Skip to main content

Vega maar dan Mega

Als je in de supermarkt kijkt bij het schap met vegaburgers kijkt is de keus beter als 'n jaar of 10 geleden. Maar de beste burgers maak je nog altijd zelf! Dit burger recept probeert niet om vlees te imiteren maar is gewoon superlekker op zichzelf. Vol zaden, noten, linzen en bieten is het een van de beste die ik ooit op heb! Let wel op, het heeft aardig wat handelingen die wat tijd kosten. Maar tot het moment van bakken is alles prima voor te bereiden.

Voor 4 tot 6 burgers heb je nodig:

  • 3el olijfolie
  • klein klontje boter
  • 2 middelgrote rauwe bietjes
  • 1 flinke wortel
  • 1 ui, gesnipperd
  • 100g gemengde paddestoelen, fijngesneden
  • paar takjes tijm
  • 75g bulgur
  • 150g groene linzen
  • 50g pompoenpitten, geroosterd
  • 50g cashewnoten, geroosterd
  • 1tl komijnzaad
  • zout en peper
  • 1 avocado, in plakjes
  • 5el magere kwark of Griekse yoghurt
  • 1el sumak
  • teentje heel fijngesneden knoflook
  • paar handjes sla
  • 4 hamburger buns
  • foodprocessor of staafmixer met bakje
  • vijzel
Verwarm de oven voor op 220 graden. Smeer de bietjes en wortel in met 1 el olie, wikkel in aluminiumfolie en laat 5 kwartier poffen in de oven. Wanneer ze voldoende zijn afgekoeld om vast te pakken even schillen en in de foodprocessor doen.
Bak in een braadpan in het klontje boter de ui met paddestoelen en tijm 'n minuut of tien tot de uien goudbruin zijn. Haal de takjes tijm eruit en doe in een mengkom. Stamp de cashewnoten en pompoenpitten in de vijzel tot grof poeder en meng met de uien. Doe het komijnpoeder er vast doorheen.
Kook de linzen in ruim water met weer een takje tijm in 20 minuten gaar, of totdat ze nog net niet uit elkaar vallen (afhankelijk van het soort linzen). Laat heel goed uitlekken en doe ook in de mengkom. 
Doe de bulgur in een klein pannetje, giet er zoveel kokend water overheen dat het net onderstaat. Kook 1 minuut met de deksel op de pan en laat dan nog 10 minuten staan. Doe dit ook in de mengkom.
Roer het linzen-bulgur-ui-paddenstoel mengsel goed door, breng goed op smaak met zout en peper. Schep de helft hiervan bij de bieten in de foodprocessor. Vermaal het tot een dikke pasta en meng dit dan weer door het restant in de mengkom. Vorm hier kleine of grote burgers van, al naar gelang je smaak of leeftijd. Zet ze nog minimaal een half uur in de koelkast om wat op te stijven.
Bak de burgers zo'n 7-8 minuten per kant.
Meng de yoghurt met het knoflookteentje en de sumak, besmeer hier de binnenkant van de broodjes. Leg een burger op de onderkant, doe er nog wat yoghurt op, leg er 4 plakjes avocado op en wat sla en dek af met de bovenkant.  
Heerlijk met gekruide aardappelwedges en een frisse salade!


Noora heeft uiteraard geholpen met het mengen van alle ingrediënten en op het knopje van de foodprocessor drukken. Tijdens het eten kreeg ik de reactie: "Dit is echt overheerlijk mama!" En dan letterlijk het woordje overheerlijk... Geen idee van wie ze dat heeft!

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...