Skip to main content

witlof, zalm, gremolata

Vandaag een simpel maar verassend lekker recept. Door de witlof te grillen krijgt deze een lekker rooksmaakje dat goed past bij de zalm. De gremolata maakt het af met een kruidige frisheid.  Gremolata is normaliter een mengsel van knoflook, citroenrasp en peterselie, in Italië veel gebruikt bij de ossobucco. Vandaag heb ik een variant gemaakt met sinaasappelrasp en diverse kruiden, voornamelijk omdat ik zalm en sinaasappel een spannende combinatie vind. Probeer het zelf maar eens, je zult versteld staan wat een frisheid het aan een gerecht toevoegt!

Je hebt nodig (voor 2.5 persoon)

  • 3 stronkjes witlof, kontjes eraf en in kwarten
  • 350g verse zalm in 1 stuk
  • 1tl witte miso (anders 1 el sojasaus)
  • 2tl vloeibare honing
  • handje peterselie, fijngehakt
  • handje venkelkruid, fijngehakt
  • handje koriander, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 sinaasappel: de rasp, de ene helft uitgeperst en de andere geschild en in halve partjes
  • 1el extra vergine olijfolie
  • 2el gewone olijfolie
  • zout en peper
Begin met het marineren van de zalm. Hiervoor maak je een mengsel van 1tl honing, de miso, 1el olijfolie en wat peper. Deze mag zo zeker 15-20 minuten staan zodat de smaken wat kunnen intrekken. De honing zorgt naast een klein zoetje ook voor een mooie grillstreep.
   Meng in een kommetje de gehakte kruiden met de teen knoflook en de rasp van de sinaasappel. Meng in een andere kom de sinaasappelsap met de eetlepel extra vergine olijfolie, 1tl honing en wat zout en peper. Dit is een mooie dressing om de witlof op smaak te brengen.  Zet deze twee opzij tot serveren.
   Zet een grillpan op halfhoog vuur om op te warmen. Smeer ondertussen de snijvlakken van de witlof in met 1 el olijfolie. Grill de witlofjes aan de snijkanten met een mooie grillstreep, leg ze alvast op de borden wanneer klaar en overgiet ze met wat van de dressing.
   Grill dan de zalm, wederom op halfhoog vuur. Hier houden ze van zalm die nog rauw is vanbinnen maar wel warm, hiervoor grill je de zalm ongeveer 3.5 minuut per kant. Draai de pan uit en laat de zalm dan nog een minuutje doorwarmen, afgedekt met een stukje aluminiumfolie. 
   Snijd de zalm in 2 grote en 1 kleiner stukje en leg naast de witlof. Verdeel de stukjes sinaasappel over de witlof. Schenk er nog een beetje dressing over en bestrooi met de gremolata. 
Lekker met gebakken truffelaardappeltjes!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...