Terwijl dit in de oven staat roer je in een kom de creme fraiche los met de vanille en wat poedersuiker, ongeveer 1el. Spatel er rustig de slagroom doorheen zodat deze z'n luchtigheid niet kwijtraakt. Proef of de mousse zoet genoeg is, bij mij was dat het geval. Lepel de mousse over in een spuitzak en leg deze in de koelkast tot je gaat serveren. 
Marineer dan de stukjes perzik nog een tijdje in de Amaretto met citroensap, zet dit ook in de koelkast tot je gaat serveren. Voor het puntje op de i stamp je in een vijzel de blaadjes munt kapot. deze meng je met de kristalsuiker tot je een lekkere muntsuiker hebt. Zet ook opzij.
Tot hier is het prima voor te bereiden, dat zorgt ervoor dat je nog maar 10 minuutjes van je gasten weg bent als je het dessert gaat opbouwen.
Spuit een beetje mousse op de plek waar het gebakje komt, dan glijdt hij niet meer weg. Leg het eerste laagje bladerdeeg hierop, leg er 4 plakjes perzik op, dan een lekkere dot mousse en dan weer een plakje bladerdeeg. Dan 3 stukjes perzik (even bekijken hoe je uitkomt met je hoeveelheid), een dot mousse en afmaken met een beetje muntsuiker.
Klaar!

voor de 2 kleine dametjes had ik ieder 2 plakjes bladerdeeg met daarop wat aardbeien en de mousse. Heel grappig; de muntsuiker vonden ze megalekker!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...