Jippie, ik ben voor het eerst in tijden weer eens zelf naar de markt geweest! Omdat ik wist dat ik vrij zou zijn vandaag heb ik gisterenavond al voor vier dagen vooruit bedacht wat ik wilde gaan maken, toegespitst op wat ik kon krijgen op de markt. Meestal werkt het bij ons andersom; Niels neemt vanalles mee en ik verzin daar wat omheen. Vandaag was het dus wat gerichter :). Het is een aangepaste versie van een recept uit het boek "Vegetarisch nieuwe stijl", een boek dat al wat langer in de kast stond maar waar ik nog niet zoveel uit heb gekookt. Op Bol krijgt het wisselende recensies maar ik vind de recepten wel interessant, al kloppen de verhoudingen soms niet helemaal. Als je zelf een beetje handig bent in de keuken kom je er wel uit in ieder geval.
Voor 2.5 persoon heb je nodig:
Kook de aardappelen in 10 minuten net gaar, ze mogen nog wel wat stevig zijn anders zijn ze niet te raspen. Terwijl de aardappel koken rooster je het komijnzaad 2-3 minuten om de smaak en geur vrij te laten komen. Neem een grote kom en meng daarin alvast de geraspte courgette, komijnzaad, kurkuma, zout, peper, koriander en de boter. Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af en laat je ze in een open pan droog stomen. Zodra ze vast te pakken zijn rasp je ze vanaf de snijkant fijn. Hierdoor hou je het velletje nog voor het grootste deel in je hand op het eind, dat scheelt weer schillen van tevoren en je behoudt de smaak van de aardappel beter. Meng dit ook goed door het courgette mengsel. Bebloem dan een bord en draai een aantal koeken van het aardappelmengsel, leg deze op het bord. Zorg dat ze in ieder geval 3cm dik zijn, je kunt ze zo groot maken als je zelf wilt; wij hadden 2 grote en 3 kleintjes. Twee voor de groten en 1 voor de kleine, 2 over voor wie nog honger had :). Zet de koekjes minimaal 30 minuten in de koelkast zodat ze wat kunnen opstijven (erg ideaal om voor te bereiden dus).
De relish kun je maken in de tijd die de aardappels nodig hebben om af te koelen: Meng alle ingrediënten en zet opzij voor later.
Verwarm nu de ovengrill op maximum vermogen (250 graden). Bekleed het rooster met aluminiumfolie en smeer licht in met olijfolie. Leg de aardappelkoeken erop en smeer de bovenkant ook in met wat olie. Zet nu in het midden van de oven voor 2x10 minuten, draai ze na 10 minuten voorzichtig om. Bak ondertussen in een hete koekenpan de haloumi goudbruin en knapperig.
Serveer de koeken gloeiend heet uit de oven met de plakjes halloumi erover, een hand rucola, de kiemgroentes en een flinke eetlepel relish.
Noora vond uiteraard de halloumi weer het allerlekkerst, hartig, zout en een beetje vettig. In het originele recept gebruiken ze er per persoon een ons van, dat is echt te veel en niet gezond. 50-60 gram per persoon is als bijgerecht echt genoeg. Naast het bordje hierboven heeft Niels nog een heel stokbrood weggewerkt (alleen een kontje voor Noora), Ik heb er nog wat extra salade en komkommer bijgemaakt om er een iets volwaardiger maaltje van te maken. Maar de aardappelkoek is zeker voor herhaling vatbaar!
Voor 2.5 persoon heb je nodig:
- 500g vastkokende aardappelen (ik had roseval), gewassen en gehalveerd
- 1/2 grote courgette, geraspt
- 1 theelepel komijnzaad, heel
- 1 theelepel kurkuma
- zout en peper
- 1el boter, gesmolten
- 1el koriander, fijngehakt
- een beetje bloem
- olijfolie
- 150g halloumi, in plakjes
- flinke hand rucola
- handje kiemgroente (alfalfa, radijsspruiten ed)
- Blokrasp
De perenrelish:
- 1 grote peer, in heel kleine stukjes gesneden
- handje gehakte koriander
- 1 rood pepertje, zonder zaad en fijngehakt
- 1el exrtra vierge olijfolie
- 1tl rijstazijn
Kook de aardappelen in 10 minuten net gaar, ze mogen nog wel wat stevig zijn anders zijn ze niet te raspen. Terwijl de aardappel koken rooster je het komijnzaad 2-3 minuten om de smaak en geur vrij te laten komen. Neem een grote kom en meng daarin alvast de geraspte courgette, komijnzaad, kurkuma, zout, peper, koriander en de boter. Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af en laat je ze in een open pan droog stomen. Zodra ze vast te pakken zijn rasp je ze vanaf de snijkant fijn. Hierdoor hou je het velletje nog voor het grootste deel in je hand op het eind, dat scheelt weer schillen van tevoren en je behoudt de smaak van de aardappel beter. Meng dit ook goed door het courgette mengsel. Bebloem dan een bord en draai een aantal koeken van het aardappelmengsel, leg deze op het bord. Zorg dat ze in ieder geval 3cm dik zijn, je kunt ze zo groot maken als je zelf wilt; wij hadden 2 grote en 3 kleintjes. Twee voor de groten en 1 voor de kleine, 2 over voor wie nog honger had :). Zet de koekjes minimaal 30 minuten in de koelkast zodat ze wat kunnen opstijven (erg ideaal om voor te bereiden dus).
De relish kun je maken in de tijd die de aardappels nodig hebben om af te koelen: Meng alle ingrediënten en zet opzij voor later.
Verwarm nu de ovengrill op maximum vermogen (250 graden). Bekleed het rooster met aluminiumfolie en smeer licht in met olijfolie. Leg de aardappelkoeken erop en smeer de bovenkant ook in met wat olie. Zet nu in het midden van de oven voor 2x10 minuten, draai ze na 10 minuten voorzichtig om. Bak ondertussen in een hete koekenpan de haloumi goudbruin en knapperig.
Serveer de koeken gloeiend heet uit de oven met de plakjes halloumi erover, een hand rucola, de kiemgroentes en een flinke eetlepel relish.
Noora vond uiteraard de halloumi weer het allerlekkerst, hartig, zout en een beetje vettig. In het originele recept gebruiken ze er per persoon een ons van, dat is echt te veel en niet gezond. 50-60 gram per persoon is als bijgerecht echt genoeg. Naast het bordje hierboven heeft Niels nog een heel stokbrood weggewerkt (alleen een kontje voor Noora), Ik heb er nog wat extra salade en komkommer bijgemaakt om er een iets volwaardiger maaltje van te maken. Maar de aardappelkoek is zeker voor herhaling vatbaar!
Comments
Post a Comment