Skip to main content

Schorseneer, andijvie, ei

Ik word altijd zo blij als Niels van de markt terugkomt met leuke groente! Deze keer was het een grote zak schorseneren. Het zijn geen schatjes om schoon te maken maar als ze klaar zijn is het een van de lekkerste groentes die ik ken. 
Wanneer je ze koopt zijn het lange zanderige bruine stengels, met aan het uiteinde soms nog wat loof. Je schilt ze door ze bij dat loof vast te pakken en ze snel met een dunschiller rondom te schillen. Snij in stukken van 3-4 centimeter en gooi de stukken meteen in een bak met water met wat citroensap, anders verkleuren ze. 


zanderige bedoening :)
Wanneer je ze goed hebt afgespoeld zijn ze klaar om te koken. Raak de stengels maar vluchtig en met natte handen aan want ze plakken verschrikkelijk! Het is het enige nadeel aan schorseneren, dat spul krijg je bijna niet van je handen af. Als je ze schilt zoals beschreven is er niks aan de hand :).
Je kunt er vanalles mee doen: koken, stoven, bakken, in hartige taart stoppen. Belangrijk is wel om ze echt gaar te koken, dan komt de smaak het best tot zijn recht. Het wordt weleens de armeluis asperge genoemd maar dit doet ze geen eer aan, misschien zijn ze zelfs wel lekkerder dan asperges...

Je hebt nodig:
  • 500g geschilde schorseneren (700g ongeschild), in stukjes van 3-4cm
  • 1/2 krop andijvie, liefst de lichte blaadjes
  • witte wijnazijn
  • 2 eieren
  • olijfolie
  • klontje boter
  • 1 lente uitje
  • 200g rauwe garnalen, darmkanaal verwijderd
  • wat gedroogde chili vlokken 
  • zout en peper
Zet een pan water klaar met wat witte wijnazijn en zout erin, kook hierin de schorseneren voor een half uur tot ze mooi gaar zijn maar nog wel stevig. Snij ondertussen de andijvie en lente ui in heel dunne reepjes en zet een pan op het vuur met water en weer een scheutje witte wijnazijn. Wanneer de schorseneren gaar zijn giet je ze af en bak ze in het klontje boter lichtbruin. Strooi er een beetje zout overheen. Maak een beetje dressing van weer wat azijn, met olijfolie, zout en peper. Neem een grote slaschaal, doe hier de schorseneren in en giet de dressing erover. Wanneer deze wat zijn afgekoeld meng je de andijvie erdoor. In de bakpan waar de schorseneren uitkwamen bak je nu de garnalen met een wat zout en de chili vlokken. De pan met water en azijn moet nu wel aan de kook zijn; draai het vuur zo laag dat het water nog maar net kookt en breek er heel voorzichtig een eitje boven. Kom er zo min mogelijk aan en laat 3 minuten garen, tot het eiwit gestold is. Leg ondertussen een bergje salade op een groot bord. Schep met een schuimspaan voorzichtig het eitje uit de pan en leg het op de salade. Herhaal met het tweede eitje en verdeel de garnalen over de borden.

zie rechts van het eiwit de lopende dooier :)
Noora heeft in haar eentje wel 10 stukken schorseneer op. In eerste instantie zei ze telkens 'pompoen' voor ze weer een stuk in haar mond propte.. Waarschijnlijk omdat ze dat ook heel lekker vindt. 
Het geheel heb ik geserveerd met een aardappelpureetje uit de oven ernaast, ook dat ging er bij Madam goed in!




Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd

Spruitjes!

Noora had blijkbaar een ongelooflijke zin in spruiten, ik mocht ze echt niet laten liggen in de supermarkt! Toevallig had ik een mooi recept ermee gezien in het nieuwste boek van Jamie Oliver, '5 ingrediënten' . Een leuk boek met eenvoudige maar toch heel smakelijke recepten. De spruitjes worden in dit recept eerst op de snijkant een aantal minuten geschroeid, wat ervoor zorgt dat ze lekker hartig smaken. In combinatie met zachte Hüttekase en zoete granaatappel pitjes echt een verassing! Een kleine aanpassing heb ik wel gemaakt; Jamie gebruikt in zijn recept een hele granaatappel welke hij half uitperst en half de pitten heel laat. Ik heb in plaats van het sap granaatappelmelasse gebruikt en een bakje granaatappel pitjes van de supermarkt. De dressing wordt met de melasse wat intenser en je hoeft geen pitjes te pulken :). Erg makkelijk en zo ben je in een kwartiertje klaar! Voor 3 personen heb je nodig: 500g spruiten, schoongemaakt en gehalveerd 2 tenen knoflook, in dunne