Deze stond al een hele tijd op mijnt to-do lijstje; heerlijke verse loempia's van rijstpapier, met veel groente en een lekker heet sausje. Het is echt leuk om met z'n allen aan tafel te zitten en de loempia's in elkaar te knutselen. Voor de duidelijkheid: deze loempia's blijven rauw, dus een stuk gezonder dan de gefrituurde variant. Dat maakt ze niet minder lekker, alleen heel anders. Het leuke is dat je kunt variëren met wat er in gaat: Allerlei groentes, kip, rundvlees, surimi, garnalen, tofu, rijst, noedels, mihoen... Mijn lijst met ingrediënten is dus een mix van wat ik nog had liggen met wat extra vlees. De marinade is trouwens ook geschikt voor kip of tofu.
Ik moet er even bij vertellen dat ik Niels voor deze dag een recept voor de marinade heb gegeven en dat hij het vlees uitermate vakkundig had gebakken toen ik thuis kwam van mijn werk :).
De ingrediënten die ik ditmaal had kwamen redelijk goed uit voor 2.5 persoon. Er zijn bij ons 10 rijstvellen opgegaan, toen zat iedereen vol. Noora heeft de inhoud van de loempia's voornamelijk los gegeten, ze vond de rijstvellen erg plakkerig.
Voor het vlees met marinade heb je nodig:
Ik moet er even bij vertellen dat ik Niels voor deze dag een recept voor de marinade heb gegeven en dat hij het vlees uitermate vakkundig had gebakken toen ik thuis kwam van mijn werk :).
De ingrediënten die ik ditmaal had kwamen redelijk goed uit voor 2.5 persoon. Er zijn bij ons 10 rijstvellen opgegaan, toen zat iedereen vol. Noora heeft de inhoud van de loempia's voornamelijk los gegeten, ze vond de rijstvellen erg plakkerig.
Voor het vlees met marinade heb je nodig:
- 1 stengel citroengras, heel fijn gesneden
- 1 teen knoflook, heel fijngehakt
- 2tl geraspte gemberwortel
- 2tl bruine basterdsuiker
- 3el vissaus
- 1el arachide of zonnebloemolie
- 250g biefreepjes
- 1 stevig plastic zakje
Doe alle ingrediënten in het plastic zakje en duw er zoveel mogelijk lucht uit. Laat zo lang mogelijk marineren, minstens een uur. Wanneer onderstaande spulletjes klaar staan bak je het in een hete pan 1-2 minuten tot het vocht verdampt is. Leg het vlees op een bord.
Voor de springrolls heb je nodig:
- 10 vellen rijstpapier
- 125g glasnoedels of mihoen, volgens aanw. op de verpakking geweekt en afgespoeld
- 1 rode paprika, in dunne reepjes
- 4 wortels, in dunne plakjes
- 4 stukken surimi
- het vlees van hierboven
- 2 lente uitjes, in dunne plakjes
- bosje koriander, gehakt
- 2el geroosterde sesamzaadjes
Nu komt het makkelijke deel: leg alles op schaaltjes of in bakjes en zet op tafel. Neem een grote schaal met heet (niet kokend) water, week hierin een vel rijstpapier voor een paar seconden en leg op je bord. Leg hierop wat glasnoedels, paprika, wortel, vlees of surimi, lente ui, koriander en wat sesamzaad. In een rechte lijn in het midden is het handigst. Vouw de zijkanten naar binnen en rol de loempia stak op. Doordat het rijstpapier wat plakkerig is blijft het perfect zitten, heel makkelijk.
Het enige wat nu er mist is een sausje. Niels en Noora hadden satesaus, ik wilde graag wat pittigers. Heb er Nuoc Cham bij gemaakt; hiervoor maak je 2 teentjes knoflook, een stukje Madam Jeanette (of iets milders) en 2tl suiker fijn in een vijzel. Meng er 2el limoensap, 4el rijstazijn, 2el sojasaus en 4el vissaus door. Zo lekker!! Had uiteraard teveel maar is ook ideaal bij soepen en wokgerechten.
Smakelijk!
Comments
Post a Comment