Skip to main content

Quinoa fried 'rice'

Afgelopen week bleven de ouders van Niels slapen en dus ook eten. Dan vind ik het altijd leuk iets te maken dat zij niet vaak eten. Het moet alleen niet te veel tijd kosten, vind het zonde van mijn tijd om de halve zondag in de keuken te staan. 
Ik kwam ergens in een artikel over quinoa tegen dat je het zelfs als vervanger van rijst kunt gebruiken en dacht; why not? Laten we eens een grote pan 'nasi' maken! Wat blijkt: Het is echt overheerlijk! Het notige van de quinoa maakt dat het gerecht in den beginne al meer smaak heeft dan rijst. Het neemt de smaken van de kruiden even goed over als rijst en het bevat uiteraard veel meer vitamines en eiwitten. 
Een kleine tip over hoe je gebakken rijst nog lekkerder maakt: wanneer je de rijst gaat bakken doe dan een klontje boter bij de groenten en laat dat goed smelten, voeg dan de quinoa (of rijst) toe. Hiermee krijgt het gerecht een vollere smaak en het bakt lekker krokant hier en daar. Jammie!

Je hebt nodig:

  • 2el zonnebloemolie, 1 klontje boter
  • 275g gare en koude meergranen quinoa
  • 200g gedopte sperzieboontjes, in kleine stukjes
  • 150g wortels, schoon en in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 1 ui, schoon en grof gesnipperd
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 2 lente uitjes, in reepjes
  • 1/2 krop paksoi, fijngesneden
  • 2el sojasaus
  • 1el vissaus
  • scheutje sesamolie
  • 1tl kerriepoeder
  • 1tl kurkuma
  • beetje chilipoeder
  • handje koriander, fijngesneden
Verhit de zonnebloemolie in een grote pan op hoog vuur en voeg wortel, sperziebonen en ui toe. Roerbak 'n minuut of 5-6 tot de ui zacht is en de boontjes al wat zachter worden. Voeg knoflook, kerrie en kurkuma toe en bak een paar minuten mee. Doe de eieren erbij en roer zeer snel op zodat het ei heel fijn en rul wordt. Het ei werkt meer als een soort drager voor de smaken als dat je nog hele stukken proeft. Doe nu het klontje boter erbij, laat smelten en voeg de quinoa toe, roer goed om. Voeg de sesamolie, vissaus, sojasaus en chilipoeder toe en laat een paar minuten al omscheppend bakken. Proef of er van de smaakmakers genoeg van alles in zit. Meng de paksoi en lente ui erdoor en draai het vuur uit. Bestrooi de pan met de koriander en serveer op tafel, met saté en seroendeng erbij. 
Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...