Skip to main content

Italiaanse tomatensoep

In mijn laatste post zei ik het al: Noora is dol op soep. Spaghetti en soep. Hopeloos verslaafd. En de tomatenvariant vindt ze van beide het lekkerst. Ditmaal wilde ik de soep eens binden op een andere manier dan met een aardappel of maizena. Dat is goed gelukt met groene linzen. Wel even de avond van tevoren in de week zetten, dan koken ze mooi zacht. Op deze manier krijg je toch een dikkere soep die goed vult maar zonder het zetmeel. En wat extra groente is nooit weg toch?

Je hebt nodig (voor een volle pan soep):

  • 1 kilo trostomaten, in stukken (het 'naveltje' eruit gesneden)
  • 2el olijfolie
  • 2 uien, in plakjes
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 1 rode puntpaprika, in plakjes
  • 100g gewelde groene linzen
  • 1tl komijnpoeder
  • 1tl gerookt paprikapoeder
  • 1tl zoet paprikapoeder
  • 1.25l groentebouillon
  • bosje tijm en rozemarijn, samengebonden in een kruidenbuiltje 
  • 1el smoked bbq sauce
  • 1el balsamico azijn
  • 80g anellini of vermicelli
  • handje basilicum, steeltjes fijngehakt en de blaadjes in reepjes
  • handje venkelkruid, fijngesneden
  • drupje extra vergine olijfolie
  • zout en peper
Verhit de olie in een soeppan en bak daarin de ui met bleekselderij goudbruin. Voeg de knoflook, paprika, komijn en paprikapoeders toe en bak deze een minuutje mee. Voeg de tomaten toe en schep een minuut of 5 mee om, zodat ze ook wat bruin worden en de velletjes beginnen los te laten. 
Doe de basilicumsteeltjes, bouillon, kruidenbuiltje en linzen erbij en roer goed door. Breng aan de kook met de deksel op de pan, draai het vuur laag en laat zo minstens 1.5 uur zachtjes pruttelen. Roer af en toe de aankoeksels van de zijkant van de pan. 
Wanneer de bouillon na anderhalf uur al heel lekker smaakt mag het kruidenbuiltje eruit. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met de balsamico, bbq sauce en (zout) en peper. Voeg de vermicelli toe en kook deze gaar in de soep.
Serveer bestrooid met het venkelkruid, de basilicumblaadjes en een drupje extra vergine olijfolie.
Buon Appetito!


Uiteraard staat het je vrij om een balletje gehakt toe te voegen. Het is niet nodig maar wel lekker!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...