Skip to main content

Pilav met Pistachio's

Als iets lekker is, is het pilav. Een geurig rijstgerecht boordevol smaak en toch simpel om te maken. En in drie kwartier op tafel, ook niet onbelangrijk. Inspiratie voor dit recept komt uit het boek 52 Weekendmenu's, van Loethe Olthuis.

Je hebt nodig:

  • 175g rijst, 10 minuten in water geweekt en uitgelekt
  • 500ml groentebouillon (van blokje)
  • saffraan, 1 buisje
  • snuf kaneel
  • 1tl gemalen koriander
  • 3 sjalotten, allen in dunne plakjes
  • 2 tenen knoflook, 1 fijngehakt en 1 in plakjes
  • 2cm gember, volledig fijngehakt
  • 1 groene peper, met zaadjes en al heel fijngehakt 
  • 75g zelf gepelde pistachenoten
  • 30g roomboter
  • 3el olie
  • 400g wilde spinazie, gewassen en dikke stelen verwijderd
  • zout en peper
  • schone theedoek
Verhit 1 el olie in een bakpan en bak daarin 2 van de 3 uien mooi zacht. Voeg kaneel, koriander, gehakte knoflook, peper en gember mee en laat 1 minuut meebakken. Voeg de uitgelekte rijst toe en bak dit ook 1 minuutje mee. Blus het geheel af met de bouillon, voeg saffraan toe en laat 8 minuten met de deksel op de pan, heel zacht pruttelen. 
Smelt ondertussen de boter in de magnetron. Na de 8 minuten schenk je de boter over de rijst en voeg je de pistachenoten toe, roer even goed door. De rijst heeft nu alle bouillon opgenomen maar is nog niet helemaal gaar. Om dat nog te bewerkstelligen vouw je de theedoek om het deksel van de pan en leg je hem weer goed strak op de pan terug, zodat er geen vocht meer kan ontsnappen. Zo krijg je een prachtige losse korrel.
Aangezien dit zeker 10 minuten mag blijven staan kun je ondertussen mooi de spinazie afmaken. Verhit in een andere bakpan de laatste olie en bak daarin de ui en knoflook zacht, voeg de spinazie in delen toe tot alles geslonken is. Ga niet te lang door, anders wordt het bitter. Breng op smaak met zout en peper.
Proef als je klaar bent de rijst, als het goed is is deze zout genoeg door de bouillon. Als je je afvraagt of het niet vreselijk pittig is door de groene peper, maak je geen zorgen. Zelfs Noora proefde er niks van. Serveer het gerecht door de spinazie in een kringetje te draperen en daar een mooi hoopje rijst tussen te leggen.


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...