Voor een nieuwe opdracht ben ik wat aan het experimenteren geweest met het maken van gembersnoepjes. Ze zijn ideaal als je last hebt van keelpijn, een droge hoest of bij verkoudheid. Het is een best wel volwassen snoepje aangezien het behoorlijk 'heet' wordt in je mond, ondanks de suiker!
Mijn recept is nog niet helemaal perfect maar ze zijn al wel zo lekker geworden dat ik ze met jullie wil delen :)
Je hebt nodig:
Mijn recept is nog niet helemaal perfect maar ze zijn al wel zo lekker geworden dat ik ze met jullie wil delen :)
Je hebt nodig:
- 300g verse gember, geschild en in blokjes van 1cm (400g ongeschild)
- 500g kristalsuiker
- water
- 5/6el kristalsuiker om te bestrooien
- kaneel
Zet een pan op het vuur, doe de gemberblokjes erin en zet zo onder water dat ze net onder staan. Breng aan de kook en laat 10 minuten rustig doorpruttelen. Giet de blokjes af en vang het kookwater op in een kom. Herhaal dit koken en afgieten nog 2 keer. Zet de lege pan weer op het vuur, voeg 500ml water en suiker toe en laat de suiker geheel oplossen. Voeg hier de gember aan toe en laat nu zonder deksel op de pan het mengsel een hele tijd op laag vuur koken.
Het handigste is nu om een kookthermometer te gebruiken om de mate van indikken te kunnen meten. De suikersiroop is namelijk perfect van consistentie als deze exact 106 graden is. De gember is dan mooi donkergeel verkleurd en is heel zacht geworden. Heb je nu geen thermometer: mijn pan heeft ongeveer 45 minuten gekookt op een zacht vuurtje. De suikersiroop is dan aardig aan het schuimen en wanneer je er met een lepel doorheen gaat lijkt het op warme honing.
Giet het mengsel af en vang wederom het suikerwater op in dezelfde kom als het gemberwater.
Laat de stukjes goed uitlekken.
Meng de suiker en de kaneel op een groot bord en hussel daar de stukjes gember door. Smakelijk!
En wat nu te doen met al dat heerlijke vocht dat je over hebt? Gingerale maken! Voordat je het in de fles giet wel even zeven, daarna hou je ongeveer 750ml siroop over. Het is echt heel sterk van smaak dus zo niet te drinken. Maar wat is het lekker met Spa rood en citroensap! Je neemt 1 deel gembersiroop, 5 delen Spa rood en een flinke kneep citroensap. Heel verfrissend en een heel 'volwassen' ranja...
Eh, van mijn hoeveelheid is vandaag al een deel opgegaan, met dat warme weer is het heerlijk. Het is ook errug lekker met een scheutje gin erin...
Comments
Post a Comment