Eens in de zoveel tijd koop ik een rode kool. Meestal weet ik niet zo goed wat ik ermee aan moet buiten het ouderwets stoven met een appeltje of rauw eten in een salade. Dat had ik in mijn hoofd toen ik afgelopen zaterdag op de markt een rode kool kocht. Ik lette alleen even niet goed op en voor ik het wist zat hij al in een plastic zak bij alle andere groentes die ik had gekocht. Nou had ik al zo iets van 'wat is die tas zwaar', toen ik thuis kwam wist ik waarom... Ze hadden me een prachtige rode kool van 2.2 kilo meegegeven! Tja. Nu is een rode kool gelukkig lang houdbaar in de koelkast. Maar ik moest toch wel even creatief gaan doen want dit is zeker voldoende voor 4 maaltijden. Het werd een prachtig recept met quinoa, geïnspireerd op een recept van plantaardigheidjes.nl, een leuke site met makkelijke, creatieve recepten. En met de rest; salade, nog een salade, lekker stoven met een appeltje, nog een keer salade...
Voor 3 personen heb je nodig:
Voor 3 personen heb je nodig:
- 150g quinoa
- 400g fijngesneden rauwe rode kool
- een flinke sjalot, in plakjes
- 1el komijnpoeder
- 1el kaneelpoeder
- 1/2 groentebouillonblokje met 250ml water
- 1/2 winterpeen, julienne gesneden
- handje pijnboompitjes, gebruind
- 1/2 avocado, in plakjes
- handje platte peterselie
- 2el arachideolie
- 1tl sesamolie
- 250g tofu in blokjes
- 1el knoflookpoeder
- zout en peper
Kook de quinoa voor 15 minuten in 300ml water met de deksel op de pan tot deze gaar is, laat 'm dan staan met de deksel erop.
Neem een diepe pan en fruit hierin de sjalot met 1el olie zacht, voeg dan de komijn en kaneel toe en laat 1 minuut meebakken. Doe de rode kool erbij, schep een aantal keer om en voeg dan het bouillonblokje en het water toe. roer door, leg de deksel op de pan en laat zo stoven tot hoe gaar je het wil hebben. Het originele recept zegt 5 minuten maar dat vind ik echt te kort. Ik zie rode kool liever gaar dan net niet. Ik heb het een kwartier laten stoven op vrij hoog vuur en heb nog een aantal keer wat heet water toegevoegd om de (voor mij) beste garing te krijgen. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit de andere eetlepel olie samen met de sesamolie in een goede bakpan en bak hierin de tofu mooi bruin. Bestrooi ondertussen flink met de knoflookpoeder, breng op smaak met zout en peper.
Wanneer alles zover is meng je de quinoa door de rode kool, samen met het grootste deel van de wortel en 2/3 van de peterselie. Schep op borden en verdeel er de rest van de wortel, peterselie, pijnboompitjes, avocado en tofu over.
Smakelijk!
Comments
Post a Comment