Skip to main content

Carbonara vega

Van mijn schoonouders had ik vorige week een doosje heerlijke eieren meegekregen. Ze zijn wisselend van maat maar altijd met een lekker donkere dooier en vol van smaak. Om ze in een gerecht eer aan te doen heb ik daarom maar een pasta carbonara gemaakt. Die begint normaliter met uitgebakken spek maar dat is bij ons niet aan de orde. Dus maak ik 'm met rookkaas! Dan heb je toch dat hartige, rokerige. De slagroom heb ik vervangen door light kookroom. anders wordt het iets te veel van het goede :)

Je hebt nodig:

  • 175g pasta
  • 1 ei en 1eidooier, samen geklutst
  • 100ml kookroom
  • 1 grote ui, gehalveerd en in plakjes van 5mm
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 50g rookkaas, in reepjes zonder velletje
  • een beetje versgeraspte parmezaan
  • handje gesneden bladpeterselie
  • een paar handen rucola
  • 6 zongedroogde tomaten, fijngesneden
  • een handje gehalveerde cherrytomaten
  • 1 avocado, in plakjes
  • olijfolie
  • mosterd
  • witte wijnazijn
  • zout en peper
Maak eerst de salade klaar, zonder de dressing. Schenk deze er pas over als je gaat eten. Meng hiervoor de sla, avocado, tomaten en gedroogde tomaten. De dressing maak je door 1tl mosterd te mengen met 2el witte wijnazijn en 3el olijfolie, zout en peper.
Voor de pasta bak je de ui op zeer laag vuur in ongeveer 20min goudbruin. Kruid met veel peper en weinig zout. Voeg na 10min de knoflook toe. Zet dan ook de pasta op. Ik had schelpjes die na 11-13 minuten al dente zouden moeten zijn.  Kook ze dan 10 minuten want ze garen nog wat door in de saus. Giet af en bewaar een kopje kookvocht. Hiermee kun je de saus wat aanlengen als hij te dik is.
Wanneer dit alles klaar staat giet je de kookroom bij de ui. Voeg de eieren toe en roer goed. Voeg de pasta toe en blijf dit op zeer laag vuur doorwarmen tot de saus begint in te dikken. Voeg de rookkaas en peterselie toe en roer goed door. Op dit punt voeg ik altijd een beetje kookvocht toe, de pasta blijft namelijk vocht opnemen. Hij is dus goed als ie net wat te dun lijkt, want tegen de tijd dat je bord op tafel staat is ie precies goed :). Serveer met de salade ernaast.


Noora at hetzelfde als wij, al had ik op haar groentes geen dressing gedaan. Aan tafel nog een stukje zongedroogde tomaat geprobeerd en de reactie: Hmmmmm, lekkah!  Ze heeft alle stukjes van Niels' bord op. De sla was 'blaadje' en werd ook goedgekeurd. Uiteindelijk kwam het er op neer dat ze meer groente op heeft als pasta. Maar daar hoor je mij niet over klagen...

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd

Spruitjes!

Noora had blijkbaar een ongelooflijke zin in spruiten, ik mocht ze echt niet laten liggen in de supermarkt! Toevallig had ik een mooi recept ermee gezien in het nieuwste boek van Jamie Oliver, '5 ingrediënten' . Een leuk boek met eenvoudige maar toch heel smakelijke recepten. De spruitjes worden in dit recept eerst op de snijkant een aantal minuten geschroeid, wat ervoor zorgt dat ze lekker hartig smaken. In combinatie met zachte Hüttekase en zoete granaatappel pitjes echt een verassing! Een kleine aanpassing heb ik wel gemaakt; Jamie gebruikt in zijn recept een hele granaatappel welke hij half uitperst en half de pitten heel laat. Ik heb in plaats van het sap granaatappelmelasse gebruikt en een bakje granaatappel pitjes van de supermarkt. De dressing wordt met de melasse wat intenser en je hoeft geen pitjes te pulken :). Erg makkelijk en zo ben je in een kwartiertje klaar! Voor 3 personen heb je nodig: 500g spruiten, schoongemaakt en gehalveerd 2 tenen knoflook, in dunne