Skip to main content

Flauwgevallen imam

Hoe? Flauwgevallen imam? Dit is weer een recept uit de Veggiestan,  dat prachtige boek met oosterse recepten. Het is een oude favoriet die ik zelfs eens op een uitgebreid kerstdiner heb geserveerd.  Het is simpel gezegd gestoofde aubergine met een hoop ui, tomaat en knoflook. Maar je hebt nog nooit aubergine geproefd zoals deze, dat weet ik zeker. Superzacht, bijna romig en heel hartig (umami). Hij is het lekkerst als je hem de dag ervoor maakt, ideaal dus voor etentjes. Begeleid door een kruidige bulgur die de jus goed kan opnemen is het een van de lekkerste recepten die ik ken. En de naam? Legende gaat dat de imam flauwviel toen hij dit gerecht voor het eerst proefde...

Je hebt nodig:

  • 2 middelgrote aubergines
  • 4 rijpe tomaten, in plakjes
  • 2 rode uien, in plakken
  • 4 tenen knoflook, in plakjes
  • 1 el bruine suiker
  • scheutje citroensap
  • 1/2 theelepeltje gerookt paprikapoeder
  • 1 theelepel zoet paprikapoeder
  • 5 el extra vergine olijfolie
  • zout en peper
Halveer de aubergines maar laat het kroontje zitten. Snij een V uit het dikke deel, zodat je een soort holte krijgt en trek met een dunschiller een zebrapatroon op de buitenkant. Verhit 2el olie in een pan en bak de 4 halve aubergines in een minuut of 7 om en om bruin. Haal ze uit de pan, voeg weer 2 el olie toe en bak hierin de ui en knoflook zachtjes goudbruin. Voeg suiker, de twee paprikapoeders, citroensap, tomaten en een beetje zout en peper toe en bak nog een paar minuten. Voeg 100ml water en de laatste el olie toe, roer door en leg de aubergines terug in de pan. Schep alle holtes goed vol met het tomatenmengsel, ze moeten zich helemaal volzuigen met de saus. Nu is het een kwestie van vuur laag, deksel op de pan en 45-60 minuten laten sudderen. Check een paar keer of hij niet droogkookt, voeg anders nog een beetje water toe. Klaar!

resultaat na 50 minuten
Voor de bulgur heb je nodig:

  • 175g bulgur
  • 500ml bouillon (van een blokje)
  • 2 bosuitjes, in plakjes
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1 avocado, in dunne plakjes
  • 1/2 bosje peterselie, fijngehakt
  • klein handje gebroken walnoten
  • 1 el olijfolie
  • beetje peper
  • gedroogde chilivlokken (optioneel)
Bak de uitjes aan in de olie, voeg vrijwel meteen de bulgur toe. Roer een aantal minuten om (net als risotto) tot de korrels glanzen. Blus af met de bouillon, zover dat er een duim vocht boven de bulgur staat.  Kook in ongeveer 15 minuten gaar met de deksel op de pan. Let op dat het niet droogkookt. Wanneer de bulgur alle vocht heeft opgenomen maak je hem af met de peterselie, walnoten, avocado en wat peper. Hou wat peterselie achter voor over de aubergines. Maak het bord op met de aubergines en de bulgur, zorg dat je alle lekkere jus uit de pan hebt. Bestrooi met nog wat peterselie en eventueel wat chilivlokken. Nu kan het feestje beginnen :).


Wat ook leuk is om te weten; dit is een maaltijd die je zonder schroom aan een vleeseter kunt voorzetten. Hij zal niks missen. Maar tegelijkertijd is het volledig veganistisch!




Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd

Spruitjes!

Noora had blijkbaar een ongelooflijke zin in spruiten, ik mocht ze echt niet laten liggen in de supermarkt! Toevallig had ik een mooi recept ermee gezien in het nieuwste boek van Jamie Oliver, '5 ingrediënten' . Een leuk boek met eenvoudige maar toch heel smakelijke recepten. De spruitjes worden in dit recept eerst op de snijkant een aantal minuten geschroeid, wat ervoor zorgt dat ze lekker hartig smaken. In combinatie met zachte Hüttekase en zoete granaatappel pitjes echt een verassing! Een kleine aanpassing heb ik wel gemaakt; Jamie gebruikt in zijn recept een hele granaatappel welke hij half uitperst en half de pitten heel laat. Ik heb in plaats van het sap granaatappelmelasse gebruikt en een bakje granaatappel pitjes van de supermarkt. De dressing wordt met de melasse wat intenser en je hoeft geen pitjes te pulken :). Erg makkelijk en zo ben je in een kwartiertje klaar! Voor 3 personen heb je nodig: 500g spruiten, schoongemaakt en gehalveerd 2 tenen knoflook, in dunne