Skip to main content

Quinoa, rode kool, tofu

Eens in de zoveel tijd koop ik een rode kool. Meestal weet ik niet zo goed wat ik ermee aan moet buiten het ouderwets stoven met een appeltje of rauw eten in een salade. Dat had ik in mijn hoofd toen ik afgelopen zaterdag op de markt een rode kool kocht. Ik lette alleen even niet goed op en voor ik het wist zat hij al in een plastic zak bij alle andere groentes die ik had gekocht. Nou had ik al zo iets van 'wat is die tas zwaar', toen ik thuis kwam wist ik waarom... Ze hadden me een prachtige rode kool van 2.2 kilo meegegeven! Tja. Nu is een rode kool gelukkig lang houdbaar in de koelkast. Maar ik moest toch wel even creatief gaan doen want dit is zeker voldoende voor 4 maaltijden.  Het werd een prachtig recept met quinoa, geïnspireerd op een recept van plantaardigheidjes.nl, een leuke site met makkelijke, creatieve recepten. En met de rest; salade, nog een salade, lekker stoven met een appeltje, nog een keer salade...

Voor 3 personen heb je nodig:

  • 150g quinoa
  • 400g fijngesneden rauwe rode kool
  • een flinke sjalot, in plakjes
  • 1el komijnpoeder
  • 1el kaneelpoeder
  • 1/2 groentebouillonblokje met 250ml water
  • 1/2 winterpeen, julienne gesneden
  • handje pijnboompitjes, gebruind
  • 1/2 avocado, in plakjes
  • handje platte peterselie
  • 2el arachideolie 
  • 1tl sesamolie
  • 250g tofu in blokjes
  • 1el knoflookpoeder
  • zout en peper
Kook de quinoa voor 15 minuten in 300ml water met de deksel op de pan tot deze gaar is, laat 'm dan staan met de deksel erop. 
Neem een diepe pan en fruit hierin de sjalot met 1el olie zacht, voeg dan de komijn en kaneel toe en laat 1 minuut meebakken. Doe de rode kool erbij, schep een aantal keer om en voeg dan het bouillonblokje en het water toe. roer door, leg de deksel op de pan en laat zo stoven tot hoe gaar je het wil hebben. Het originele recept zegt 5 minuten maar dat vind ik echt te kort. Ik zie rode kool liever gaar dan net niet. Ik heb het een kwartier laten stoven op vrij hoog vuur en heb nog een aantal keer wat heet water toegevoegd om de (voor mij) beste garing te krijgen. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit de andere eetlepel olie samen met de sesamolie in een goede bakpan en bak hierin de tofu mooi bruin. Bestrooi ondertussen flink met de knoflookpoeder, breng op smaak met zout en peper. 
Wanneer alles zover is meng je de quinoa door de rode kool, samen met het grootste deel van de wortel en 2/3 van de peterselie. Schep op borden en verdeel er de rest van de wortel, peterselie, pijnboompitjes, avocado en tofu over.
Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...