Skip to main content

Couscous, rode kool, avocado

Toen ik gisteren in mijn koelkast keek lag daar nog steeds een halve rode kool, me als het ware beschuldigend aan te staren alsof hij wilde zeggen: Waarom ben ik nog steeds niet opgegeten?? En na vandaag was er weer een stuk af, maar op is hij nog altijd niet! Misschien moet ik er maar eens een Rupsje Nooitgenoeg op zetten. Al lijkt Noora daar nu wel een beetje op, schransen dekt de lading wel zo ongeveer...
Het recept is vandaag voor 4 personen en een Noora, ik maak tegenwoordig vaak wat extra om mee te nemen voor de lunch. Is beter dan veel brood eten, en nog erg lekker ook!

Je hebt nodig:

  • 250g couscous
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 500ml kokend water
  • 1tl komijnpoeder
  • snuf chilipoeder
  • peper en een beetje zout
  • 1el olijfolie extra vergine
  • 1 rode ui, in dunne halve ringen
  • 300g dungesneden rodekool (of voorgesneden uit een zakje)
  • handje peterselie en/of koriander, fijngesneden
  • 50g pijnboompitten en/of pompoenpitten
  • 2 avocado's 
Verwarm de oven voor op 150 graden. 
Strooi de couscous in een grote schaal die ook in de oven kan. Verkruimel er het halve bouillonblokje overheen, bestrooi met de komijn, chilipoeder, peper en zout en meng even door met een vork. Leg er de uienringen overheen, schenk dan het kokende water erover en laat afgedekt( met aluminiumfolie) 10 minuten staan. Roer dan los met een vork, meng de rodekool erdoor en zet nog 10 minuten afgedekt in de oven.
Bak ondertussen de pitten in een pan mooi bruin en snij de avocado's in plakjes. Roer de couscous wanneer hij uit de oven komt nog eenmaal goed door met de helft van de pitten. Schep in borden, bestrooi met de peterselie/koriander, de rest van de pitten en leg de avocado erbij.

Dit recept is redelijk af, maar nog lekkerder met een yoghurt sausje: Meng hiervoor 150ml yoghurt met 1 klein heel fijn gehakt teentje knoflook, wat gedroogde munt, een beetje olijfolie, koriander, zout en peper. 
Eet smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...