Skip to main content

Tijd voor Taart!

Afgelopen maandag is Noora 3 jaar geworden. Dus tijd voor taart! Ons madammeke wilde graag chocoladetaart. Deze heeft ze dan ook gekregen. Helaas had ze tijdens haar feestje amper de tijd om haar taart op te eten, zo druk had ze het met kadootjes uitpakken en spelen met haar vriendjes. Maar lekker was ie wel! Een luchtige cake met een lekkere laag chocoladeglazuur. Rustiek versierd met poedersuiker, pareltjes en beschreven met gekleurde letters. Het recept voor de basis geef ik hier.




Je hebt nodig (voor 8-10 stukjes):

  • 115g gehakte donkere chocola
  • 55g roomboter, in blokjes
  • 3 eieren, gescheiden
  • 85g basterdsuiker
  • snufje zout
  • scheutje vanille extract
  • 20g bloem
Voor het glazuur:
  • 125g melkchocolade, gehakt
  • 100g poedersuiker
  • 30g boter
  • 3-4el koud water
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een 20cm taartvorm in en leg een stuk bakpapier op de bodem. Neem een pan met kokend water en plaats daar een schaal overheen. Haal wel van het vuur, anders schift de chocola. Smelt de boter en chocola au bain marie in de schaal, roer af en toe. Haal de schaal van de pan.
Meng de eierdooiers met de suiker en klop het luchtig. Meng er het zout, de chocola en vanille extract doorheen met een metalen lepel. Zeef er de bloem over en vouw het er doorheen. Meteen erna: klop de eiwitten in een brandschone kom tot deze stijve pieken vormt, vouw dit ook door het chocolademengsel. 
Doe het mengsel in de vorm en bak voor 25-30 minuten. De cake rijst helemaal boven de vorm uit, helaas zakte hij bij mij wel weer wat in. Test de garing met een prikker, komt hij er schoon uit is ie gaar. 
Laat rustig in de vorm afkoelen. Wees voorzichtig met uit de vorm halen, het is een heel zachte cake doordat er zo weinig bloem in zit.

Voor het glazuur smelt je de chocola weer au bain marie. Meng er beetje bij beetje de poedersuiker door, dan beetje bij beetje de boter en tot slot het koude water. Laat het wat afkoelen voor je het verwerkt, dan is het beter te verdelen. Smeer het voorzichtig over de taart, waarbij je een bolle lepel kunt gebruiken om het glad te strijken. 
Hierna kun je 'm versieren zoals je wilt!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...