Er is niets lekkerder dan 's avonds met z'n allen gezellig rond de tafel te zitten en te genieten van elkaar en het eten. Tot je een peuterpuber hebt die opeens weer in de 'baby' fase zit. Ze kan prima eten met een vork, zelfs al een beetje haar eten met een mes op een vork schuiven. De laatste tijd eet ze alleen niet meer zo best, ze vindt het fijner om geholpen te worden. Doe je dat niet wordt ze boos, doe je het wel doet ze er een uur over voor ze haar mond leeg eet. Verschillende tactieken zijn de revue al gepasseerd (wel geven, niet geven, weghalen als ze gaat spelen met haar eten). Zo'n fijne fase waarbij je haar wel achter het behang wil plakken. Het helpt soms wel als ik haar laat helpen met het maken. Vandaag helaas niet. En het is niet dat ze het niet lekker vindt, uiteindelijk gaat het bord praktisch leeg. Om de 'relax mama' te quoten: Het is een fase, het is een fase...
Het recept van vandaag was wel serieus lekker geworden! Het is opgebouwd rond een pompoencrème omdat ik graag een saus wilde maken bij het eten zonder mayo of boter en bloem. De combinatie met pittige garnalen en aardse aardappeltjes is echt herfstig, past goed bij deze tijd van het jaar...
Voor 2.5 persoon heb je nodig:
Aardappeltjes:
Het recept van vandaag was wel serieus lekker geworden! Het is opgebouwd rond een pompoencrème omdat ik graag een saus wilde maken bij het eten zonder mayo of boter en bloem. De combinatie met pittige garnalen en aardse aardappeltjes is echt herfstig, past goed bij deze tijd van het jaar...
Voor 2.5 persoon heb je nodig:
Aardappeltjes:
- 750g gemixte aardappelen (ik had truffelaardappeltjes, roseval en nicola) in 3mm dikke plakjes
- 1/2 uitje, in halve ringetjes
- 2el olijfolie
- zout en peper
Verwarm de oven voor op 200 graden. leg een siliconenmat (of ovenpapier) op de bakplaat en smeer deze dun in met wat olijfolie. Leg de aardappelplakjes mooi om en om en dakpansgewijs op de plaat, steek er af en toe een beetje ui tussen. Bestrijk met de rest van de olijfolie, kruid met zout en peper zet voor ongeveer 35 minuten in de oven. Als resultaat krijg je prachtig bruine, hier en daar chipsachtige aardappeltjes!
Pompoencrème met garnalen:
- 1/2 flespompoen, in blokjes
- groentebouillonblokje
- 1/2 uitje, in ringen
- 2el Philadelphia
- 2el dragon, fijngehakt
- 125g kastanjechampignons
- 175g rauwe gepelde garnalen
- klontje roomboter
- 2el olijfolie
- snuf gerookt paprikapoeder
- handje geraspte parmezaanse kaas
- zout en peper
Dit deel van het recept kun je prima maken als de aardappeltjes in de oven staan. Ik zet de borden voor de volwassenen altijd even onderin de oven, zo blijft alles warm als je gaat opmaken.
Kook de pompoen in 1/2 liter water met de ui en het bouillonblokje gaar. Giet af en bewaar een kopje van het kookvocht. Pureer met de staafmixer, voeg de Philadelphia, dragon en peper toe (zout hoeft niet). Leng het nog wat aan met de bouillon tot het de dikte van vla heeft. Zet weg met de deksel op de pan tot je de borden gaat opmaken. Het zoete van de pompoen en de anijssmaak van de dragon contrasteert prachtig met de rest.
Ik had nog wat ruimte op mijn bakplaat in de oven, daar heb ik 3 hoopje parmezaan neergelegd zodat er mooie chipjes ontstonden. Werk hiermee wel snel, wanneer ze uit de oven zijn harden ze snel uit, dan kun je ze later rechtop zetten.
Bak nu de champignons in 1el olie mooi bruin, zet deze ook even apart (klein beetje peper erover). Bak dan in hetzelfde pannetje in de laatste el olie en het beetje boter de garnalen gaar. Bestrooi met zout, peper en gerookt paprikapoeder, daar krijgen ze een heerlijk warme smaak van.
Haal de borden uit de oven en maak een flinke spiegel op het bord van de pompoencrème. Zet het parmezaan chipje in het midden, verdeel de champignons en garnalen erover en leg wat van de aardappeltjes ernaast. Smakelijk!
Comments
Post a Comment