Als je in de supermarkt kijkt bij het schap met vegaburgers kijkt is de keus beter als 'n jaar of 10 geleden. Maar de beste burgers maak je nog altijd zelf! Dit burger recept probeert niet om vlees te imiteren maar is gewoon superlekker op zichzelf. Vol zaden, noten, linzen en bieten is het een van de beste die ik ooit op heb! Let wel op, het heeft aardig wat handelingen die wat tijd kosten. Maar tot het moment van bakken is alles prima voor te bereiden.
Voor 4 tot 6 burgers heb je nodig:
Voor 4 tot 6 burgers heb je nodig:
- 3el olijfolie
- klein klontje boter
- 2 middelgrote rauwe bietjes
- 1 flinke wortel
- 1 ui, gesnipperd
- 100g gemengde paddestoelen, fijngesneden
- paar takjes tijm
- 75g bulgur
- 150g groene linzen
- 50g pompoenpitten, geroosterd
- 50g cashewnoten, geroosterd
- 1tl komijnzaad
- zout en peper
- 1 avocado, in plakjes
- 5el magere kwark of Griekse yoghurt
- 1el sumak
- teentje heel fijngesneden knoflook
- paar handjes sla
- 4 hamburger buns
- foodprocessor of staafmixer met bakje
- vijzel
Verwarm de oven voor op 220 graden. Smeer de bietjes en wortel in met 1 el olie, wikkel in aluminiumfolie en laat 5 kwartier poffen in de oven. Wanneer ze voldoende zijn afgekoeld om vast te pakken even schillen en in de foodprocessor doen.
Bak in een braadpan in het klontje boter de ui met paddestoelen en tijm 'n minuut of tien tot de uien goudbruin zijn. Haal de takjes tijm eruit en doe in een mengkom. Stamp de cashewnoten en pompoenpitten in de vijzel tot grof poeder en meng met de uien. Doe het komijnpoeder er vast doorheen.
Kook de linzen in ruim water met weer een takje tijm in 20 minuten gaar, of totdat ze nog net niet uit elkaar vallen (afhankelijk van het soort linzen). Laat heel goed uitlekken en doe ook in de mengkom.
Doe de bulgur in een klein pannetje, giet er zoveel kokend water overheen dat het net onderstaat. Kook 1 minuut met de deksel op de pan en laat dan nog 10 minuten staan. Doe dit ook in de mengkom.
Roer het linzen-bulgur-ui-paddenstoel mengsel goed door, breng goed op smaak met zout en peper. Schep de helft hiervan bij de bieten in de foodprocessor. Vermaal het tot een dikke pasta en meng dit dan weer door het restant in de mengkom. Vorm hier kleine of grote burgers van, al naar gelang je smaak of leeftijd. Zet ze nog minimaal een half uur in de koelkast om wat op te stijven.
Bak de burgers zo'n 7-8 minuten per kant.
Meng de yoghurt met het knoflookteentje en de sumak, besmeer hier de binnenkant van de broodjes. Leg een burger op de onderkant, doe er nog wat yoghurt op, leg er 4 plakjes avocado op en wat sla en dek af met de bovenkant.
Heerlijk met gekruide aardappelwedges en een frisse salade!
Noora heeft uiteraard geholpen met het mengen van alle ingrediënten en op het knopje van de foodprocessor drukken. Tijdens het eten kreeg ik de reactie: "Dit is echt overheerlijk mama!" En dan letterlijk het woordje overheerlijk... Geen idee van wie ze dat heeft!
Comments
Post a Comment