Skip to main content

Troostsoep

De herfst is pas net begonnen en de verkoudheden gaan alweer lekker rond. Hier ontkomen we er ook niet aan, Noora praat heerlijk nasaal en ikzelf kan het met de zakdoekjes niet bijhouden.
Ik was daarom helemaal happy toen ik zag dat Niels een pompoen had meegenomen van de markt. Pompoensoep heeft altijd dat verwarmende en troostrijke met zijn fluwelige zachtheid. En je kunt er zoveel verschillende kanten mee op qua kruiden.
Ditmaal heb ik gekozen om het alle boosts te geven die ik kon vinden, aangezien mijn smaak half weg is door die verstopte neus. Zoet, zout, pittig, fris, aromatisch, het kan allemaal bij pompoen!

Je hebt nodig (5 borden):


  • 3el olijfolie
  • 1 hele flespompoen, ontdaan van zaden en in blokjes (dus niet schillen!)
  • 1 aardappel, geschild en in blokjes
  • 2 duimen gember, geschild en fijngehakt
  • 1 grote ui, in halve ringetjes
  • 1 rode peper, zonder zaadjes en fijngehakt
  • 3 tenen knoflook, in plakjes
  • 1tl komijnpoeder
  • 2tl kerriepoeder
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 liter kokend water
  • rasp van een hele sinaasappel
  • sap van een halve sinaasappel
  • 75g creme fraiche
  • 100g Orzo of Vermicelli
  • zout en peper
  • 1tl sambal badjak
  • 1el extra vergine olijfolie
  • 50g gebruinde pijnboompitten
  • wat bieslook of koriander 
Verhit de olijfolie in een soeppan en bak op middelhoog vuur de gember, ui, knoflook en rode peper zacht. Dit mag ongeveer 10 minuten duren. Voeg de komijn en kerrie toe, bak even door. Doe de aardappel en pompoen erbij, bak dit ook even mee. Blus af met het hete water tot de pompoen net onder staat, doe het bouillonblokje erbij en laat 20 minuten zachtjes pruttelen. In deze tijd kun je de orzo even voorkoken in een apart pannetje.
Pureer de soep mooi fijn met de staafmixer en breng op smaak met de sinaasappelsap, rasp, creme fraiche, zout en peper. Meng de orzo erdoor.
Meng in een schaaltje de sambal met de el olijfolie, er overheen gedruppeld is dit een lekkere manier om de soep een extra kick te geven. Serveer de soep met de pijnboompitten, sambal en wat groene kruiden.


 De orzo hoeft er niet per sé doorheen, het is alleen erg handig als er kleine kinderen mee eten. De soep wordt hierdoor wat dikker van consistentie en is veel makkelijker te eten, Daarnaast knoeien ze minder, dat vindt mama dan weer fijn :).


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...