Skip to main content

Rijst met bonen, coquilles en clams

Toen ik laatst mijn vriezer opentrok om er iets bij te leggen kwam ik tot de conclusie dat ik toch echt wat dingen op moest gaan eten want het paste er haast niet meer bij. Ik had nog een hoop erwten en tuinbonen liggen en nog 3 coquilles die ook een beetje eenzaam waren. Een halve zak clams van de toko bracht me op het idee er een lekkere stirfry van te maken. Ook had ik nog anderhalf ons verse sperziebonen, die mochten er ook nog wel bij. Zo had ik een prima maaltje en weer wat ruimte in mijn vriezer!

Je hebt nodig:

  • 175g basmatirijst
  • 150g schoongemaakte sperziebonen
  • 2el raapzaad- of zonnebloemolie
  • 75g erwten (diepvries) ontdooid
  • 50g tuinbonen, dubbelgedopt
  • 3 bosuitjes, in stukjes van 1cm
  • duim gember, schoongemaakt en fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 3 coquilles, in plakjes
  • 500g clams, ontdooid
  • 2el oestersaus
  • 3el rijstazijn
  • 1el mirin
  • 2 blaadjes keffir (vriezer toko)
  • 1tl chilivlokken
  • beetje maizena, opgelost in water
  • bosje koriander, de steeltjes fijn gehakt en de blaadjes grof
  • handje Thais basilicum, in reepjes

Kook de rijst samen met de sperziebonen en 1 keffir blad gaar, giet af en zet afgedekt weg.
Verhit de olie in een wok en bak daarin de bosui, gember, knoflook en de koriandersteeltjes zacht. Voeg de keffir, chilivlokken, oestersaus, rijstazijn en mirin toe en roer goed door. Doe de tuinbonen, erwten, cocquilles en clams erbij en laat op hoog vuur pruttelen zodat de schelpen zeker gaar zijn. Roer er de maizena doorheen zodat de vloeistoffen iets binden, maak af met de basilicum en koriander. Dit alles duurt niet langer dan 10 minuten, lekker snel klaar dus!



Errug leuk: Noora vond de schelpjes heerlijk! De tuinbonen waren door madam zelf dubbelgedopt en de rijst vond ze ook heerlijk. Groot succes dus!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...