Afgelopen week bleven de ouders van Niels slapen en dus ook eten. Dan vind ik het altijd leuk iets te maken dat zij niet vaak eten. Het moet alleen niet te veel tijd kosten, vind het zonde van mijn tijd om de halve zondag in de keuken te staan.
Ik kwam ergens in een artikel over quinoa tegen dat je het zelfs als vervanger van rijst kunt gebruiken en dacht; why not? Laten we eens een grote pan 'nasi' maken! Wat blijkt: Het is echt overheerlijk! Het notige van de quinoa maakt dat het gerecht in den beginne al meer smaak heeft dan rijst. Het neemt de smaken van de kruiden even goed over als rijst en het bevat uiteraard veel meer vitamines en eiwitten.
Een kleine tip over hoe je gebakken rijst nog lekkerder maakt: wanneer je de rijst gaat bakken doe dan een klontje boter bij de groenten en laat dat goed smelten, voeg dan de quinoa (of rijst) toe. Hiermee krijgt het gerecht een vollere smaak en het bakt lekker krokant hier en daar. Jammie!
Je hebt nodig:
Ik kwam ergens in een artikel over quinoa tegen dat je het zelfs als vervanger van rijst kunt gebruiken en dacht; why not? Laten we eens een grote pan 'nasi' maken! Wat blijkt: Het is echt overheerlijk! Het notige van de quinoa maakt dat het gerecht in den beginne al meer smaak heeft dan rijst. Het neemt de smaken van de kruiden even goed over als rijst en het bevat uiteraard veel meer vitamines en eiwitten.
Een kleine tip over hoe je gebakken rijst nog lekkerder maakt: wanneer je de rijst gaat bakken doe dan een klontje boter bij de groenten en laat dat goed smelten, voeg dan de quinoa (of rijst) toe. Hiermee krijgt het gerecht een vollere smaak en het bakt lekker krokant hier en daar. Jammie!
Je hebt nodig:
- 2el zonnebloemolie, 1 klontje boter
- 275g gare en koude meergranen quinoa
- 200g gedopte sperzieboontjes, in kleine stukjes
- 150g wortels, schoon en in plakjes
- 2 teentjes knoflook, in plakjes
- 1 ui, schoon en grof gesnipperd
- 2 eieren, losgeklopt
- 2 lente uitjes, in reepjes
- 1/2 krop paksoi, fijngesneden
- 2el sojasaus
- 1el vissaus
- scheutje sesamolie
- 1tl kerriepoeder
- 1tl kurkuma
- beetje chilipoeder
- handje koriander, fijngesneden
Verhit de zonnebloemolie in een grote pan op hoog vuur en voeg wortel, sperziebonen en ui toe. Roerbak 'n minuut of 5-6 tot de ui zacht is en de boontjes al wat zachter worden. Voeg knoflook, kerrie en kurkuma toe en bak een paar minuten mee. Doe de eieren erbij en roer zeer snel op zodat het ei heel fijn en rul wordt. Het ei werkt meer als een soort drager voor de smaken als dat je nog hele stukken proeft. Doe nu het klontje boter erbij, laat smelten en voeg de quinoa toe, roer goed om. Voeg de sesamolie, vissaus, sojasaus en chilipoeder toe en laat een paar minuten al omscheppend bakken. Proef of er van de smaakmakers genoeg van alles in zit. Meng de paksoi en lente ui erdoor en draai het vuur uit. Bestrooi de pan met de koriander en serveer op tafel, met saté en seroendeng erbij.
Smakelijk!
Comments
Post a Comment