Voor een gezellig etentje met vrienden en eventueel een paar kids is somen uitermate geschikt. Het is even gezellig om te doen als samen fonduen of mosselen eten, omdat je zo lekker met je eten kunt spelen. Iedereen krijgt een kommetje saus met aubergines en dan begint het: je gooit in je kommetje wat je lekker vindt samen met wat noedels en dit slurp je op met behulp van stokjes. Dit is de traditionele manier van somen eten in Japan, niet slurpen wordt als onbeleefd gezien :). Voor de kids hadden we toch maar wat vorkjes gepakt, anders kregen ze niks naar binnen. Maar ze vonden het heerlijk om een beetje van dit en een beetje van dat in hun kommetjes te kunnen doen. Wat er ook verassend goed in ging bij iedereen waren de okra's. Deze had ik nog nooit bereid en mijn (behoorlijk ervaren) tafelgenoten ook niet en ze waren lekker! Knapperig en fris, als een soort intense komkommer.
Aangezien de Mentsuyusaus vrij zout is kun je dit beter niet elke week maken. Maar dat houdt het speciaal!
Voor de saus en noedels heb je nodig:
Aangezien de Mentsuyusaus vrij zout is kun je dit beter niet elke week maken. Maar dat houdt het speciaal!
Voor de saus en noedels heb je nodig:
- 400ml water (plus extra)
- 150ml mirin (zoete rijstwijn)
- 200ml sojasaus (ik gebruikte half gewoon half minder zout)
- 1tl suiker
- 1 zakje bonitovlokken of poeder
- een stukje kombu (zeewier) van 5x5cm
- 1el sesamolie
- 1 grote aubergine, in grove blokken
- 400g somen noedels
Doe water, mirin, sojasaus, suiker, bonito en kombu in een pan, breng aan de kook en laat op laag vuur 20 minuten pruttelen.
Bak in een grote pan de aubergine in de sesamolie goed bruin. Ze moeten echt heel bruin zijn, dat geeft extra umami (hartigheid) aan het gerecht.
Giet de saus bij de aubergines en laat nog 5 minuten doorpruttelen. Zet dan het vuur uit en giet het mengsel weer terug in de pan waarin de saus is gekookt. Zet opzij terwijl je de garneringen voorbereidt (zie beneden). Doe wanneer je bijna gaat eten de saus in kommetjes maar let op: leng de saus in de kommetjes aan met wat warm water, verhouding 2saus 1water. Dit om de saus minder zout te maken, puur is ie veel te heftig.
Als laatste: Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking (in mijn geval maar 2 minuten, opletten dus!) Giet ze door een zeef en was ze acuut af met koud water, ga er echt een paar keer met je handen doorheen tot ze helemaal koud zijn. Dit verwijdert het zetmeel en voorkomt dat het al te erg gaat plakken. Sla dit zeker niet over, anders heb je straks een vaste bol noedels.
De garneringen kun je naar eigen inzicht variëren, al denk ik dat de bovenste vier in mijn lijstje wel echt erbij horen:
- 4 shii-take's, in dunne plakjes
- 2 bosuitjes, in ringetjes (en/of bieslook)
- 1/3e komkommer, in dunne reepjes
- 1 vel Nori, in dunne reepjes
- roerei van 3 eieren (met een snufje suiker)
- 10cm rettich, in dunne reepjes
- een beetje sushigember
- 12 okra's, 1min geblancheerd en in 1cm dikke plakjes
- 2 rode pepertjes, in dunne plakjes
- 2el gebrande sesamzaadjes
- 2 gezouten radijsjes, in dunne reepjes
Verder zou je nog kunnen denken aan paprika, geblancheerde broccoli, garnaaltjes, wortel, tofu of geblancheerde groene asperges. Het is echt ongelooflijk leuk om te doen!
Comments
Post a Comment