Skip to main content

Aardappelsalade en pesto rolletjes

Afgelopen week was ik jarig en uiteraard moet dat gevierd worden! Het is een goed excuus om lekkere dingen te maken en een mooie taart te bakken. Het werd een ouderwetsche appeltaart, alleen had ik de appels gekruid met kaneel, foelie en kardemom, dat geeft het een speculaas achtige smaak. Ik was zo wie zo op de retro tour met wraprolletjes en voor de mee-eters een aardappelsalade. Van deze twee zal ik het recept met je delen.

Rolletjes gevuld met pesto en geitenkaas
  • 3 grote tortillawraps
  • 100g pesto, liefst zelf gemaakt
  • 100g zachte geitenkaas
  • 100g ricotta
  • 75g gebakken pijnboompitten
Verwarm de oven voor op 175 graden. Week de wraps even in koud water en laat ze goed uitlekken.
Meng de geitenkaas met de ricotta en besmeer de wraps hiermee. Leg twee strepen pesto over de kaas en strooi daar wat pijnboompitten tussen. Rol ze op en leg ze op een bakpapier of siliconenmat in de oven, voor ongeveer 10 minuten. Het nat maken zorgt ervoor dat de wrap makkelijk te rollen is en dat hij in de oven niet uitdroogt. Snij in stukjes en serveer meteen, ze zijn warm het lekkerst!


De aardappelsalade heeft een Franse twist, losjes gebaseerd op de Salade Nicoise. Het lekkerst is wanneer je 'm een paar uur van tevoren maakt, dan kan de dressing lekker in de aardappel trekken. Ideaal voor een feestje :). Zet 'm niet in de koelkast, daar worden je aardappeltjes klef van!
Je hebt nodig voor 5.5 personen:
  • 1 kilo vastkokende lekkere aardappelen, in hapklare blokjes
  • 3 ons sperziebonen, schoon en gehalveerd
  • 150g kerstomaatjes, gehalveerd
  • 100g kalamata olijven, gehalveerd
  • 2 eieren, in dunne partjes 
  • 2 kropjes little gem, de bladeren los en in de lengte grof gesneden
  • 65ml olijfolie
  • een blikje ansjovis, uitgelekt en in kleine stukjes gesneden
  • 1flinke tl Dyonmosterd
  • 3el witte wijnazijn
  • een snufje suiker
  • zout en peper
  • 5 theelepels aioli
Kook de aardappelen met wat zout in 12-15 minuten gaar. Gooi er na 5 minuten de sperziebonen bij zodat ze tegelijk gaar zijn. Maak ondertussen de dressing door de olijfolie te mengen met ansjovis, mosterd, azijn, suiker, zout en peper. Meng dit nog warm door de uitgelekte aardappelen heen. Op dit moment kunnen de olijven en tomaatjes er ook al door. Ik heb de salade dus aan het eind van de ochtend al gemaakt en gewoon in de pan laten staan. Op het moment dat je gaat eten maak je de borden op met de sla, salade en ei en schept er nog een dotje aioli op. Heerlijk!




Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...