Skip to main content

Aardappelkoek met halloumi en perenrelish

Jippie, ik ben voor het eerst in tijden weer eens zelf naar de markt geweest! Omdat ik wist dat ik vrij zou zijn vandaag heb ik gisterenavond al voor vier dagen vooruit bedacht wat ik wilde gaan maken, toegespitst op wat ik kon krijgen op de markt. Meestal werkt het bij ons andersom; Niels neemt vanalles mee en ik verzin daar wat omheen. Vandaag was het dus wat gerichter :). Het is een aangepaste versie van een recept uit het boek "Vegetarisch nieuwe stijl", een boek dat al wat langer in de kast stond maar waar ik nog niet zoveel uit heb gekookt. Op Bol krijgt het wisselende recensies maar ik vind de recepten wel interessant, al kloppen de verhoudingen soms niet helemaal. Als je zelf een beetje handig bent in de keuken kom je er wel uit in ieder geval.

Voor 2.5 persoon heb je nodig:

  • 500g vastkokende aardappelen (ik had roseval), gewassen en gehalveerd
  • 1/2 grote courgette, geraspt
  • 1 theelepel komijnzaad, heel
  • 1 theelepel kurkuma
  • zout en peper
  • 1el boter, gesmolten
  • 1el koriander, fijngehakt
  • een beetje bloem
  • olijfolie
  • 150g halloumi, in plakjes
  • flinke hand rucola
  • handje kiemgroente (alfalfa, radijsspruiten ed)
  • Blokrasp
De perenrelish:
  • 1 grote peer, in heel kleine stukjes gesneden
  • handje gehakte koriander
  • 1 rood pepertje, zonder zaad en fijngehakt
  • 1el exrtra vierge olijfolie
  • 1tl rijstazijn

Kook de aardappelen in 10 minuten net gaar, ze mogen nog wel wat stevig zijn anders zijn ze niet te raspen. Terwijl de aardappel koken rooster je het komijnzaad 2-3 minuten om de smaak en geur vrij te laten komen. Neem een grote kom en meng daarin alvast de geraspte courgette, komijnzaad, kurkuma, zout, peper, koriander en de boter. Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af en laat je ze in een open pan droog stomen. Zodra ze vast te pakken zijn rasp je ze vanaf de snijkant fijn. Hierdoor hou je het velletje nog voor het grootste deel in je hand op het eind, dat scheelt weer schillen van tevoren en je behoudt de smaak van de aardappel beter. Meng dit ook goed door het courgette mengsel. Bebloem dan een bord en draai een aantal koeken van het aardappelmengsel, leg deze op het bord. Zorg dat ze in ieder geval 3cm dik zijn, je kunt ze zo groot maken als je zelf wilt; wij hadden 2 grote en 3 kleintjes. Twee voor de groten en 1 voor de kleine, 2 over voor wie nog honger had :). Zet de koekjes minimaal 30 minuten in de koelkast zodat ze wat kunnen opstijven (erg ideaal om voor te bereiden dus).
De relish kun je maken in de tijd die de aardappels nodig hebben om af te koelen: Meng alle ingrediënten en zet opzij voor later.
Verwarm nu de ovengrill op maximum vermogen (250 graden). Bekleed het rooster met aluminiumfolie en smeer licht in met olijfolie. Leg de aardappelkoeken erop en smeer de bovenkant ook in met wat olie. Zet nu in het midden van de oven voor 2x10 minuten, draai ze na 10 minuten voorzichtig om. Bak ondertussen in een hete koekenpan de haloumi goudbruin en knapperig.
Serveer de koeken gloeiend heet uit de oven met de plakjes halloumi erover, een hand rucola, de kiemgroentes en een flinke eetlepel relish.


Noora vond uiteraard de halloumi weer het allerlekkerst, hartig, zout en een beetje vettig. In het originele recept gebruiken ze er per persoon een ons van, dat is echt te veel en niet gezond. 50-60 gram per persoon is als bijgerecht echt genoeg. Naast het bordje hierboven heeft Niels nog een heel stokbrood weggewerkt (alleen een kontje voor Noora), Ik heb er nog wat extra salade en komkommer bijgemaakt om er een iets volwaardiger maaltje van te maken. Maar de aardappelkoek is zeker voor herhaling vatbaar!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...