Skip to main content

Vindaloo met drie soorten aardappel

Wederom een (iets aangepast) recept van mijn grote vriend Ottolenghi. Vindaloo past in het rijtje Korma en Madras, aangezien het een heerlijk kruidige curry is. Van origine een Portugees recept (Vinho-aldo, wijn-knoflook) hebben ze er in India iets compleet anders van gemaakt. Maar wijn gaat er soort van nog steeds in en knoflook ook. Voel je vrij om de hoeveelheid pepers aan te passen naar je eigen smaak. Ik heb recepten voor dit gerecht gezien waar wel 4 pepers in gaan. Uiteraard is het dan voor kinderen niet meer te eten. Noora vindt dit recept in ieder geval erg lekker, zeker met een schepje verkoelende yoghurt erbij. Zelf heb ik nog wat extra rode peper over mijn bord gestrooid om het een beetje extra kick te geven. Kan allemaal!
Het is niet moeilijk om te maken, ga wel uit van anderhalf tot twee uur bereidingstijd. Dat is het dubbel en dwars waard :).

Voor 4 personen heb je nodig:

  • 8 kardemompeulen
  • 1tl komijnzaad
  • 1tl korianderzaad
  • 6 kruidnagels
  • 1/2tl kurkuma (poeder)
  • 1tl paprikapoeder
  • 1tl kaneelpoeder
  • 2el arachide olie
  • 12 sjalotten, gepeld en in niet te kleine stukken gehakt
  • 1/2tl fenegriekzaad
  • 1/2tl mosterdzaad
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 25 kerrieblaadjes (toko)
  • 2el fijngesneden gemberwortel
  • 1 verse rode chilipeper, fijngehakt, plus extra mocht je van pittig houden
  • 3 rijpe tomaten, grofgehakt
  • 50ml appelciderazijn
  • 5dl water (iets meer of minder kan ook)
  • 1el suiker
  • 400g geschilde zoete aardappel met oranje binnenkant, in blokjes van 2.5cm
  • 400g geschilde zoete aardappel met witte binnenkant (toko), in blokjes van 2.5cm
  • 200g vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes van 2.5cm
  • 2 groene paprika's, in stukjes van 2cm
  • zout 
  • koriander
  • dikke yoghurt


Begin met de ruggengraat van het gerecht: het specerijenmengsel. Verhit in een droge koekenpan het komijnzaad, korianderzaad en de kardemompeulen tot ze beginnen te springen. Doe ze over in een vijzel en stamp de kardemompeulen kapot; de vliesjes mag je weggooien. Voeg de kruidnagel toe en vijzel de kruiden daarna tot poeder. Meng er de kurkuma, kaneel en paprikapoeder door en zet even opzij.
Verhit de olie in een zware pan waar je een deksel voor hebt. Voeg de sjalotten, mosterd- en fenegriekzaad toe en bak ongeveer 8 minuten tot de sjalotten goudbruin zijn. Roer er de specerijen uit de vijzel door samen met de knoflook, chilipeper, gember en kerrieblaadjes. Bak een minuut of 3. Voeg tomaten, azijn, 2/3e van het water en de suiker toe en laat de saus op laag vuur met de deksel op de pan 15 minuten sudderen.
Roer alle aardappel en paprika door de saus, voeg eventueel nog wat water toe als de groentes niet ver genoeg onder staan. Laat alles in gesloten pan op laag vuur in ongeveer 40 minuten gaar en boterzacht worden. 
Haal de deksel van de pan en kook de saus nog iets in indien nodig. Bij dit gerecht drijven de groentes niet in de saus, de smaken trekken echt ín de aardappelsoorten.

Dien de Vindaloo heet op met pandanrijst, een lekkere schep yoghurt en een handje grof gesneden koriander. Ik moest van Noora bij de toko nog een kokosnoot meenemen dus deze heb ik er ook nog wat bijgestoken. Verassend goede combinatie!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...