Skip to main content

Pasta met verse erwten en raapstelen

Wat word ik altijd blij als de eerste verse bonen weer te krijgen zijn op de markt. Peultjes, erwten, tuinbonen, Borlottibonen, allemaal zo ontzettend lekker als je ze vers koopt! En Noora vindt niets leuker dan haar eigen boontjes doppen. We waren er samen aan begonnen maar nadat ik er een paar gedaan had zei ze dat ze het verder wel alleen af kon. Ik had haar gezegd dat ze per boon 1 erwt zo op mocht eten en als ik meehielp bleef er natuurlijk minder voor haar over :). Totaal verzot op rauwe erwten...
Vandaag een fris pasta recept dat je maar een korte tijd kunt maken, aangezien de raapstelen maar zo kort in seizoen zijn. Een lekkere lichtbittere groente die goed combineert met het zoete van de erwten en een romig sausje.

Je hebt nodig voor 2.5 persoon:

  • 160g goede spaghetti (de Secco)
  • 1el olijfolie
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 500g erwt bonen (gedopt zo'n 250g)
  • 500g raapstelen, gewassen, wortels eraf gesneden, grof gesneden
  • 125ml kookroom light
  • 50g geraspte parmezaan
  • rasp van 1 citroen
  • zot en peper
Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking, zorg dat je ze nog al dente houdt want ze mogen straks nog een minuutje mee warmen in de saus. Voeg de laatste 4 minuten van de kooktijd de erwten toe. Ondertussen gaar je op laag vuur in de olie de sjalot en knoflook, ze mogen lichtbruin worden, dat geeft de saus meer smaak. Voeg de kookroom toe en roer even door.
Giet de pasta af en voeg samen met de raapstelen, kaas en citroenrasp toe aan de saus, breng op smaak met zout en peper. Roer goed door tot de raapstelen wat geslonken zijn en serveer. Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...