Een echt Amerikaanse klassieker, die mac and cheese... Origineel gemaakt door een dikke bechamelsaus te maken met daarin tonnen kaas opgelost. Behoorlijke dikmaker dus. Aangezien we in huize Mud op de gezondere tour zijn ben ik op zoek gegaan naar een wat gezonder alternatief. Op een Amerikaanse blog kwam ik het geweldige idee tegen om de bechamel te vervangen door gepureerde pompoen. Meteen een hoop groente erbij, de bloem en boter zijn weg en de saus heeft een zachte zoetheid erbij gekregen.
Body krijgt de saus door gekarameliseerde ui met knoflook. Heel belangrijk om deze echt een tijd te laten bakken, zeker een half uur. En ja, een klein klontje boter doet dan de smaak echt goed.
Afmaken met basilicum en een pittige Zwitserse kaas als gruyére. Super kidsproof, ze hebben niet eens in de gaten dat ze megaveel groente binnen krijgen!
Je hebt nodig:
Body krijgt de saus door gekarameliseerde ui met knoflook. Heel belangrijk om deze echt een tijd te laten bakken, zeker een half uur. En ja, een klein klontje boter doet dan de smaak echt goed.
mooie bruine uitjes! |
Je hebt nodig:
- 150g korte pasta (maakt niet uit wat voor soort)
- 400g pompoenblokjes
- 1 grote ui, grof gesnipperd
- 1 teen knoflook, in plakjes
- handje basilicum, fijngesneden
- 75g gruyére
- handje peterselie, fijngesneden
- bouillonblokje (groente)
- 1el olie en 1 el boter
- zout en peper
Begin met het stoven van de ui, deze heeft het langst nodig. Smelt de boter samen met de olie in een pan die mooi bruin bakt en voeg de ui toe. Stoof deze langzaam op laag vuur onder af en toe omscheppen goudbruin en gaar. Doe er na 20 minuten de knoflook bij, deze hoeft niet zo lang anders wordt het bitter.
Ondertussen zet je de pasta op in een grote pan met gezouten water en kook deze gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet weg met de deksel op de pan tot de pompoensaus klaar is. Ook de pompoen mag gekookt, in 1/2 liter water met het bouillonblokje. Wanneer de blokjes gaar zijn giet je ze af maar bewaar wel een kopje kookvocht, hiermee leng je de saus straks wat aan.
Pureer de pompoen samen met de ui en leng aan met het kookvocht tot de dikte die jij lekker vindt. Breng op smaak met (een beetje) zout en (veel) peper. Meng de kaas en basilicum erdoor en meng de saus dan door de hete pasta.
Serveer bestrooid met wat peterselie.
Wij aten het gerecht met een verse salade ernaast van mesclun sla, tomaten, olijfjes en een lekkere honing-mosterd dressing. Het was een schot in de roos voor Noora, ze vond het echt heerlijk!
Comments
Post a Comment