Eenmaal per week vind ik het eigenlijk wel erg leuk om mijn eigen soep te maken. Ramen is dan 1 van mijn grote favorieten; een kom vol met heerlijk krachtige bouillon, noedels, verse groentes, in mijn geval een beetje vlees, kruiden en garnalen. En vergeet het eitje niet, al was het maar voor de kleur.
De basis van de soep is krachtige bouillon gemaakt met een biologische runderschenkel en een hele hoop oerhollandse groentes. Waarschijnlijk ga ik hier qua authenticiteit totaal over de schreef, lekker is het wel!
De basis van de soep is krachtige bouillon gemaakt met een biologische runderschenkel en een hele hoop oerhollandse groentes. Waarschijnlijk ga ik hier qua authenticiteit totaal over de schreef, lekker is het wel!
Hierboven een paar van de belangrijkste smaakmakers. In het zakje zit witte Miso, dat kun je kennen van de misosoep in het sushirestaurant. Het is een zout-zoutige pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Hier gebruik ik het om het gerecht nog meer Umami mee te geven. Elke toko heeft het, anders is het te vervangen voor oestersaus. De rijstnoedels heb ik er bij gelegd omdat ze er zo mooi bij stonden :). Neem wel de tijd voor de soep, de bouillon heeft wel even nodig.
Bouillon:
- 1 rood pepertje, fijngehakt
- 1 grote ui, in halve ringen
- 3 kleine winterpenen in plakjes
- 3 stengels bleekselderij, in plakjes
- flinke duim gember, in plakjes
- 2 tenen knoflook, in plakjes
- 1 biologische runderschenkel met wat extra vlees
- 2el miso (of 2el oestersaus)
- 1 kruidenbouillonblokje
- 1el arachideolie
- 2 liter heet water
Verhit de olie in een grote soeppan. Voeg alle groentes toe en schep regelmatig om tot de uien glazig beginnen te worden. Voeg knoflook, rode peper, gember, schenkel, vlees en miso toe en bak nog even door. Blus af met het hete water, doe het bouillonblokje erbij en laat op heel laag vuur 2.5 tot 3 uur pruttelen. Zet dan het vuur uit, laat de pan wat afkoelen en zet hem in de koelkast. Na een paar uur is de pan volledig afgekoeld en kun je het grootste deel van het gestolde vet van het oppervlak afscheppen. Dat maakt de soep een stuk gezonder!
Schep dan met de schuimspaan alle groentes en de schenkel uit de pan, vis de stukjes vlees eruit, deze mogen weer terug in de pan. Je zult zien dat het stuk schenkel vrijwel leeg gekookt is, dat is het grootste deel van het vet welke je er net af hebt gehaald.
Wanneer je wil gaan eten kun je de soep in een kwartier verder afmaken met deze ingrediënten:
- 1 winterpeen in dunne plakjes (gebruik hiervoor een mandoline als je die hebt)
- 2 stronkjes bleekselderij, in dunne plakjes
- 1 puntpaprika, wederom in dunne plakjes
- 200g spruitjes, schoon en in vieren gesneden
- sojasaus, naar smaak (ik heb 1el toegevoegd)
- 100g Thaise rijstnoedels
- 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
- stukje gember, heel fijn juliënne gesneden
- het groen van de bleekselderij, fijngehakt
- handje fijngehakte koriander
- gebakken garnalen (ik had er 5 pp)
- 2 gekookte eieren (1/2pp)
- wat gebakken uitjes (potje)
- rode peper, in dunne ringetjes (naar smaak)
- 1 vel sushinori, krokant gemaakt door deze te besmeren met sesamolie en dan voorzichtig door de gasvlam van het fornuis te halen (optioneel :), in driehoeken
Warm de bouillon op. Wanneer deze kookt voeg je de bleekselderij, wortel en spruitjes toe. Proef de bouillon en breng op smaak met de sojasaus. Voeg dan de paprika, gember en de rijstnoedels toe, zij moeten ongeveer 3-4 minuten koken. Serveer de noedels in een soepbord of kom en kleed het aan met het gekookte eitje, de gehakte kruiden, garnalen, bosui, rode peper en nori.
Smakelijk!
Weer heb ik een mooie hoeveelheid soep over om morgen mee te nemen voor de lunch. Bevalt me echt goed, wat minder brood eten tussen de middag! Noora vond wederom de bouillon het lekkerst, ze vindt het slurpen van een lepel ook erg leuk...
Comments
Post a Comment