Het is lente. Je zou het niet zeggen maar het is echt zo. Vandaag dus een frisse maaltijdsalade die er eigenlijk om schreeuwt om in de tuin opgegeten te worden. Helaas werd het een grijze dag maar met deze salade is het in ieder geval lente op je bord...
Een goede vervanger voor pasta of aardappel in een maaltijdsalade is parelgort. Het is een fijne graansoort die net als risottorijst vocht opneemt (in bouillon koken) maar absoluut niet papperig wordt. De korrel blijft na het afgieten mooi stevig en heeft toch een iets romige, notige smaak. Ideaal. Verder deze keer geen dierlijke producten. Voor de liefhebber zou er eventueel wat parmezaan bij kunnen of wat pijnboompitten. Verder is ie helemaal lekker zo!
Voor 4 personen heb je nodig:
- 150g parelgort
- 1/2 blokje paddenstoelenbouillon
- 1el olie
- 1/4e spitskool of een kropje little gem, grof gesneden
- 500g groene asperges, onderste 2cm afgesneden en geschild (het topje niet)
- 1/2 rode paprika of 1 snoeppaprika, in dunne plakjes
- 2 stengels bleekselderij, in dunne plakjes
- tuinbonen, geblancheerd en dubbel gedopt (of 200g diepvries)
- 1 avocado, in stukjes
- 2 bloedsinaasappelen
- bosje bladpeterselie, fijngehakt
- handje bieslook, in korte stukjes
- 1/2 teentje knoflook, zeer fijn gehakt
- 1 1/2el extra vierge olijfolie
- 1el citroensap
- zout en peper
Kook de parelgort volgens de aanwijzingen op de verpakking, voeg het halve bouillonblokje aan het kookwater toe. Verhit een grillpan op hoog vuur, smeer de asperges in met de eetlepel olie en grill ze net aan gaar. Zet de pan uit en snij ze in stukken van 3/4 cm. Leg de stukken weer even terug in de pan, zo blijven ze wat warmer Meng ondertussen in een grote slakom de dressing: pers 1 bloedsinaasappel uit en meng met zout, peper, knoflook, citroensap en de extra vierge olijfolie. Snijd de schil voorzichtig van de andere sinaasappel en snij dwars in dunne plakken. Leg even opzij.
In de slakom gaan nu vast de rauwe ingrediënten: de spitskool, paprika, bleekselderij, tuinbonen, avocado, peterselie en het grootste deel van de bieslook. Meng even goed door en voeg de asperges en parelgort toe, meng weer. Maak af met de plakjes bloedsinaasappel en de laatste bieslook.
Smakelijk!
Comments
Post a Comment