Skip to main content

Orzo met spinazie en kaas

Ik ben een grote fan van orzo. Het is een pasta in rijstvorm die je heel goed kunt gebruiken in een pilav of in plaats van risotto. Maar het heeft een heel eigen mondgevoel en uiteraard wordt het gemaakt van tarwemeel, dus het smaakt naar pasta.
Vandaag een lekkere snelle variant met spinazie, dat werkt gewoon heel mooi!

Je hebt nodig:

  • 180g orzo
  • 2el olijfolie
  • 300g bladspinazie, grofgehakt 
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes
  • 2 sjalotjes, in halve ringetjes
  • 1tl chilivlokken
  • 5 cherrytomaatjes, in kwarten
  • handje gemengde olijven, in plakjes
  • 2el pesto (had nog wat over van eergisteren)
  • handje basilicum, grofgehakt
  • 60g cambozola of gorgonzola
  • zout en peper
  • optioneel: wat ringetjes groene peper
  • optioneel: vegaworstjes
Breng ruim water aan de kook en kook daarin de orzo al dente. Aangezien het nog even meebakt met de groente straks mag het beslist niet te gaar zijn. 
Verhit de olijfolie in een bakpan en fruit hierin de sjalot en knoflook rustig zacht. Voeg chilivlokken toe en laat even meebakken. Voeg beetje bij beetje de spinazie toe tot alles geslonken is. Meng de tomaatjes, olijven en gare orzo erdoor, voeg dan de pesto toe. Proef en breng op smaak met peper en weinig zout. 
Serveer bestrooid met de groene peper, basilicum en de blauwe kaas en eventueel een krokant gebakken vegaworstje erbij. Smakelijk!


Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Pasta met groene groentes

Voor een lekkere maaltijdsalade is het niet nodig om grote hoeveelheden pasta te koken. Wanneer je een stevige pasta als orecchiette gebruikt geeft dat voldoende vulling. Ik had nog een restje staan van 110 gram, aangevuld met groentes had ik voldoende voor ons drietjes en nog een bakje voor de lunch. Een goede aanvulling zijn bonen of kikkererwten. Ik had ditmaal gedroogde split-kikkererwten, gewoon van Lassie. Deze hoef je niet voor te weken, zijn in een kwartiertje gaar en smaken zoveel lekkerder als die uit pot! Zo kom je meteen aan de benodigde vitamines en eiwitten, aangezien de salade vegetarisch is. Noora was vooral dol op de asperges, tuinbonen en sugarsnaps. Heel fijn dat ze zo van de groentes houdt :). De tuinbonen hoefde ik ditmaal niet dubbel te doppen, ze waren zo ongelooflijk vers dat het velletje zelfs na het koken strak bleef staan, superlekker! Je hebt nodig: 110g stevige pasta 50g sugarsnaps, 4min geblancheerd de bonen van 1 kilo tuinbonen, 2min geblancheerd ...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...