Skip to main content

Risotto primavera

Gisteren en vandaag eindelijk weer lekker weer! Noora en ik zijn veel buiten geweest; wezen shoppen, naar de speeltuin en met de bal spelen. Daar past een lekker licht en fris gerecht bij, zoals deze risotto vol met lente smaken. Ik had ook mazzel dat Niels op de markt de eerste verse tuinbonen heeft kunnen bemachtigen, deze zijn nog klein en hoef je daarom niet dubbel te doppen om het bittere velletje eraf te halen. Verder staat het binnen een half uurtje op tafel, lekker makkelijk:

Voor 2.5 persoon heb je nodig:

  • 2el olijfolie
  • 150g Arboriorijst
  • 1 sjalotje, fijn gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, in plakjes
  • 150ml droge witte wijn
  • 500ml groentebouillon, heet
  • 4 wortelen, schoongemaakt en in plakjes van 0.5cm
  • 100g broccoli, in kleine roosjes
  • 500g verse tuinbonen, gedopt (of 150g diepvries)
  • handje peterselie, gehakt
  • 40g pittige harde kaas, geraspt
  • 12 garnalen, gekruid met knoflook en een beetje cayennepeper
  • zout en peper
Verhit de olie op halfhoog vuur in een diepe pan. Voeg de sjalot, knoflook en wortel toe en fruit glazig. Doe de rijst erbij en schep goed om, alle rijstkorrels moeten door een laagje olie zijn bedekt. Blus af met de wijn, laat deze volledig opgenomen worden door de rijst. Voeg dan in ongeveer 4 scheuten de bouillon toe, blijf met regelmaat roeren in de pan tot de bouillon opgenomen is, voeg dan de volgende kwart toe. Na zo'n 20 minuten kunnen de broccoli en de tuinbonen erbij, deze mogen nog 5 minuutjes meekoken. Breng op smaak met een beetje zout en flink peper. Wanneer de risotto nagenoeg gaar is mag de helft van de peterselie en kaas erbij, meng door en laat dan nog 5 minuten staan met de deksel op de pan. Bak in deze tijd de garnalen mooi gaar en bruin. 
Roer de risotto nogmaals goed door, schep in borden en serveer met de laatste peterselie en kaas er overheen. Leg de garnalen in een cirkel over de risotto.
Buon Appetito!


Ik blijf me verbazen; bij Noora waren de tuinbonen er weer als eerste uit. Op garnalen is ze nog steeds bepaald niet dol, terwijl de meeste soorten vis en ook mosselen wel in de smaak vallen. Maar ik kan ook niet alles hebben :).

Comments

Popular posts from this blog

Mosselvocht

Wat vind ik dat een lekker woord. Haha, maar wel een zeer veelzijdig product! Gisteren hebben we mosselen gegeten op de klassieke manier, gekookt in wijn met prei, bleekselderij, sjalotten, wortel en knoflook. Daar hou je een geweldige bouillon aan over waar je een heerlijke saus van kunt maken voor over een visje. Mosselen hadden we niet meer, die waren helemaal op gegaan maar een bakje zeevruchten erbij is ook heel lekker. Wat aardappels, salade en een scholfilet erbij en we hebben een heerlijk maaltje. Voor de 2 kilo mosselen neem je 3 stengels bleekselderij in reepjes, 2 sjalotten in halve ringen, 1/2 winterpeen in blokjes, 2 gesnipperde tenen knoflook , een handje gehakte peterselie en een paar flinke malen uit de pepermolen . Ik wissel de mosselen altijd in lagen af met de groente, dan zit overal iets. Overgiet het geheel met 1 glas droge witte wijn en 1 glas water en breng aan de kook. Laat de mosselen 6-8 minuten koken en schud ze tussentijds een paar keer om zodat alle...

Druif, mozzarella en basilicum

Deze week hadden we een beetje een druiven overschot. Per abuis hadden Niels en ik beide een pond gehaald. En een kilo druiven is wel enthousiast. Daarom maar een avondmaal met druif deze keer! Wederom een Ottolenghi recept, alleen nu een voorgerecht veranderd in een hoofdgerecht. Het origineel bestaat alleen uit drie bovenstaande ingrediënten met een dressing. Supersimpel dus! En ook wist ik niet hoe lekker geroosterde druiven kunnen zijn :). Je hebt nodig: 2 bollen buffelmozzarella of burrata van 125g 350g pitloze rode druiven, schoon en gedroogd paar handjes basilicum 3el extra vierge olijfolie 2el goede sherry- of wijnazijn 1tl bruine basterdsuiker 1teen knoflook, heel fijn gehakt 1 theelepel geroosterd venkelzaad zeezout en versgemalen peper 175g pasta (grote, zoals trofie of schelpen) paar handen veldsla 150g peultjes Begin met het aanrijgen van de druiven, 6 stuks per stokje. Zorg ervoor dat iedereen tenminste drie stokjes heeft. Noora vond het erg leuk ...

Zalm, snijbonen en aardappel

Snijbonen zijn een ondergewaardeerde groente. Volgens mij komt dit doordat veel mensen ze niet goed bereiden. Ze koken ze te kort waardoor ze nog piepen tussen je tanden of ze koken de bonen botergaar waardoor ze een slijmerig mondgevoel geven. Koop in ieder geval die voorgesneden zakjes met veel te dun gesneden snijbonen niet, deze hebben te veel snijvlakken waardoor de boon zijn smaak kwijtraakt in het kookwater. De bonen moeten wel altijd even voorgekookt worden (geblancheerd), maar daarna zijn ze echt super in wokgerechten, of zoals vandaag met een Italiaans tintje. Een prima begeleider van een stukje zalm met ovenaardappeltjes. Je hebt nodig: 450g snijbonen, kontjes verwijderd, in stukken van 2cm gesneden en 10min geblancheerd 3el goede balsamicoazijn 500g aardappelen, in wedges 1 tomaat, in blokken 2 tenen knoflook, 1 grof gehakt en 1 in heel dunne plakjes 1 el rozemarijn naaldjes 1 ui, in halve plakjes 350g zalm (duurzaam gekweekt) 2 el olijfolie 1el vloeibare bakb...