Skip to main content

Ultieme tomatensoep

Ik vroeg gisteren aan Niels wat hij wilde eten en het antwoord was; soep. Ik had nog een pot tomatensap van een tomatenboerderij staan en dus werd het tomatensoep. Je kunt in het recept ook biologische tomatensap van de supermarkt gebruiken, daar wordt ie niet minder lekker door. Het geheime ingrediënt van deze soep, het onderdeel dat het zo ultiem maakt is.... Appelmoes! De tomatensoep die je van de chinees kunt eten wordt er ook mee gezoet en het geeft de soep een fijne structuur. Wil je van dit recept een Chinese soep maken vervang de balsamico dan voor 2x de hoeveelheid gembersiroop en de pasta voor rijst of glasnoedels, maak hem dan wat dikker met maizena en meer appelmoes. Je krijgt dan een friszure soep. 
Deze soep is meer verwarmend en hartig, door de pasta die ik heb gebruikt mooi gevuld. De pasta heet Anellini maar je kunt deze ook vervangen door letterpasta of fijngeknepen vermicelli. 


Hier thuis was de soep in ieder geval een heel groot succes, Niels had al lang niet meer zo'n lekkere soep op zei hij en Noora heeft haar bord praktisch afgelikt.

Voor 6 borden heb je nodig:

  • 2el olijfolie
  • 1 grote ui, grof gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 2 wortels, in stukjes
  • klein blikje tomatenpuree
  • 1 liter kokend water
  • 1 groentebouillonblokje
  • half paddenstoelenbouillonblokje
  • 0.5l tomatensap
  • 75g appelmoes
  • 1el balsamico azijn
  • scheutje kook-of koffieroom
  • zout en peper
  • 4 ontvelde roma tomaten
  • 1 fijngehakt bosuitje
  • beetje basilicum, in reepjes
Verhit de olijfolie in een soeppan op middellaag vuur. Voeg ui en knoflook toe en laat in 10 minuten zacht worden en iets bruin. Voeg de wortels en tomatenpuree toe en laat deze even meebakken zodat hij ontzuurt. Blus af met het hete water, boeg bouillonblokjes en tomatensap mee en laat ongeveer 15 minuten zachtjes pruttelen.
Ondertussen kun je mooi de tomaten ontvellen; ik doe dat door de tomaten ingekerfd in een schaal te leggen en deze te overgieten met kokend water. Laat 1 minuut staan en je kunt het vel perfect verwijderen zonder dat de tomaat helemaal zacht geworden is. Snij drie van de 4 tomaten in grove blokjes en bewaar er 1 voor een lekker beleg voor op het brood dat je erbij serveert.
Pureer de soep met de staafmixer en breng de soep op smaak met de appelmoes, balsamico, koffieroom, zout en peper. Voeg de pasta toe en laat meekoken tot deze gaar is. Voeg de grof gehakte roma tomaten en de bosui toe, serveer met wat basilicum.


De overige tomaat snij je heel fijn, net zoals 2 blaadjes basilicum en een kwart teentje knoflook. meng in een bakje met zout, peper en extra vergine olijfolie. Smeer op een geroosterd stukje (stok)brood en je hebt heel eenvoudig je eigen bruschetta gemaakt. Smakelijk!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...