Skip to main content

Home made barbecue sauce

Afgelopen maandag had ik die heerlijk pittige soep gemaakt. Ik had er alleen nog een half litertje van over en vond het zonde om iets dat vier uur had staan pruttelen zomaar in mijn gootsteen te gooien. Dus heb ik er maar barbecuesaus van gemaakt. Je kunt het recept van die soep nalezen maar ik zal hier nog een korte versie neerzetten. De saus is (uiteraard) geweldig bij de barbecue, een stukje (imi) vlees of een hamburger. 


de saus voordat ie ingekookt is
Nodig:

  • 1 pakje Heinz Tomato Frito
  • 0.5l bouillon (blokje)
  • flinke duim gember, in plakjes
  • 1 uitje, in plakjes
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 rode peper, in plakjes met de zaadjes erbij naar smaak
  • 1tl laos
  • 1tl sereh
  • 1tl korianderzaad
  • 4 kaffir blaadjes
  • 2el keukenstroop
  • 1tl gerookt paprikapoeder
  • 1 el arachideolie
  • evt een beetje zout en peper
Fruit de gember, koriander, ui en peper zacht in de olie, bak het aan tot ze net beginnen te kleuren. Voeg laos, sereh, korianderzaad en kaffir toe en fruit even mee. Blus af met de tomatensaus en de bouillon. Laat zeker 4 uur op heel laag vuur trekken met de deksel op de pan. Zeef het en doe terug in de pan. Laat zeker tot de helft inkoken (dus deksel van de pan af :)), je zou dan zo'n 350ml over moeten hebben. Voeg de paprikapoeder en keukenstroop toe en laat nog verder inkoken, tot de saus stroperig begint te worden. Hij wordt ook steeds donkerder van kleur. Stop wanneer het zo dik is als vla, na het afkoelen heeft het sausdikte. Je hebt denk ik nog 200ml over.
Buiten het af en toe in de pan gluren of het al voldoende is ingekookt heb je hier echt geen werk aan. Maar het is zooooo lekker!

jummie

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd

Spruitjes!

Noora had blijkbaar een ongelooflijke zin in spruiten, ik mocht ze echt niet laten liggen in de supermarkt! Toevallig had ik een mooi recept ermee gezien in het nieuwste boek van Jamie Oliver, '5 ingrediënten' . Een leuk boek met eenvoudige maar toch heel smakelijke recepten. De spruitjes worden in dit recept eerst op de snijkant een aantal minuten geschroeid, wat ervoor zorgt dat ze lekker hartig smaken. In combinatie met zachte Hüttekase en zoete granaatappel pitjes echt een verassing! Een kleine aanpassing heb ik wel gemaakt; Jamie gebruikt in zijn recept een hele granaatappel welke hij half uitperst en half de pitten heel laat. Ik heb in plaats van het sap granaatappelmelasse gebruikt en een bakje granaatappel pitjes van de supermarkt. De dressing wordt met de melasse wat intenser en je hoeft geen pitjes te pulken :). Erg makkelijk en zo ben je in een kwartiertje klaar! Voor 3 personen heb je nodig: 500g spruiten, schoongemaakt en gehalveerd 2 tenen knoflook, in dunne