Skip to main content

Tomatenpizza

Niels heeft me de afgelopen 2 dagen wel 20 keer gevraagd of ik alsje- alsje- alsjeblieft pizza wilde maken. Zelf ben ik geen grote pizza eter maar Niels en Noora kunnen er geen genoeg van krijgen. Dus vooruit dan maar :)
Ik had nog een hele lading tomaten liggen waaronder ook van die mooie donkere en verschillend gekleurde kleintjes. Het is een prachtig gezicht om deze allemaal door elkaar te gebruiken in combinatie met kaas en een balsamico achtige uiensaus. Die saus heb ik een tijd geleden gemaakt maar in de koelkast blijft hij (door de megahoeveelheid suiker) maandenlang goed. Het recept hiervan vind je hier. Met de bodem heb ik wel gesmokkeld, het is een kant en klare uit het koelschap, maar ditmaal wel een lekkere, met spelt erin.

Voor de gegrilde tomaten heb je nodig:
  • 3 grote rode, 4 'zwarte' tomaten
  • 10 cherrytomaatjes, geel, rood en oranje
  • 1el suiker 
  • zout en peper
  • olijfolie
Warm de oven voor op 150 graden. Halveer alle tomaten behalve de kleintjes, laat deze heel. Leg ze op een bakplaat met wat bakpapier en bestrooi met suiker, zout en peper. Druppel er nog een klein beetje olijfolie over en zet ze dan voor 2 uur in de oven. Controleer ze even, draai de oven terug naar 100 graden en laat ze nog een uurtje staan. Ze zijn nu mooi ingedroogd en heel zoet geworden. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.
De oven mag nu omhoog naar 220 graden, zet de bakplaat weer terug in de oven.

Voor de pizza heb je nodig:
  • 1 rol pizzadeeg (evt met spelt)
  • 150ml passata
  • 2el olijfolie
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, in dunne plakjes
  • 75g kastanjechampignons, in dunne plakjes
  • 1 zwarte tomaat, in blokjes
  • handje dungesneden basilicum
  • de gegrilde tomaten van hierboven
  • 2 gegrilde paprika's (uit pot), in reepjes
  • 2el uiensaus
  • 1 bol buffelmozzarella, in stukken gescheurd
  • 50g Parmigiano Reggiano, geraspt
  • zout en peper
  • een flinke hand rucola
Fruit de sjalot en knoflook aan in de olijfolie. Als ze een kleurtje hebben voeg je de champignons toe, bak deze even goed mee. Doe de passata erbij en breng op slaak met peper en zout. Voeg de zwarte tomaat toe en laat deze even meekoken zodat hij zacht is. Voeg op het laatst de basilicum toe.
Rol het pizzadeeg uit op je snijplank en verdeel er de saus over. Beleg het nu met de gegrilde tomaten, alles mooi door elkaar. Verdeel er de reepjes paprika tussen. Druppel er de uiensaus overheen en verdeel de stukken mozzarella erover. Strooi de parmezaanse kaas erover.

Schuif nu je pizza op de hete bakplaat. De pizza ligt al op bakpapier dus je kunt hem er gemakkelijk op trekken als het ware. Als je de pizza zo bakt krijgt de bodem al meteen hitte waardoor deze veel knapperiger wordt als dat je de hele pizza opbouwt op een koude plaat. 

Zet de pizza voor 15-20 minuten in de oven, hij is klaar als de kaas borrelt en de randen mooi bruin zijn. Snij in stukken als hij klaar is en maak af met een handje rucola.

Dit is een foto van het bord van Niels, al heeft Noora vrijwel hetzelfde stuk op. Gebunkerd heeft ze. Erg fijn, aangezien ze de laatste tijd een enorme miep is met haar eten!

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...