Skip to main content

Quinoa, granaatappel en avocado

Ik weet het, quinoa is echt ontzettend hipsterig. Maar wij vinden het hier allemaal ontzettend goed te eten. Bij de Jumbo heb ik laatst een 4granen quinoa gevonden die nog lekkerder is dan de gewone. Gecombineerd met een aantal favoriete ingredienten vond Niels het tot op heden de lekkerste maaltijd van het jaar. En bij Noora; als er avocado bij zit is het altijd goed.
Ik had ditmaal een prachtig dieprode granaatappel. En wat blijkt; hoe donkerder de buitenkant, hoe donkerder en zoeter de zaadjes. De granaatappel was deze keer zo groot dat ik de helft heb uitgeperst om dressing van te maken. Heb je maar een kleine is granaatappelmelasse een goed alternatief. Dit is ingekookt granaatappelsap dat je bij de Turkse winkel kunt kopen. Belangrijk is om de dressing door de quinoa te mengen als deze nog warm is. Zo neemt het de smaken goed op.

Voor 2.5 persoon heb je nodig:
  • 145g quinoa
  • een schaaltje granaatappelpitjes (150g)
  • een handje krenten
  • 3 avocado's in blokjes
  • 15 cherrytomaatjes, gehalveerd
  • half blok feta, in blokjes gesneden
  • hand gebrande en gehakte amandelen
  • 75ml granaatappelsap (of granaatappelmelasse aangelengd met wat water)
  • 2el extra vierge olijfolie
  • teentje knoflook, met wat zout tot een pasta gewreven
  • bosje koriander, fijngehakt
  • peper en een beetje zout.
Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Terwijl dit staat te pruttelen maak je de dressing. Meng hiervoor in een saladeschaal de granaatappelsap, olijfolie, knoflook, zout en peper door elkaar. Laat hierin ook de krenten even weken. 
Giet wanneer klaar de quinoa af en meng meteen met de dressing. Voeg avocado, tomaatjes, feta en de helft van de koriander toe, meng goed. 
Serveer met de nootjes en de rest van de koriander erover.


Als je opkijkt tegen het zelf pellen van de granaatappel; het is een ontspannend en eigenlijk best bevredigend klusje. Noora helpt me altijd mee, die vindt het ook heerlijk om de pitjes tussen de vliezen uit te peuteren. Gewoon eens proberen!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...