Skip to main content

Somen noedels

Voor een gezellig etentje met vrienden en eventueel een paar kids is somen uitermate geschikt. Het is even gezellig om te doen als samen fonduen of mosselen eten, omdat je zo lekker met je eten kunt spelen. Iedereen krijgt een kommetje saus met aubergines en dan begint het: je gooit in je kommetje wat je lekker vindt samen met wat noedels en dit slurp je op met behulp van stokjes. Dit is de traditionele manier van somen eten in Japan, niet slurpen wordt als onbeleefd gezien :). Voor de kids hadden we toch maar wat vorkjes gepakt, anders kregen ze niks naar binnen. Maar ze vonden het heerlijk om een beetje van dit en een beetje van dat in hun kommetjes te kunnen doen. Wat er ook verassend goed in ging bij iedereen waren de okra's. Deze had ik nog nooit bereid en mijn (behoorlijk ervaren) tafelgenoten ook niet en ze waren lekker! Knapperig en fris, als een soort intense komkommer.
Aangezien de Mentsuyusaus vrij zout is kun je dit beter niet elke week maken. Maar dat houdt het speciaal!

Voor de saus en noedels heb je nodig:

  • 400ml water (plus extra)
  • 150ml mirin (zoete rijstwijn)
  • 200ml sojasaus (ik gebruikte half gewoon half minder zout)
  • 1tl suiker
  • 1 zakje bonitovlokken of poeder
  • een stukje kombu (zeewier) van 5x5cm
  • 1el sesamolie
  • 1 grote aubergine, in grove blokken
  • 400g somen noedels
Doe water, mirin, sojasaus, suiker, bonito en kombu in een pan, breng aan de kook en laat op laag vuur 20 minuten pruttelen. 
Bak in een grote pan de aubergine in de sesamolie goed bruin. Ze moeten echt heel bruin zijn, dat geeft extra umami (hartigheid) aan het gerecht. 
Giet de saus bij de aubergines en laat nog 5 minuten doorpruttelen. Zet dan het vuur uit en giet het mengsel weer terug in de pan waarin de saus is gekookt. Zet opzij terwijl je de garneringen voorbereidt (zie beneden). Doe wanneer je bijna gaat eten de saus in kommetjes maar let op: leng de saus in de kommetjes aan met wat warm water, verhouding 2saus 1water. Dit om de saus minder zout te maken, puur is ie veel te heftig. 
Als laatste: Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking (in mijn geval maar 2 minuten, opletten dus!) Giet ze door een zeef en was ze acuut af met koud water, ga er echt een paar keer met je handen doorheen tot ze helemaal koud zijn. Dit verwijdert het zetmeel en voorkomt dat het al te erg gaat plakken. Sla dit zeker niet over, anders heb je straks een vaste bol noedels.

De garneringen kun je naar eigen inzicht variëren, al denk ik dat de bovenste vier in mijn lijstje wel echt erbij horen:
  • 4 shii-take's, in dunne plakjes
  • 2 bosuitjes, in ringetjes (en/of bieslook)
  • 1/3e komkommer, in dunne reepjes
  • 1 vel Nori, in dunne reepjes
  • roerei van 3 eieren (met een snufje suiker)
  • 10cm rettich, in dunne reepjes
  • een beetje sushigember
  • 12 okra's, 1min geblancheerd en in 1cm dikke plakjes
  • 2 rode pepertjes, in dunne plakjes
  • 2el gebrande sesamzaadjes
  • 2 gezouten radijsjes, in dunne reepjes
Verder zou je nog kunnen denken aan paprika, geblancheerde broccoli, garnaaltjes, wortel, tofu of geblancheerde groene asperges. Het is echt ongelooflijk leuk om te doen!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...