Skip to main content

Spring Salad

Het is lente. Je zou het niet zeggen maar het is echt zo. Vandaag dus een frisse maaltijdsalade die er eigenlijk om schreeuwt om in de tuin opgegeten te worden. Helaas werd het een grijze dag maar met deze salade is het in ieder geval lente op je bord...
Een goede vervanger voor pasta of aardappel in een maaltijdsalade is parelgort. Het is een fijne graansoort die net als risottorijst vocht opneemt (in bouillon koken) maar absoluut niet papperig wordt. De korrel blijft na het afgieten mooi stevig en heeft toch een iets romige, notige smaak. Ideaal. Verder deze keer geen dierlijke producten. Voor de liefhebber zou er eventueel wat parmezaan bij kunnen of wat pijnboompitten. Verder is ie helemaal lekker zo!

Voor 4 personen heb je nodig:
  • 150g parelgort
  • 1/2 blokje paddenstoelenbouillon
  • 1el olie
  • 1/4e spitskool of een kropje little gem, grof gesneden
  • 500g groene asperges, onderste 2cm afgesneden en geschild (het topje niet)
  • 1/2 rode paprika of 1 snoeppaprika, in dunne plakjes
  • 2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
  • tuinbonen, geblancheerd en dubbel gedopt (of 200g diepvries)
  • 1 avocado, in stukjes
  • 2 bloedsinaasappelen
  • bosje bladpeterselie, fijngehakt
  • handje bieslook, in korte stukjes
  • 1/2 teentje knoflook, zeer fijn gehakt
  • 1 1/2el extra vierge olijfolie
  • 1el citroensap
  • zout en peper
Kook de parelgort volgens de aanwijzingen op de verpakking, voeg het halve bouillonblokje aan het kookwater toe. Verhit een grillpan op hoog vuur, smeer de asperges in met de eetlepel olie en grill ze net aan gaar. Zet de pan uit en snij ze in stukken van 3/4 cm. Leg de stukken weer even terug in de pan, zo blijven ze wat warmer Meng ondertussen in een grote slakom de dressing: pers 1 bloedsinaasappel uit en meng met zout, peper, knoflook, citroensap en de extra vierge olijfolie. Snijd de schil voorzichtig van de andere sinaasappel en snij dwars in dunne plakken. Leg even opzij.
In de slakom gaan nu vast de rauwe ingrediënten: de spitskool, paprika, bleekselderij, tuinbonen, avocado, peterselie en het grootste deel van de bieslook. Meng even goed door en voeg de asperges en parelgort toe, meng weer. Maak af met de plakjes bloedsinaasappel en de laatste bieslook.
Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...