Skip to main content

Broccoli, cashew, oestersaus, rijst

De eerste keer dat ik deze combinatie at had mijn vader ervoor in de keuken gestaan. Ik vond het heerlijk! Hij heeft het altijd met kip gemaakt, tegenwoordig kies ik ervoor om het vegetarisch te houden of er een garnaaltje doorheen te doen. Het fijne van dit soort rijstgerechten is dat je er allerhande dingen bij kan doen die het nog lekkerder maken (of die je nog in je koelkast hebt liggen). De basis blijft hetzelfde maar varieer naar hartelust!

Je hebt nodig:

  • 180g basmatirijst
  • 1/2 limoen
  • 1 stronk broccoli, in roosjes, de 'stam' geschild en in plakjes
  • 75g cashewnoten, licht geroosterd en grof gehakt
  • 100g garnalen (optioneel)
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 2cm gember, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 2el oestersaus
  • 1el hoisinsaus
  • een kopje water
  • bosje koriander, grof gehakt
  • handje thais basilicum, grof gehakt
  • 2 bosuitjes, in ringetjes
  • 2el zonnebloemolie
Kook de rijst in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit ondertussen de olie in een wok (of pan) en roerbak hierin op niet te hoog de sjalot, gember, knoflook en rode peper tot ze zacht en wat gebruind zijn. Voeg de broccoli toe en bak even mee, voeg hoisinsaus en oestersaus toe en blus af met het water. Leg een deksel op de wok en laat de broccoli in 5 minuten gaar worden. Proef of de saus goed op smaak is en boeg de maizena toe zodat deze wat dikker wordt; het moet geen pap worden. Meng de cashewnoten, garnalen en het grootste deel van de kruiden erdoor.
Wanneer de rijst klaar is meng je deze met het sap van de citroen, dat maakt de rijst een frisse tegenhanger naast de kruidige saus. Serveer het gerecht met de extra kruiden erover.


Als je denkt; Lees ik daar nou dat ze er een hele fijngehakte rode peper indoet, inclusief de zaadjes?!? Ja, dat klopt. Maar dit was een Lombok van de toko, een milde rode peper. Zou ik een hetere groene peper gebruiken zou ik er veel minder van in doen. Met pepers is het toch vooral je eigen smaak en van degenen die mee eten die bepaalt hoeveel je ervan gebruikt. Ik vond het niet pittig genoeg en heb nog wat pittige Thaise chilisaus over mijn bord gesprenkeld. Noora heeft alles met smaak zo opgegeten, inclusief de stukjes rode peper..!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...