Als iets lekker is, is het pilav. Een geurig rijstgerecht boordevol smaak en toch simpel om te maken. En in drie kwartier op tafel, ook niet onbelangrijk. Inspiratie voor dit recept komt uit het boek 52 Weekendmenu's, van Loethe Olthuis.
Je hebt nodig:
Je hebt nodig:
- 175g rijst, 10 minuten in water geweekt en uitgelekt
- 500ml groentebouillon (van blokje)
- saffraan, 1 buisje
- snuf kaneel
- 1tl gemalen koriander
- 3 sjalotten, allen in dunne plakjes
- 2 tenen knoflook, 1 fijngehakt en 1 in plakjes
- 2cm gember, volledig fijngehakt
- 1 groene peper, met zaadjes en al heel fijngehakt
- 75g zelf gepelde pistachenoten
- 30g roomboter
- 3el olie
- 400g wilde spinazie, gewassen en dikke stelen verwijderd
- zout en peper
- schone theedoek
Verhit 1 el olie in een bakpan en bak daarin 2 van de 3 uien mooi zacht. Voeg kaneel, koriander, gehakte knoflook, peper en gember mee en laat 1 minuut meebakken. Voeg de uitgelekte rijst toe en bak dit ook 1 minuutje mee. Blus het geheel af met de bouillon, voeg saffraan toe en laat 8 minuten met de deksel op de pan, heel zacht pruttelen.
Smelt ondertussen de boter in de magnetron. Na de 8 minuten schenk je de boter over de rijst en voeg je de pistachenoten toe, roer even goed door. De rijst heeft nu alle bouillon opgenomen maar is nog niet helemaal gaar. Om dat nog te bewerkstelligen vouw je de theedoek om het deksel van de pan en leg je hem weer goed strak op de pan terug, zodat er geen vocht meer kan ontsnappen. Zo krijg je een prachtige losse korrel.
Aangezien dit zeker 10 minuten mag blijven staan kun je ondertussen mooi de spinazie afmaken. Verhit in een andere bakpan de laatste olie en bak daarin de ui en knoflook zacht, voeg de spinazie in delen toe tot alles geslonken is. Ga niet te lang door, anders wordt het bitter. Breng op smaak met zout en peper.
Proef als je klaar bent de rijst, als het goed is is deze zout genoeg door de bouillon. Als je je afvraagt of het niet vreselijk pittig is door de groene peper, maak je geen zorgen. Zelfs Noora proefde er niks van. Serveer het gerecht door de spinazie in een kringetje te draperen en daar een mooi hoopje rijst tussen te leggen.
Comments
Post a Comment