Skip to main content

Jammie: Spring Rolls!

Deze stond al een hele tijd op mijnt to-do lijstje; heerlijke verse loempia's van rijstpapier, met veel groente en een lekker heet sausje. Het is echt leuk om met z'n allen aan tafel te zitten en de loempia's in elkaar te knutselen. Voor de duidelijkheid: deze loempia's blijven rauw, dus een stuk gezonder dan de gefrituurde variant. Dat maakt ze niet minder lekker, alleen heel anders. Het leuke is dat je kunt variëren met wat er in gaat: Allerlei groentes, kip, rundvlees, surimi, garnalen, tofu, rijst, noedels, mihoen... Mijn lijst met ingrediënten is dus een mix van wat ik nog had liggen met wat extra vlees. De marinade is trouwens ook geschikt voor kip of tofu.
Ik moet er even bij vertellen dat ik Niels voor deze dag een recept voor de marinade heb gegeven en dat hij het vlees uitermate vakkundig had gebakken toen ik thuis kwam van mijn werk :).
De ingrediënten die ik ditmaal had kwamen redelijk goed uit voor 2.5 persoon. Er zijn bij ons 10 rijstvellen opgegaan, toen zat iedereen vol. Noora heeft de inhoud van de loempia's voornamelijk los gegeten, ze vond de rijstvellen erg plakkerig.

Voor het vlees met marinade heb je nodig:

  • 1 stengel citroengras, heel fijn gesneden
  • 1 teen knoflook, heel fijngehakt
  • 2tl geraspte gemberwortel
  • 2tl bruine basterdsuiker
  • 3el vissaus
  • 1el arachide of zonnebloemolie
  • 250g biefreepjes
  • 1 stevig plastic zakje
Doe alle ingrediënten in het plastic zakje en duw er zoveel mogelijk lucht uit. Laat zo lang mogelijk marineren, minstens een uur. Wanneer onderstaande spulletjes klaar staan bak je het in een hete pan 1-2 minuten tot het vocht verdampt is. Leg het vlees op een bord.

Voor de springrolls heb je nodig:
  • 10 vellen rijstpapier
  • 125g glasnoedels of mihoen, volgens aanw. op de verpakking geweekt en afgespoeld
  • 1 rode paprika, in dunne reepjes
  • 4 wortels, in dunne plakjes
  • 4 stukken surimi
  • het vlees van hierboven
  • 2 lente uitjes, in dunne plakjes
  • bosje koriander, gehakt
  • 2el geroosterde sesamzaadjes
Nu komt het makkelijke deel: leg alles op schaaltjes of in bakjes en zet op tafel. Neem een grote schaal met heet (niet kokend) water, week hierin een vel rijstpapier voor een paar seconden en leg op je bord. Leg hierop wat glasnoedels, paprika, wortel, vlees of surimi, lente ui, koriander en wat sesamzaad. In een rechte lijn in het midden is het handigst. Vouw de zijkanten naar binnen en rol de loempia stak op. Doordat het rijstpapier wat plakkerig is blijft het perfect zitten, heel makkelijk.

Het enige wat nu er mist is een sausje. Niels en Noora hadden satesaus, ik wilde graag wat pittigers. Heb er Nuoc Cham bij gemaakt; hiervoor maak je 2 teentjes knoflook, een stukje Madam Jeanette (of iets milders) en 2tl suiker fijn in een vijzel. Meng er 2el limoensap, 4el rijstazijn, 2el sojasaus en 4el vissaus door. Zo lekker!! Had uiteraard teveel maar is ook ideaal bij soepen en wokgerechten.
Smakelijk!




Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...