Skip to main content

Warm weer: Aardappelsalade

Ik heb het al eens vaker gezegd; met warm weer heb ik geen zin in warm eten. Wel heb ik zin in lekker eten. Dat altijd! Het werd dus een snelle aardappelsalade met gegrilde groene asperges en een gepocheerd eitje. Ik had ook nog een blikje mooie sardines uit Portugal, dat hebben we er ook maar bij opengetrokken. Er is iets vreselijk decadent aan asperges met een gepocheerd eitje, dat moet je echt eens proberen, zeker als je weinig werk hebt aan de rest van het eten.

Je hebt nodig:

  • 600g vastkokende aardappelen gewassen en in flinke blokken
  • 3 wortelen (ik had 2 gele en 1 paarse) 2 grof gesneden en 1 in juliennereepjes
  • 1/2 sjalot, in plakjes
  • 2el light mayonaise
  • 2el ricotta
  • sap van 1/2 citroen
  • 1tl mosterd
  • 1el dille
  • zout en peper
Kook de aardappelen en de 2 wortelen gaar en giet af. Maak ondertussen een dressing van de mayo, ricotta, citroensap, mosterd, dille, zout en peper. Wanneer de aardappelen iets zijn afgekoeld meng je ze met de dressing, sjalot en jullienne van wortel. De saus trekt mooi in de aardappelen als je ze nog warm met de dressing mengt. 
Wanneer dit klaarstaat kun je de asperges maken. Hiervoor heb je nodig:
  • 300g groene asperges, de onderste helft geschild
  • olijfolie
  • 1 teen geperste knoflook
  • sap van 1/2 citroen
  • zout en peper
  • Grillpan
  • 3 eitjes
  • steelpan met 1 liter kokend heet water, daarin 2el azijn vermengd
Zet de grillpan op middelhoog vuur. Meng de asperges met de olie, knof, zout en peper. Leg ze zodanig in de grillpan dat ze dwars op de strepen liggen. Zorg dat ze mooie streepjes krijgen, dat duurt ongeveer 10 minuten. Wanneer ze klaar zijn blus je ze af met het citroensap
Ondertussen kun je de eitjes pocheren, dit kun je het beste 1 tegelijk doen. Zet het hete water met azijn op een laag pitje zodat het water net niet kookt. Breek een ei in een klein kommetje en laat deze zacht in het water glijden. Kom er nu 3-4 minuten niet aan, daarna kun je ze met een schuimspaan uit het water vissen. Laat ze even uitlekken terwijl je de andere doet. Wanneer de laatste in de pan ligt maak je de borden op met de salade en asperges, bovenop de asperges gaat het eitje met nog een beetje zout op de dooier. 
Smakelijk!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...