Er zijn verschillende manieren om een vegetarisch gerecht wat meer pit te geven. Je kunt extra's toevoegen als sojasaus, parmezaan of miso, waarmee je Umami creëert. De simpelste methode is eigenlijk om de groentes voor je er soep van maakt te bakken of roosteren. De smaak wordt vele malen intenser dan wanneer je er water op gooit en het kookt.
Ditmaal heb ik gekozen voor roosteren in de oven. Juist de verbrande randjes geven het soepje een hartige en volle smaak. Dan heb je ook maar weinig bouillonblokjes nodig, in dit geval zelfs maar 1..
Voor een flinke hoeveelheid van 2.5l heb je nodig:
Ditmaal heb ik gekozen voor roosteren in de oven. Juist de verbrande randjes geven het soepje een hartige en volle smaak. Dan heb je ook maar weinig bouillonblokjes nodig, in dit geval zelfs maar 1..
Voor een flinke hoeveelheid van 2.5l heb je nodig:
- 1/2 flespompoen, in stukken van 1x2cm (deze hoef je voor in de soep niet te schillen, erg makkelijk)
- 1 knolselderij, geschild en in dezelfde stukken gesneden
- 1 gele of rode puntpaprika, in plakken
- 2 gekookte bietjes, in blokken
- 2 uien, wit of rood, in parten
- 2 tenen knoflook, gehakt
- 1 rode peper, gehakt
- 1tl komijnzaad
- zout en peper
- 2el olijfolie
- 1 tomaat, in parten
- 2 stengels bleekselderij, in stukken
- 1.3l water
- 1 groentebouillonblokje
- 125ml creme fraîche
- 1 groene peper, in dunne plakjes
- een hand koriander, fijngehakt
- extra: vijzel
Verwarm de oven op 220 graden. Leg de pompoen, knolselderij, paprika, bieten en ui op een met ovenpapier of siliconen beklede bakplaat. Pak de vijzel erbij en doe er de knoflook, rode peper, komijnzaad, zout en peper in. Stamp erop tot het een rozige brij is. Voeg de olijfolie toe, roer goed door en verspreid over de groentes. Het best verdeel je het door er goed met de handen doorheen te gaan. Zet voor 30-40 minuten in de oven, schep wel een paar keer om.
Wanneer de groentes mooi verkleurd zijn gaan ze in een grote soeppan. Doe het (hete) water erbij samen met het bouillonblokje, de bleekselderij en de tomaat en breng aan de kook. Wanneer de bleekselderij zacht is pureer je de soep m.b.v een staafmixer. Draai het vuur uit, meng er de creme fraîche doorheen, proef en breng zo nodig op smaak met nog wat zout en peper.
Maak af met de koriander en eventueel wat groene peper.
Smakelijk!
Comments
Post a Comment