Vandaag een simpel maar verassend lekker recept. Door de witlof te grillen krijgt deze een lekker rooksmaakje dat goed past bij de zalm. De gremolata maakt het af met een kruidige frisheid. Gremolata is normaliter een mengsel van knoflook, citroenrasp en peterselie, in Italië veel gebruikt bij de ossobucco. Vandaag heb ik een variant gemaakt met sinaasappelrasp en diverse kruiden, voornamelijk omdat ik zalm en sinaasappel een spannende combinatie vind. Probeer het zelf maar eens, je zult versteld staan wat een frisheid het aan een gerecht toevoegt!
Je hebt nodig (voor 2.5 persoon)
Je hebt nodig (voor 2.5 persoon)
- 3 stronkjes witlof, kontjes eraf en in kwarten
- 350g verse zalm in 1 stuk
- 1tl witte miso (anders 1 el sojasaus)
- 2tl vloeibare honing
- handje peterselie, fijngehakt
- handje venkelkruid, fijngehakt
- handje koriander, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 sinaasappel: de rasp, de ene helft uitgeperst en de andere geschild en in halve partjes
- 1el extra vergine olijfolie
- 2el gewone olijfolie
- zout en peper
Begin met het marineren van de zalm. Hiervoor maak je een mengsel van 1tl honing, de miso, 1el olijfolie en wat peper. Deze mag zo zeker 15-20 minuten staan zodat de smaken wat kunnen intrekken. De honing zorgt naast een klein zoetje ook voor een mooie grillstreep.
Meng in een kommetje de gehakte kruiden met de teen knoflook en de rasp van de sinaasappel. Meng in een andere kom de sinaasappelsap met de eetlepel extra vergine olijfolie, 1tl honing en wat zout en peper. Dit is een mooie dressing om de witlof op smaak te brengen. Zet deze twee opzij tot serveren.
Zet een grillpan op halfhoog vuur om op te warmen. Smeer ondertussen de snijvlakken van de witlof in met 1 el olijfolie. Grill de witlofjes aan de snijkanten met een mooie grillstreep, leg ze alvast op de borden wanneer klaar en overgiet ze met wat van de dressing.
Grill dan de zalm, wederom op halfhoog vuur. Hier houden ze van zalm die nog rauw is vanbinnen maar wel warm, hiervoor grill je de zalm ongeveer 3.5 minuut per kant. Draai de pan uit en laat de zalm dan nog een minuutje doorwarmen, afgedekt met een stukje aluminiumfolie.
Snijd de zalm in 2 grote en 1 kleiner stukje en leg naast de witlof. Verdeel de stukjes sinaasappel over de witlof. Schenk er nog een beetje dressing over en bestrooi met de gremolata.
Lekker met gebakken truffelaardappeltjes!
Comments
Post a Comment