Skip to main content

Pompoencrème

Er is niets lekkerder dan 's avonds met z'n allen gezellig rond de tafel te zitten en te genieten van elkaar en het eten. Tot je een peuterpuber hebt die opeens weer in de 'baby' fase zit. Ze kan prima eten met een vork, zelfs al een beetje haar eten met een mes op een vork schuiven. De laatste tijd eet ze alleen niet meer zo best, ze vindt het fijner om geholpen te worden. Doe je dat niet wordt ze boos, doe je het wel doet ze er een uur over voor ze haar mond leeg eet. Verschillende tactieken zijn de revue al gepasseerd (wel geven, niet geven, weghalen als ze gaat spelen met haar eten). Zo'n fijne fase waarbij je haar wel achter het behang wil plakken. Het helpt soms wel als ik haar laat helpen met het maken. Vandaag helaas niet. En het is niet dat ze het niet lekker vindt, uiteindelijk gaat het bord praktisch leeg. Om de 'relax mama' te quoten: Het is een fase, het is een fase...

Het recept van vandaag was wel serieus lekker geworden! Het is opgebouwd rond een pompoencrème omdat ik graag een saus wilde maken bij het eten zonder mayo of boter en bloem. De combinatie met pittige garnalen en aardse aardappeltjes is echt herfstig, past goed bij deze tijd van het jaar...

Voor 2.5 persoon heb je nodig:
Aardappeltjes:

  • 750g gemixte aardappelen (ik had truffelaardappeltjes, roseval en nicola) in 3mm dikke plakjes
  • 1/2 uitje, in halve ringetjes
  • 2el olijfolie
  • zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 graden. leg een siliconenmat (of ovenpapier) op de bakplaat en smeer deze dun in met wat olijfolie. Leg de aardappelplakjes mooi om en om en dakpansgewijs op de plaat, steek er af en toe een beetje ui tussen. Bestrijk met de rest van de olijfolie, kruid met zout en peper zet voor ongeveer 35 minuten in de oven. Als resultaat krijg je prachtig bruine, hier en daar chipsachtige aardappeltjes!


Pompoencrème met garnalen:
  • 1/2 flespompoen, in blokjes
  • groentebouillonblokje
  • 1/2 uitje, in ringen
  • 2el Philadelphia
  • 2el dragon, fijngehakt
  • 125g kastanjechampignons
  • 175g rauwe gepelde garnalen
  • klontje roomboter
  • 2el olijfolie 
  • snuf gerookt paprikapoeder
  • handje geraspte parmezaanse kaas
  • zout en peper
Dit deel van het recept kun je prima maken als de aardappeltjes in de oven staan. Ik zet de borden voor de volwassenen altijd even onderin de oven, zo blijft alles warm als je gaat opmaken.
Kook de pompoen in 1/2 liter water met de ui en het bouillonblokje gaar. Giet af en bewaar een kopje van het kookvocht. Pureer met de staafmixer, voeg de Philadelphia, dragon en peper toe (zout hoeft niet). Leng het nog wat aan met de bouillon tot het de dikte van vla heeft. Zet weg met de deksel op de pan tot je de borden gaat opmaken. Het zoete van de pompoen en de anijssmaak van de dragon contrasteert prachtig met de rest.
Ik had nog wat ruimte op mijn bakplaat in de oven, daar heb ik 3 hoopje parmezaan neergelegd zodat er mooie chipjes ontstonden. Werk hiermee wel snel, wanneer ze uit de oven zijn harden ze snel uit, dan kun je ze later rechtop zetten.
Bak nu de champignons in 1el olie mooi bruin, zet deze ook even apart (klein beetje peper erover). Bak dan in hetzelfde pannetje in de laatste el olie en het beetje boter de garnalen gaar. Bestrooi met zout, peper en gerookt paprikapoeder, daar krijgen ze een heerlijk warme smaak van.

Haal de borden uit de oven en maak een flinke spiegel op het bord van de pompoencrème. Zet het parmezaan chipje in het midden, verdeel de champignons en garnalen erover en leg wat van de aardappeltjes ernaast. Smakelijk!







Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...