Skip to main content

Madras Soep

Gisteren een mooi kookboek kado gekregen van mijn lieve schoonmama: Soep! van de allerkleinste soepfabriek. Leuk boek met eenvoudige maar heerlijke soepen. Heb er een mooie currysoep uit gekookt vandaag, erg lekker en volgens Noora voor herhaling vatbaar. Uiteraard heeft zij geholpen met de kruiden vijzelen, dat maakte natuurlijk dat ie zo lekker was :) Al klopt het wel dat vijzelen beter werkt als de keukenmachine, heb het idee dat de kruiden meer smaak afgeven nadat je er eens goed op hebt gestampt. Aanpassing aan het originele recept: Ik heb kapucijners gebruikt in plaats van kikkererwten. Stonden nog in mijn voorraadkast en zijn bovendien lekkerder :).


Voor 2.5 persoon heb je nodig:

  • 175g kapucijners, een nacht geweekt
  • 1tl korianderzaad
  • 1tl fenegriekzaad
  • 1tl mosterdzaad
  • 1tl gemalen kurkuma
  • 1tl gemalen komijn
  • 1/2 tl zeezout
  • 1el arachide olie
  • 2 sjalotten, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1/2 groene peper, heel fijngehakt
  • 1 liter groentebouillon (mag van een blokje, niet te zout)
  • 2 wortels, in reepjes
  • 40g Santen (kokos cream)
  • kneepje citroensap
  • hand gesneden koriander
  • wat schijfjes groene peper (optioneel)
  • peper en een beetje zout
Spoel de kapucijners af en zet ze in ruim water op het vuur, kook ze voor zo'n 45 minuten. Giet ze af en droog de pan. Terwijl de kapucijners koken hak je de groentes, uien en knof en maak je het currymengsel. Hiervoor rooster je het koriander- fenegriek- en mosterdzaad tot de mosterdzaadjes beginnen te springen. Giet ze over in de vijzel, voeg kurkuma, komijn en zout toe en maal alles goed fijn met de stamper. 
Begin nu met de basis voor de soep. Zet de pan op laag vuur en fruit de ui, knof en 1/2 groene peper in de arachide olie zacht. Laat niet kleuren. Voeg het currymengsel toe en roer goed door. Doe de bouillon erbij samen met de bonen, santen en wortel. Laat dit nog een half uurtje zacht pruttelen. Breng de soep op smaak met citroensap, peper en zout. Garneer de borden met de koriander en eventueel de ringetjes groene peper.
Heerlijk met Naanbrood en mango chutney!



Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...