Skip to main content

Witlof, druif, kaas, noten en pasta

Eigenlijk weer een erg makkelijk recept met maar een paar verse ingrediënten, de rest haal je allemaal wel uit de voorraadkast. Het bittere van de witlof wordt wat teniet gedaan door de druiven en een klein beetje honing waardoor zelfs onze kleine spruit het heerlijk vond. Van mijn schoonmoeder had ik een zak biologische volkoren spelt pasta gehad van de Ekoplaza. Deze bleek een schot in de roos, want een stuk smaakvoller dan gewone volkorenpasta. Bedankt dus, Beppe Grytsje!

Voor 2/3 personen heb je nodig:

  • 170g volkoren speltpasta
  • 2el olijfolie
  • 1 ui, in halve ringetjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 stronkjes witlof, grof gehakt
  • 1 theelepel honing
  • zout en peper
  • handje grote rozijnen, geweekt
  • 200ml melk
  • 5g maizena
  • 30g vers geraspte parmezaan
  • 250g pitloze witte druiven, gehalveerd
  • handvol walnoten, gebroken
  • 30g blauwschimmelkaas 
Kook de pasta volgens aanwijzing op de verpakking. Verwarm in een ruime pan de olijfolie op halfhoog vuur en bak hierin de ui glazig. Voeg de knoflook toe en bak een minuutje mee. Doe de witlof erbij en schep een aantal minuten om tot het wat slinkt. Voeg de honing toe en laat het iets karameliseren, breng op smaak met zout en peper. Voeg de rozijnen en melk toe. Meng de maizena met een scheutje melk en los het er in op, meng dan door de witlof. Wanneer het weer aan de kook komt zal het iets indikken. Doe er de parmezaan doorheen en roer goed. Proef nog eens of alles lekker op smaak is; licht zoet, bitter en hartig door de parmezaan. Meng er de gare pasta doorheen en schep in diepe borden. Garneer met de druiven, noten en blauwe kaas. 
Smakelijk!


Een van de weinige dingen die Noora nog niet lust is blauwe kaas. Vandaar dat ik er parmezaan doorheen doe en de blauwe kaas op onze borden. Ze vond het heerlijk!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...