Nadat ik eergisteren dat heerlijke aspergetaartje had gemaakt heb ik gisteren een goede bouillon getrokken van het kookvocht met de aspergeschillen en kontjes erin. Hiervoor heb ik het kookvocht aangevuld tot 1.75 liter en daaraan heb ik toegevoegd: 2 wortels in plakjes, 1 ui in ringen, een takje tijm, 1 groentebouillonblokje en 2 laurierblaadjes. Dit heb ik zo'n 3 uur op heel laag vuur laten trekken. heel het huis rook ernaar, echt superlekker. Telkens als Noora het huis inliep was het; "hmmmm, ruikt lekker mama!"
Dus vandaag maar een heerlijk fluwelig soepje gemaakt. Ik had nog 4 asperges apart gehouden van het taartje maar vond het toch lekker het wat aan te vullen met meer groente. Venkel leek me er goed bij passen en dat klopte! Je proefde beide groentes erg goed. En met de zalm erbij was het helemaal af. Goede vondst trouwens: Ze verkopen bij de AH ook flakes van warm gerookte zalm. Deze is dus gegaard en smaakt intenser dan de koudgerookte zalm die de meesten kennen. Goede combi met dit soepje.
Voor 5-6 borden heb je nodig:
Dus vandaag maar een heerlijk fluwelig soepje gemaakt. Ik had nog 4 asperges apart gehouden van het taartje maar vond het toch lekker het wat aan te vullen met meer groente. Venkel leek me er goed bij passen en dat klopte! Je proefde beide groentes erg goed. En met de zalm erbij was het helemaal af. Goede vondst trouwens: Ze verkopen bij de AH ook flakes van warm gerookte zalm. Deze is dus gegaard en smaakt intenser dan de koudgerookte zalm die de meesten kennen. Goede combi met dit soepje.
Voor 5-6 borden heb je nodig:
- 1.5 liter aspergebouillon
- 2 el boter
- 1 kleine venkelknol, schoongemaakt en in kleine blokjes (hou de pluimpjes apart ter garnering)
- 1 flinke sjalot, in dunne plakjes
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- zout en peper
- 2el bloem
- 250g geschilde en gare asperges, in stukjes van 1.5cm
- 60g creme fraiche
- 1 eidooier
- handje peterselie
- handje bieslook
- 75-100g warm gerookte zalm
- stokbrood voor erbij
Verwarm de boter in een soeppan op middelhoog vuur en voeg daaraan de blokjes venkel, knoflook en sjalot toe. Breng op smaak met een beetje zout en wat meer peper. Bak door tot de groentes beginnen te kleuren en de ui zacht is, voeg dan de bloem toe. Roer goed door tot al het wit van de bloem verdwenen is. Voeg dan een flinke pollepel bouillon tot en roer tot deze een verbinding heeft gemaakt met de bloem en begint in te dikken. Voeg dan nog meer bouillon toe en roer weer goed door. Schenk dan de rest van de bouillon erbij. Op deze manier krijg je een licht gebonden soep met een mooie goudgele kleur. Ik bind de soep hier dus licht maar maak hem zo nog af met een binder van ei en creme fraiche. Dit heet in de franse keuken een Liaison.
Maar eerst mag de soep nog een half uurtje zachtjes pruttelen tot de venkel lekker zacht is. In deze tijd kun je mooi de bieslook, peterselie en venkelpluimpjes heel fijn hakken, de zalm alvast uit de koelkast halen en een stokbroodje afbakken. Meng in een kommetje de eidooier met de creme fraiche tot er geen klontjes meer te zien zijn.
Wanneer de soep bijna klaar is proef je de soep en voeg je de helft van de kruiden en de stukjes asperge toe. Draai het vuur uit, neem een kopje van de soep en giet dit bij de Liaison en meng goed door. Wanneer deze twee vriendjes zijn geworden (zoals onze Rudolph dat altijd zegt) gaat het mengsel bij de soep. De soep mag nu onder geen beding meer koken want dan gaat hij schiften. Roer goed door en schep snel in de borden voordat hij koud wordt. Maak af met de rest van de kruiden en leg de stukjes zalm erop.
Smakelijk!
Uiteraard weer een lekkere portie over, die gaat morgen mee naar het werk!
Comments
Post a Comment