Skip to main content

Herfst!

Een heerlijk seizoen voor hobbykoks :). Nou ja, eigenlijk heeft elk seizoen wel zijn eigen lekkers maar ik word toch extra blij van goede paddenstoelen, schorseneren, pompoen en kastanje. Op goed geluk vandaag maar wat lekkers meegebracht van de markt, waaronder de geweldige konings oesterzwam van twee weken geleden en heerlijk grote verse kastanjes. Er staan al een aantal recepten met kastanje op de blog (de eerste met de basisbereiding vindt je hier) maar deze nog niet!
En wat werd ik blij van dit recept! Jaren geleden tijdens mijn eerste trip naar Venetië heb ik een pasta op met walnoten roomsaus. Deze was zo ontzettend goed dat ik verschillende pogingen heb gedaan het recept na te maken, helaas zonder geweldig resultaat. Vandaag kwam deze pasta aardig in de buurt! Heerlijk romige saus, dezelfde iets korrelige consistentie en notige smaak. Echt super! Een frisse salade erbij maakt het helemaal af...

Je hebt nodig:

  • 250g gaar gekookte, gepelde kastanjes (tip: pel ze als ze nog heet zijn, dan komt het velletje makkelijk los)
  • 250g verse pasta (ik gebruik tagliolini)
  • 150ml kookroom light
  • 3 takjes tijm, alleen de blaadjes 
  • zout en peper
  • 1 konings oesterzwam of een aantal champignons, in blokjes
  • 1tl roomboter
  • een beetje geraspte parmezaan
Errug ingewikkeld recept dit: Neem een steelpannetje en meng daarin de in blokjes gebroken kastanjes, kookroom, tijm, zout en peper. Breng aan de kook en zet dan het vuur uit. Laat nog 10 minuten zo staan zodat de smaken aan elkaar kunnen wennen. Kook ondertussen de verse pasta volgens recept en bewaar een koffiekopje kookvocht. 
Bak de paddenstoelenblokjes bruin in de boter met wat peper en zout.
Pureer nu de kastanjes met de staafmixer en voeg geleidelijk wat kookvocht toe tot je een mooie saus hebt. Voeg dit toe aan de pasta en meng goed door. Serveer met de paddenstoelen en wat parmezaan erover.
Smakelijk!

Voor een simpele salade meng je slamelange met gesneden artisjokharten (blik), 200g muskaatdruiven en een klein gesneden sjalotje. Voor de dressing meng je 1tl (knoflook-)mosterd, 2el extra vergine olijfolie, 1tl honing, 2el witte wijnazijn en wat peper. Heel simpel maar erg lekker!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...

Salade met verse kapucijners

Soms val ik een beetje in herhaling. Maar dat komt echt alleen omdat ik dit zo lekker vind. Gegrilde little gem is mijn favoriete manier om sla te eten en als je het nog niet geprobeerd hebt moet je het nu doen. Ik had van de markt verse capucijners om deze salade mee te maken maar hij kan ook prima met (diepvries)erwten of dubbel gedopte tuinboontjes. Hij is zo wie zo lekker door de gegrilde sla :) Je hebt nodig: 2 kropjes little gem, in kwarten 5 ons verse kapucijners (275g gedopt) en 5 minuten geblancheerd 2 stengels bleekselderij, in dunne reepjes beetje bloemkool, fijngehakt 60g oude kaas op parmezaan (of beide) handje bieslook, fijngehakt handje platte peterselie, fijngehakt 3el goede balsamico 1el olijfolie 2el olijfolie extra vierge zout en peper Ver hit de ene lepel olijfolie in een goede bakpan en grill hierin de snijkanten van de little gem tot ze mooi bruin zijn. Laat even afkoelen en snij daarna de bladeren los van het stronkje. Verdeel 1 stronkje over ee...