De eerste keer dat ik deze combinatie at had mijn vader ervoor in de keuken gestaan. Ik vond het heerlijk! Hij heeft het altijd met kip gemaakt, tegenwoordig kies ik ervoor om het vegetarisch te houden of er een garnaaltje doorheen te doen. Het fijne van dit soort rijstgerechten is dat je er allerhande dingen bij kan doen die het nog lekkerder maken (of die je nog in je koelkast hebt liggen). De basis blijft hetzelfde maar varieer naar hartelust!
Je hebt nodig:
Je hebt nodig:
- 180g basmatirijst
- 1/2 limoen
- 1 stronk broccoli, in roosjes, de 'stam' geschild en in plakjes
- 75g cashewnoten, licht geroosterd en grof gehakt
- 100g garnalen (optioneel)
- 1 rode peper, fijngehakt
- 2cm gember, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 sjalot, fijngehakt
- 2el oestersaus
- 1el hoisinsaus
- een kopje water
- bosje koriander, grof gehakt
- handje thais basilicum, grof gehakt
- 2 bosuitjes, in ringetjes
- 2el zonnebloemolie
Kook de rijst in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit ondertussen de olie in een wok (of pan) en roerbak hierin op niet te hoog de sjalot, gember, knoflook en rode peper tot ze zacht en wat gebruind zijn. Voeg de broccoli toe en bak even mee, voeg hoisinsaus en oestersaus toe en blus af met het water. Leg een deksel op de wok en laat de broccoli in 5 minuten gaar worden. Proef of de saus goed op smaak is en boeg de maizena toe zodat deze wat dikker wordt; het moet geen pap worden. Meng de cashewnoten, garnalen en het grootste deel van de kruiden erdoor.
Wanneer de rijst klaar is meng je deze met het sap van de citroen, dat maakt de rijst een frisse tegenhanger naast de kruidige saus. Serveer het gerecht met de extra kruiden erover.
Als je denkt; Lees ik daar nou dat ze er een hele fijngehakte rode peper indoet, inclusief de zaadjes?!? Ja, dat klopt. Maar dit was een Lombok van de toko, een milde rode peper. Zou ik een hetere groene peper gebruiken zou ik er veel minder van in doen. Met pepers is het toch vooral je eigen smaak en van degenen die mee eten die bepaalt hoeveel je ervan gebruikt. Ik vond het niet pittig genoeg en heb nog wat pittige Thaise chilisaus over mijn bord gesprenkeld. Noora heeft alles met smaak zo opgegeten, inclusief de stukjes rode peper..!
Comments
Post a Comment