Skip to main content

Quinoa fried 'rice'

Afgelopen week bleven de ouders van Niels slapen en dus ook eten. Dan vind ik het altijd leuk iets te maken dat zij niet vaak eten. Het moet alleen niet te veel tijd kosten, vind het zonde van mijn tijd om de halve zondag in de keuken te staan. 
Ik kwam ergens in een artikel over quinoa tegen dat je het zelfs als vervanger van rijst kunt gebruiken en dacht; why not? Laten we eens een grote pan 'nasi' maken! Wat blijkt: Het is echt overheerlijk! Het notige van de quinoa maakt dat het gerecht in den beginne al meer smaak heeft dan rijst. Het neemt de smaken van de kruiden even goed over als rijst en het bevat uiteraard veel meer vitamines en eiwitten. 
Een kleine tip over hoe je gebakken rijst nog lekkerder maakt: wanneer je de rijst gaat bakken doe dan een klontje boter bij de groenten en laat dat goed smelten, voeg dan de quinoa (of rijst) toe. Hiermee krijgt het gerecht een vollere smaak en het bakt lekker krokant hier en daar. Jammie!

Je hebt nodig:

  • 2el zonnebloemolie, 1 klontje boter
  • 275g gare en koude meergranen quinoa
  • 200g gedopte sperzieboontjes, in kleine stukjes
  • 150g wortels, schoon en in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 1 ui, schoon en grof gesnipperd
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 2 lente uitjes, in reepjes
  • 1/2 krop paksoi, fijngesneden
  • 2el sojasaus
  • 1el vissaus
  • scheutje sesamolie
  • 1tl kerriepoeder
  • 1tl kurkuma
  • beetje chilipoeder
  • handje koriander, fijngesneden
Verhit de zonnebloemolie in een grote pan op hoog vuur en voeg wortel, sperziebonen en ui toe. Roerbak 'n minuut of 5-6 tot de ui zacht is en de boontjes al wat zachter worden. Voeg knoflook, kerrie en kurkuma toe en bak een paar minuten mee. Doe de eieren erbij en roer zeer snel op zodat het ei heel fijn en rul wordt. Het ei werkt meer als een soort drager voor de smaken als dat je nog hele stukken proeft. Doe nu het klontje boter erbij, laat smelten en voeg de quinoa toe, roer goed om. Voeg de sesamolie, vissaus, sojasaus en chilipoeder toe en laat een paar minuten al omscheppend bakken. Proef of er van de smaakmakers genoeg van alles in zit. Meng de paksoi en lente ui erdoor en draai het vuur uit. Bestrooi de pan met de koriander en serveer op tafel, met saté en seroendeng erbij. 
Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...