Skip to main content

Kimchi fried rice

Vandaag een recept dat even wat meer voorbereiding vraagt dan gewoonlijk, namelijk minimaal 1 week:). Kimchi is eigenlijk niets anders dan de Koreaanse versie van zuurkool en als je dat zelf wil maken moet dat een tijdje staan. Een recept in 2 delen dus. Voor de fried rice zou je ook kant en klare kimchi bij de toko kunnen kopen maar da's natuurlijk een stuk minder leuk. 
Mijn kimchi heb ik in januari al eens gemaakt voor een voorgerecht bij een dineetje, dat was toen met (vega) rookworst en bier. Dit rijstgerecht is een heerlijk hoofdgerecht, lekker vullend en toch erg gezond door de groentes en laag vetgehalte. Nog een pluspunt: het staat binnen 15 minuten op tafel, mits je al gekookte koude rijst gebruikt. Nasi en andere eenpansgerechten met rijst worden vreselijk plakkerig met warme rijst. Even de dag ervoor of in de ochtend koken dus! Maar dan heb je een geweldig bordje geluk, zeker met een heerlijk spiegeleitje erop...

Voor de Kimchi heb je nodig:

  • 1 grote Chinese kool
  • 100g zout
Snijd de kool in de lengte in 4 kwarten, haal de harde kern eruit en haal de blaadjes los. Bouw in een schaal laagjes op van de koolbladeren met zout ertussen. Dek af met folie en zet er een gewicht op, laat zo een nacht staan. Daarna goed naspoelen met water en laten uitlekken (knijp de bladeren ook een beetje uit). Meng dan in een kom de volgende ingrediënten door elkaar:
  • 2el vissaus
  • 4 lente uitjes, gesneden
  • 3 knoflookteentjes, in plakjes
  • 1 fijngehakte ui
  • 1tl geraspte gember
  • 1tl chilipoeder
  • 1/2 verse rode peper, fijngesneden
Snijd de kool in reepjes en meng met de bovenstaande saus. Doe de kool dan in een schone plastic zak, knijp alle lucht eruit en draai dicht, zet de zak in een grote kom om eventueel lekken te voorkomen. Laat minimaal 1 week fermenteren in de koelkast, je kunt het vanaf nu tot zeker 3 maanden bewaren. 

Voor de Kimchi fried rice heb je nodig (2.5 persoon):
  • 250g kimchi (+ een paar el vocht)
  • 150g rijst (rauwe hoeveelheid, zal zo'n 350g gekookte zijn) gekookt met 1/2 bouillonblokje
  • 1 rood uitje, in halve ringen
  • 10cm witte prei, in ringen
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 8cm winterpeen, juliënne gesneden
  • 1tl sesamolie
  • 2el arachideolie
  • 1el sesamzaad
  • handje koriander
  • 2 lente uitjes, in ringetjes
  • 3 eieren
  • chilivlokken, naar smaak
  • zout en peper
Verhit 1.5 el arachideolie in een grote bakpan of wok en laat hierin op middelhoog vuur de ui, prei, wortel en knoflook glazig worden. Voeg de kimchi met het vocht toe en bak zo'n 4 minuten mee. Doe de rijst erbij en roer goed door, zorg dat deze niet te veel aan de bodem gaat plakken. 
Zet ondertussen een pannetje op het vuur voor de eitjes, bak ze in de laatste halve el olie mooi knapperig. Bestrooi ze met zout en peper. 
Breng de rijst op smaak met de lente uitjes, sesamolie, zout en peper. Bij mij was er geen zout nodig doordat ik de rijst had laten droogkoken met het halve bouillonblokje. Dan zit er al wat smaak aan je rijst. Serveer de rijst in diepe borden of kommen, strooi er nog wat sesamzaad en de koriander overheen. Leg het eitje erop en bestrooi met wat chilivlokken als je dat lekker vindt.
Smakelijk!

Noora moest wel even wennen aan het zure van de kool maar heeft toch aardig haar bordje leeg gegeten. Het eitje was wel als eerste weg natuurlijk:)!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...