Jippie!!! Het aspergeseizoen is weer begonnen! Deze groentjes maken me altijd weer blij als ze hun kopjes boven het zand uit steken... Afgelopen week had ik bij mijn ouders de klassieke variant met ei en een botersausje op. Zelf heb ik ook een 'klassieker', een die ik tijdens mijn studententijd voor het eerst gemaakt heb. Een hartige taart met asperge is minstens zo lekker als de klassieke variant. Twaalf jaar geleden maakte ik de taart met roomboter bladerdeeg, tegenwoordig mag het wat gezonder met filodeeg.
Wanneer ik asperges kook bewaar ik van een kilo altijd 250g voor in een soep. Je kunt uiteraard ook alle asperges gebruiken maar er volgt ook nog een heerlijk recept voor aspergesoep de komende week!
Ik heb de taart in een kleine springvorm gemaakt, echt voor drie personen. Wil je het maken in een grote vorm voor 4 tot 6 personen verdubbel je gewoon het recept!
Je hebt nodig:
Wanneer ik asperges kook bewaar ik van een kilo altijd 250g voor in een soep. Je kunt uiteraard ook alle asperges gebruiken maar er volgt ook nog een heerlijk recept voor aspergesoep de komende week!
Ik heb de taart in een kleine springvorm gemaakt, echt voor drie personen. Wil je het maken in een grote vorm voor 4 tot 6 personen verdubbel je gewoon het recept!
Je hebt nodig:
- 4 blaadjes ontdooid filodeeg, licht ingesmeerd met olijfolie
- wat extra olijfolie
- 1 kilo asperges, geschild (schillen en kontjes bewaren!!)
- 2 eieren
- 70g creme fraiche
- klein sjalotje, fijngehakt
- 10g basilicum, in smalle reepjes gesneden
- 50g gorgonzola, in blokjes
- zout en peper
- handje geraspte kaas (30+)
- zout en peper
Snijd de geschilde asperges allemaal in 3 flinke stukken. Kook de schillen en kontjes met daar bovenop de asperges in 15 minuten gaar. Vis de asperges eruit en houd eventueel 250g apart. Bewaar dan het kookvocht met de schillen er in. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Wanneer de asperges koken kun je mooi een kleine springvorm (20cm) invetten met wat olie en bekleden met de lapjes filodeeg. Zorg dat ze elkaar allemaal overlappen en laat ze een eindje overhangen, dit sla je later terug over de taart.
Kluts de eieren samen met de creme fraiche, zout en peper. Meng de basilicum, sjalot en gorgonzola erdoor. Giet er een beetje van op de bodem van de taart, verdeel daar een laag asperges over. Giet er dan weer wat eiermengsel over, maak af met de rest van de asperges en giet het laatste van het eiermengsel erover. Strooi er wat geraspte kaas over en vouw de lapjes filodeeg over de taart. Zet de taart voor 20-25 minuten in de oven tot deze mooi bruin is aan de bovenkant.
Smakelijk!
Noora was tijdens het koken lekker buiten aan het spelen maar kwam snel binnen toen de taart uit de oven kwam. Ze vond hem heerlijk ruiken zei ze!
De taart komt het best tot zijn recht met een lekkere salade ernaast, in dit geval een halve courgette, in linten geschaafd, vermengd met het sap van 1/2 citroen, 1el olijfolie extra vierge, een flinke hand munt, wat basilicum en 1/2 rode peper, de laatste drie grondig fijngehakt. Een heerlijk frisse tegenhanger bij het aardse van de asperges en gorgonzola!
Comments
Post a Comment