Skip to main content

Zoete pilav met gebakken vijg

Een makkelijke en heel smaakvolle manier voor het bereiden van rijst is er pilav van maken. De rijst neemt alle smaken van de andere ingrediënten over en is lekker zacht. Anders dan risotto is de korrel wel wat droger. Ideaal voor mensen die niet van risotto houden (waar ik persoonlijk niks van begrijp). Belangrijk is wel dat je er basmatirijst voor gebruikt, deze neemt het vocht goed op.
Ditmaal zijn de smaakmakers gedroogde vruchten, het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke, zolang ze maar niet behandeld zijn (dan worden ze misschien mooier om te zien maar lang niet zo lekker). Omdat ik nog zwarte moerbeien had staan heb ik deze gebruikt, ze hebben alleen mijn pilav aardig bruin gekleurd. Gebruik je witte moerbeien of rozijnen wordt de kleur lichter. Mocht je pruimen willen gebruiken verwacht ik dat de pilav nog donkerder wordt :)..
Een grote allemansvriend is de gevulde vijg. De combinatie van het zoete vruchtvlees, de zoute feta en de hartige nootjes is ongelooflijk!

Voor 3 personen heb je nodig:

  • 180g basmatirijst
  • 380ml kokend water
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 2x 1el boter (of 1el olijfolie voor een veganistische versie)
  • 1 kaneelstokje
  • 5 kardemom peulen
  • 2 kruidnagels
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 sjalotje, fijgehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 250g bloemkool, in kleine roosjes
  • gedroogde vruchten; ik had 2el krenten, 3 abrikozen in reepjes en 2el zwarte moerbeien
  • 1 el pompoenpitten, geroosterd
  • 1el zonnebloempitten (of pijnboompitten), geroosterd
  • 1 bosuitje, in dunne ringetjes
  • wat ringetjes groene peper (optioneel)
  • peper en zout
Verhit de oven op 180 graden. Neem een kookpan met deksel die geschikt is voor de oven (anders dek je de pan straks af met aluminiumfolie) en verwarm daarin 1el boter of olijfolie op halfhoog vuur. Bak hierin de kaneelstok, kardemom peulen en kruidnagels 1 minuutje. Doe de knoflook, sjalot en bloemkool erbij en bak weer 1 minuut. Voeg de rijst en rozemarijn toe en bak een paar minuten mee. Los de bouillon op in het hete water en voeg dat ook toe aan de pan, samen met de gedroogde vruchten. Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten op laag vuur koken. Doe dan de tweede eetlepel boter erbij plus peper en eventueel een beetje zout, roer door en plaats nog 10 minuten in de oven. Wanneer klaar roer je er de pitten doorheen, serveer bestrooid met de bosui en pepers.

Voor de vijgen neem je er in ieder geval twee per volwassene, voor Noora hadden we er 1. Snijd het puntje van de bovenkant en snijd ze daarna kruislings in, niet helemaal door. Vul ze met wat dungesneden plakjes feta en druppel er een klein beetje olijfolie en honing over. Een flinke draai met de peperbus is ook een aanrader. Bestrooi ze met wat amandelsnippers en zet ze voor 10 minuutjes in de oven, daarna nog 2 minuten onder de grill om de amandeltjes wat te laten kleuren. Serveer naast de pilav op een bedje van sla met een paar druppels goede balsamico. Hemels!


Met het snijden van de groentes, het maken van de pilav en de vijgen ben je niet meer dan een half uurtje bezig. De vijgen bouw je op in de tijd dat de rijst staat te koken en dan kunnen ze samen de oven in. In de tijd dat je de rijst verdeelt over de borden kunnen de vijgen even grillen, daarna kun je ze lekker heet serveren. Jammie!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...