Skip to main content

Jammie: Spring Rolls!

Deze stond al een hele tijd op mijnt to-do lijstje; heerlijke verse loempia's van rijstpapier, met veel groente en een lekker heet sausje. Het is echt leuk om met z'n allen aan tafel te zitten en de loempia's in elkaar te knutselen. Voor de duidelijkheid: deze loempia's blijven rauw, dus een stuk gezonder dan de gefrituurde variant. Dat maakt ze niet minder lekker, alleen heel anders. Het leuke is dat je kunt variëren met wat er in gaat: Allerlei groentes, kip, rundvlees, surimi, garnalen, tofu, rijst, noedels, mihoen... Mijn lijst met ingrediënten is dus een mix van wat ik nog had liggen met wat extra vlees. De marinade is trouwens ook geschikt voor kip of tofu.
Ik moet er even bij vertellen dat ik Niels voor deze dag een recept voor de marinade heb gegeven en dat hij het vlees uitermate vakkundig had gebakken toen ik thuis kwam van mijn werk :).
De ingrediënten die ik ditmaal had kwamen redelijk goed uit voor 2.5 persoon. Er zijn bij ons 10 rijstvellen opgegaan, toen zat iedereen vol. Noora heeft de inhoud van de loempia's voornamelijk los gegeten, ze vond de rijstvellen erg plakkerig.

Voor het vlees met marinade heb je nodig:

  • 1 stengel citroengras, heel fijn gesneden
  • 1 teen knoflook, heel fijngehakt
  • 2tl geraspte gemberwortel
  • 2tl bruine basterdsuiker
  • 3el vissaus
  • 1el arachide of zonnebloemolie
  • 250g biefreepjes
  • 1 stevig plastic zakje
Doe alle ingrediënten in het plastic zakje en duw er zoveel mogelijk lucht uit. Laat zo lang mogelijk marineren, minstens een uur. Wanneer onderstaande spulletjes klaar staan bak je het in een hete pan 1-2 minuten tot het vocht verdampt is. Leg het vlees op een bord.

Voor de springrolls heb je nodig:
  • 10 vellen rijstpapier
  • 125g glasnoedels of mihoen, volgens aanw. op de verpakking geweekt en afgespoeld
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes
  • 4 wortels, in dunne plakjes
  • 4 stukken surimi
  • het vlees van hierboven
  • 2 lente uitjes, in dunne plakjes
  • bosje koriander, gehakt
  • 2el geroosterde sesamzaadjes
Nu komt het makkelijke deel: leg alles op schaaltjes of in bakjes en zet op tafel. Neem een grote schaal met heet (niet kokend) water, week hierin een vel rijstpapier voor een paar seconden en leg op je bord. Leg hierop wat glasnoedels, paprika, wortel, vlees of surimi, lente ui, koriander en wat sesamzaad. In een rechte lijn in het midden is het handigst. Vouw de zijkanten naar binnen en rol de loempia stak op. Doordat het rijstpapier wat plakkerig is blijft het perfect zitten, heel makkelijk.

Het enige wat nu er mist is een sausje. Niels en Noora hadden satesaus, ik wilde graag wat pittigers. Heb er Nuoc Cham bij gemaakt; hiervoor maak je 2 teentjes knoflook, een stukje Madam Jeanette (of iets milders) en 2tl suiker fijn in een vijzel. Meng er 2el limoensap, 4el rijstazijn, 2el sojasaus en 4el vissaus door. Zo lekker!! Had uiteraard teveel maar is ook ideaal bij soepen en wokgerechten.
Smakelijk!




Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd

Spruitjes!

Noora had blijkbaar een ongelooflijke zin in spruiten, ik mocht ze echt niet laten liggen in de supermarkt! Toevallig had ik een mooi recept ermee gezien in het nieuwste boek van Jamie Oliver, '5 ingrediënten' . Een leuk boek met eenvoudige maar toch heel smakelijke recepten. De spruitjes worden in dit recept eerst op de snijkant een aantal minuten geschroeid, wat ervoor zorgt dat ze lekker hartig smaken. In combinatie met zachte Hüttekase en zoete granaatappel pitjes echt een verassing! Een kleine aanpassing heb ik wel gemaakt; Jamie gebruikt in zijn recept een hele granaatappel welke hij half uitperst en half de pitten heel laat. Ik heb in plaats van het sap granaatappelmelasse gebruikt en een bakje granaatappel pitjes van de supermarkt. De dressing wordt met de melasse wat intenser en je hoeft geen pitjes te pulken :). Erg makkelijk en zo ben je in een kwartiertje klaar! Voor 3 personen heb je nodig: 500g spruiten, schoongemaakt en gehalveerd 2 tenen knoflook, in dunne