Skip to main content

Lekker aspergetaartje

Jippie!!! Het aspergeseizoen is weer begonnen! Deze groentjes maken me altijd weer blij als ze hun kopjes boven het zand uit steken... Afgelopen week had ik bij mijn ouders de klassieke variant met ei en een botersausje op. Zelf heb ik ook een 'klassieker', een die ik tijdens mijn studententijd voor het eerst gemaakt heb. Een hartige taart met asperge is minstens zo lekker als de klassieke variant. Twaalf jaar geleden maakte ik de taart met roomboter bladerdeeg, tegenwoordig mag het wat gezonder met filodeeg.
Wanneer ik asperges kook bewaar ik van een kilo altijd 250g voor in een soep. Je kunt uiteraard ook alle asperges gebruiken maar er volgt ook nog een heerlijk recept voor aspergesoep de komende week!
Ik heb de taart in een kleine springvorm gemaakt, echt voor drie personen. Wil je het maken in een grote vorm voor 4 tot 6 personen verdubbel je gewoon het recept!

Je hebt nodig:

  • 4 blaadjes ontdooid filodeeg, licht ingesmeerd met olijfolie
  • wat extra olijfolie
  • 1 kilo asperges, geschild (schillen en kontjes bewaren!!)
  • 2 eieren
  • 70g creme fraiche
  • klein sjalotje, fijngehakt
  • 10g basilicum, in smalle reepjes gesneden
  • 50g gorgonzola, in blokjes
  • zout en peper
  • handje geraspte kaas (30+)
  • zout en peper
Snijd de geschilde asperges allemaal in 3 flinke stukken. Kook de schillen en kontjes met daar bovenop de asperges in 15 minuten gaar. Vis de asperges eruit en houd eventueel 250g apart. Bewaar dan het kookvocht met de schillen er in. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Wanneer de asperges koken kun je mooi een kleine springvorm (20cm) invetten met wat olie en bekleden met de lapjes filodeeg. Zorg dat ze elkaar allemaal overlappen en laat ze een eindje overhangen, dit sla je later terug over de taart.
Kluts de eieren samen met de creme fraiche, zout en peper. Meng de basilicum, sjalot en gorgonzola erdoor. Giet er een beetje van op de bodem van de taart, verdeel daar een laag asperges over. Giet er dan weer wat eiermengsel over, maak af met de rest van de asperges en giet het laatste van het eiermengsel erover. Strooi er wat geraspte kaas over en vouw de lapjes filodeeg over de taart. Zet de taart voor 20-25 minuten in de oven tot deze mooi bruin is aan de bovenkant. 
Smakelijk!

Noora was tijdens het koken lekker buiten aan het spelen maar kwam snel binnen toen de taart uit de oven kwam. Ze vond hem heerlijk ruiken zei ze!


De taart komt het best tot zijn recht met een lekkere salade ernaast, in dit geval een halve courgette, in linten geschaafd, vermengd met het sap van 1/2 citroen, 1el olijfolie extra vierge, een flinke hand munt, wat basilicum en 1/2 rode peper, de laatste drie grondig fijngehakt. Een heerlijk frisse tegenhanger bij het aardse van de asperges en gorgonzola!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...