Skip to main content

Gekonfijte Gember en Gingerale

Voor een nieuwe opdracht ben ik wat aan het experimenteren geweest met het maken van gembersnoepjes. Ze zijn ideaal als je last hebt van keelpijn, een droge hoest of bij verkoudheid. Het is een best wel volwassen snoepje aangezien het behoorlijk 'heet' wordt in je mond, ondanks de suiker!
Mijn recept is nog niet helemaal perfect maar ze zijn al wel zo lekker geworden dat ik ze met jullie wil delen :)

Je hebt nodig:

  • 300g verse gember, geschild en in blokjes van 1cm (400g ongeschild)
  • 500g kristalsuiker
  • water
  • 5/6el kristalsuiker om te bestrooien
  • kaneel
Zet een pan op het vuur, doe de gemberblokjes erin en zet zo onder water dat ze net onder staan. Breng aan de kook en laat 10 minuten rustig doorpruttelen. Giet de blokjes af en vang het kookwater op in een kom. Herhaal dit koken en afgieten nog 2 keer. Zet de lege pan weer op het vuur, voeg 500ml water en suiker toe en laat de suiker geheel oplossen. Voeg hier de gember aan toe en laat nu zonder deksel op de pan het mengsel een hele tijd op laag vuur koken. 
Het handigste is nu om een kookthermometer te gebruiken om de mate van indikken te kunnen meten. De suikersiroop is namelijk perfect van consistentie als deze exact 106 graden is. De gember is dan mooi donkergeel verkleurd en is heel zacht geworden. Heb je nu geen thermometer: mijn pan heeft ongeveer 45 minuten gekookt op een zacht vuurtje. De suikersiroop is dan aardig aan het schuimen en wanneer je er met een lepel doorheen gaat lijkt het op warme honing.
Giet het mengsel af en vang wederom het suikerwater op in dezelfde kom als het gemberwater.
Laat de stukjes goed uitlekken.
Meng de suiker en de kaneel op een groot bord en hussel daar de stukjes gember door. Smakelijk!


En wat nu te doen met al dat heerlijke vocht dat je over hebt? Gingerale maken! Voordat je het in de fles giet wel even zeven, daarna hou je ongeveer 750ml siroop over. Het is echt heel sterk van smaak dus zo niet te drinken. Maar wat is het lekker met Spa rood en citroensap! Je neemt 1 deel gembersiroop, 5 delen Spa rood en een flinke kneep citroensap. Heel verfrissend en een heel 'volwassen' ranja...


Eh, van mijn hoeveelheid is vandaag al een deel opgegaan, met dat warme weer is het heerlijk. Het is ook errug lekker met een scheutje gin erin...

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...