Skip to main content

De lekkerste rodekool

Laatst in de supermarkt verbaasde ik me weer over de prijzen van voorgesneden groente. Een zakje biologische voorgesneden rodekool voor 1,29 met wel 300 gram erin. Een stukje verderop lag een hele verse biologische rode kool, voor het geweldige bedrag van... 1,29. Thuis op de weegschaal woog dit prachtexemplaar maar liefst 1150 gram. Dat houdt dus in dat je er wel vier zakjes mee kunt vullen! Betekent wel een paar keer vaker rode kool, wij eten daar 3 maaltijden mee. Lekker; zo'n 500g koken met kaneel en appel voor bij een hachee, een paar honderd gram door een salade en 400g in onderstaand gerecht. Op!
Dit recept is echt iets wat vaker bij ons op tafel zal komen, zo lekker was het! Het is een ideale combi van zoet, zout, crunchy, zacht en hartig. Lekker bij een aardappeltje, met of zonder vlees(vervanger).

Voor 2.5 persoon heb je nodig:

  • 400g rodekool, buitenste blad verwijderd en in dunne reepjes
  • 1 sjalotje, in dunne halve plakjes
  • 1 teentje knoflook, heel fijn gehakt
  • 2el rode wijnazijn
  • 2el extra vierge olijfolie
  • 1tl honing
  • zout en peper
  • 1el olie
  • 2el blanke amandelen
  • 1 grote Doyenne du Comice peer, rijp
  • 70g goede feta, verkruimeld
  • klein beetje bladpeterselie, gehakt
Doe de rodekool met een scheutje water in een plastic kom, dek af met magnetronfolie en laat 4.5 minuut op 800watt garen in de magnetron.  Verwijder het plastic, schep enkele malen om en laat het water eruit verdampen. Je rode kool is nu knapperig maar niet meer keihard. Schep om met de knoflook, sjalot, azijn, honing, extra vierge olijfolie, zout en peper.
Verdeel de olie in een grillpan op halfhoog vuur en bak hierin de amandelen goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Wanneer ze zijn afgekoeld hak je ze grof.
Was de peer en snijd hem in 8 parten. Verwijder het klokhuis en grill de parten in dezelfde pan als net, wederom op halfhoog vuur, mooi bruin. De peer kan wel wat hebben, 3-4 minuten per kant.
Voor het serveren schep je de lauwwarme koolsalade op een bord. Verdeel de parten peer erover en bestrooi met noten, feta en peterselie. Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...