Skip to main content

de Betere BonenBurger

Vandaag een recept van een mysteryguest! Voor het 2 jarige jubileum van onze Smulpapen groep had de beheerder een Foodswap voorgesteld waar iedereen vol enthousiasme aan heeft meegedaan. Superleuk! Vrijdag kreeg ik een spannend pakje aan waarin een mooie slinger, prikkers en een mooi versierd recept zat. Ook goed in mijn straatje, een heerlijke bonenburger!


Vandaag dus maar aan de slag gegaan met Flowie's Bonenburger, met een paar minieme aanpassingen :).

Ingrediënten voor 2 grote en 1 kleine smulpaap:

  • 1 blik kapucijners (400g, uitlekgewicht 250g)
  • 1 klein blik zwarte bonen (200g uitlekgewicht 125g)
  • 35g havermout plus wat extra
  • 30g zonnebloempitten
  • 1/2 ui, fijngesnipperd
  • 1teen knoflook, fijngehakt
  • 2el ketchup
  • 2el agavesiroop of ahornsiroop
  • 1/2tl chilipoeder
  • 1tl komijnpoeder
  • 2el olie
  • beetje zout en peper
Voor het broodje en de topping:
  • 3 sesambolletjes
  • beetje veldla
  • 1 augurk, in plakjes
  • 6 cherrytomaten, in plakjes
  • een paar uienringen
  • beetje mayo
  • 50g CastelloBlack (pittige Engelse schimmelkaas, of iets vergelijkbaars)
Spoel de bonen af en laat ze goed uitlekken, doe ze in een schaal en ga er een paar keer met de staafmixer doorheen, tot ongeveer 3/4 gepureerd is. Voeg de 35g havermout, zonnebloempitten, ui, knoflook, ketchup, agavesiroop, chilipoeder, komijn, zout en peper toe en meng goed door. Is het mengsel te nat voeg nog wat havermout toe, is het te droog nog wat ketchup. Meng goed door en vorm er burgers van. Strooi nog wat havermout op een bord en haal de burgers daar doorheen, dan krijg je een lekker krokant korstje. 
Verhit de olie in een bakpan op halfhoog vuur en bak daarin de burgers in zo'n 12 minuten bruin. Wanneer je ze na 6 minuten omkeert leg dan de kaas op de hete bovenkant van de burger, dan smelt deze er lekker overheen. 
Ondertussen kun je mooi de broodjes in de oven bruin laten worden. Ik bak ze altijd met de opengesneden kant naar boven, hou wel van het macDonalds effect (zacht van buiten). Beleg de broodjes als ze klaar zijn met de mayo, sla, augurk, uienringen en tomaat. De burger mag er bovenop, klap dicht en zet vast met een mooie prikker.
Smakelijk!

Met wat zoete aardappel frites en een komkommersalade erbij een lekkere maaltijd. Thanks Flowie!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...